- Door
- Jeroen Mulder
- geplaatst op
- 5 maart 2014 10:30 uur
Akamai neemt Prolexic over. Gewoon een overnamebericht zoals er elk jaar honderden zijn. Er is ook niet veel bijzonders aan de hand op het eerste gezicht. Akamai levert clouddiensten en heeft hierin een zwaar securityportfolio. Het bedrijf profileert zich regelmatig met eigen rapportages op het gebied van DDoS-aanvallen en andere internetcriminaliteit. Het neemt nu een partij over dat nog meer is gespecialiseerd in securityoplossingen.
Toch is dit wel interessant nieuws als je het in een iets breder kader beziet. Zeker bedrijven die in het securitysegment zitten, doen er goed aan hun portfolio zo breed mogelijk te houden. Een securityspecialist moet de hele stack kunnen afdekken. Dat betekent dat slechts het kunnen beveiligen van een applicatielaag niet meer voldoende is. Ook de onderliggende infrastructuur en de netwerklaag moet hierin worden meegenomen. One stop shop op gebied van producten én diensten. Want dat is nog weer iets anders: de implementatie en integratie van allerlei services. Laatste stapje is dan de kennis en kunde om gegevens uit deze services te interpreteren.
Als we het over services hebben en interpretaties: wanneer gaan de alarmbellen bij een bedrijf rinkelen op het gebied van securitybreaches op het inkomend internetverkeer? Wat zijn de thresholds? En hoe bepaal je die? “Overal ter wereld nemen cyberaanvallen toe en veel daarvan veroorzaken aanzienlijke economische schade of reputatieschade voor ondernemingen, overheden en eindgebruikers”, aldus CEO Tom Leighton van Akamai. Dat klopt. Zeer waarschijnlijk. Maar met name reputatieschade is lastig meetbaar. Wat is de tolerantie die een bedrijf hanteert en hoe bepaal je vervolgens de mate waarin een omgeving wordt beveiligd?
Je kunt voor elke applicatie en website de Berlijnse Muur opbouwen. (Hoe ironisch is dat uitgerekend een Duits bondskanselier het idee opwerpt om een internethek rondom Europa te plaatsen). Maar onderdeel van het portfolio van een securitybedrijf zou moeten zijn om in allereerste plaats te kijken welk type beveiliging en tot op welk niveau beveiliging nodig is en het vanaf welk punt het middel erger wordt dan de kwaal. Laten we dat ‘security sanity’ noemen. En daar hebben we behoefte aan.
Maar natuurlijk: Akamai doet er goed aan haar diensten op dit gebied uit te bouwen. Het bedrijf rekent erop dat het zeker 7 tot 8 miljoen bij de omzet kan plussen met de overname van Prolexic. Dat lijkt een conservatieve aanname. Security is booming. Zolang we maar niet doorschieten. Wellicht kan Security Sanity dan beter booming worden.