Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Datacenter Den Helder failliet – update

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 28 november 2013 08:23 uur

dhdataOpnieuw is er een datacenter in Noord-Holland failliet verklaard. Afgelopen dinsdag, 26 november 2013, is het faillissement van Datacenter Den Helder (DHData B.V.) door de rechtbank Alkmaar uitgesproken.

Update 11:15 uur: Reactie directeur William ten Hoeve toegevoegd die doorstart wil gaan maken.

ISPam.nl heeft contact gezocht William ten Hoeve een van de eigenaren van het datacenter, maar die was woensdagavond niet bereikbaar voor commentaar. Opvallend is dat  in een in augustus door ISPam.nl gepubliceerd interview met Ten Hoeve nog trots vertelde dat de inrichting van het datacenter bijna was afgerond. Het datacenter zou totaal 1100 m2 datavloer krijgen en voldoen aan de Tier-3 norm.

In het interview gaf Ten Hoeve aan dat het datacenter in september officieel geopend zou gaan worden. In kranteninterview dat het bedrijf op 8 oktober tweette, kondigde Ten Hoeve aan dat het datacenter in november daadwerkelijk zou worden geopend. Het is dus maar de vraag of die opening heeft plaatsgevonden en of er überhaupt apparatuur van klanten in het datacenter aanwezig is. Het wordt interessant om te zien of het datacenter een (door)start gaat maken óf dat een andere slimme ondernemer het al volledige ingerichte datacenter overneemt.

Update 11:15 uur: Telefonisch reactie William ten Hoeve die doorstart wil gaan maken
In een telefonische reactie laat William ten Hoeve aan ISPam.nl weten dat zijn bedrijf inderdaad failliet is. Doordat er bij de bouw en inrichting van het datacenter vertraging was opgetreden, was de financiele last te groot geworden.

Datacenter Den Helder was nog niet geopend zo bevestigt Ten Hoeve. Ook draaide er nog geen apparatuur van klanten in het datacenter. Dat was een bewuste keuze omdat een datacenter voor een belangrijke mate om zekerheid en vertrouwen draait en Ten Hoeve niet het risico wildde nemen dat klanten ineens met een curator geconfronteerd zouden worden. Ook speelt het tegenover klanten onrechtmatig kunnen zijn geweest om ze onder deze omstandigheden te acquireren. In dat geval zou Ten Hoeve naar eigen zeggen als bestuurder ook persoonlijk aansprakelijk kunnen zijn voor de schade van die klanten.

In plaats daarvan heeft Ten Hoeve er voor gekozen om vooraf open en eerlijk te zijn over de ontstane situatie en als reactie daarop zegt hij veel steun te hebben ontvangen vanuit zijn netwerk. Uiteindelijk is het nu zijn bedoeling om samen met de curator een doorstart van Datacenter Den Helder mogelijk te maken, gezien het datacenter vrijwel volledig af is. Na een doorstart kan er weer met een (financieel) schone lei worden begonnen, zodat het datacenter geen last meer heeft met de problemen uit het verleden.

 

 

Sebas, 28 november 2013 9:13 am

Dat is ehhh .... heul erg rap.

Tudududud, 28 november 2013 12:54 pm

"Na een doorstart kan er weer met een (financieel) schone lei worden begonnen, zodat het datacenter geen last meer heeft met de problemen uit het verleden."

En de aannemers / leveranciers mogen met de gebakken peren blijven zitten. Wat is nou de reden dat 'ineens' het geld op is. Bank die ineens geen krediet meer wil verlenen? Of gewoon superslechte begroting?

herman, 29 november 2013 11:01 am

ja, dat is inderdaad lekker makkelijk gedacht. We bouwen het helemaal af, gaan failliet en beginnen met een schone lijn. De leveranciers etc.. laten we stikken. Was alles maar zo eenvoudig. Het geeft mij in ieder geval geen goed gevoel om op deze manier zaken te doen.

Rik, 10 december 2013 11:37 pm

Dat is makkelijk praten.

Moet je in de periode 2008 - 2013 eens een volledig nieuw datacenter starten. Ten eerste is het verkrijgen van financiering al enorm lastig, daarnaast heb je geen trackrecord.

Veel investeerders denken met een korte termijn (helaas realiteit), en er hoeft maar 1 ding tegen te zitten (een leverancier die al (deels-)betaald is die omvalt, een extra kostenpost die niet begroot was...) en je kunt al 'hangen'.

Het zou juist erg sterk zijn als het hen lukt op zo'n korte termijn toch de juiste partij te vinden en de zaak zo overeind te houden. Het zou getuigen van ondernemerschap.

DasKrom, 11 december 2013 1:52 pm

Serieus, dit zijn gewoon oplichtings praktijken.
Als mensen dit doen en een doorstart willen maken moeten ze gewoon de oude schulden aflossen.

Indien niet, dan zou ik zeggen, wil je een doorstart maken, dan worden de schuldeisers de eigenaar van het pand.

Dit is gewoon bedrieging. !
Duizende bedrijven maken dit soort "doorstarts" en de leveranciers gaan er aan kappot.

Peter, 28 december 2013 12:12 am

- Als je je zou inlezen, zou je erachter kunnen komen dat de Gemeente debet is aan het faillesement, zij hebben het proces vertraagd;

- ¨Duizende bedrijven maken dit soort “doorstarts” en de leveranciers gaan er aan kappot.¨

Daar heb je factoring maatschappijen voor. Geen probleem dan,

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.