- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 18 maart 2014 11:48 uur
Het failliete Evinova Datacenter was bij voorbaat kansloos. Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van de curator. Een onderling conflict tussen de initiatiefnemers, een zakelijk probleem én slechte marktomstandigheden zorgden voor een valse start. Het aanstellen van een ervaren team uit de datawereld kon een faillissement niet voorkomen.
Het idee om een datacenter in Meppel te bouwen ontstond in 2011. Initiatiefnemers van Datacenter Meppel – dat later de naam Evinova Datacenter zou krijgen – waren Marcel Stegeman (Deziweb) en Joost Valentijn (Yourhosting Webdesign). Als investeerder is ook Tieme Murris bij het project betrokken. Er wordt contact gelegd met Capgemini, door de vice president van Capgemini, de heer Huiskes, wordt een omzetgarantie voor het datacenter gegeven van 1,2 miljoen euro.
Initiatiefnemers stappen op
Na dat de bouw van het datacenter al van start is gegaan, krijgen de twee initiatiefnemers een onderling geschil, waarna beiden uit het project stappen. Murris die oorspronkelijk enkel als investeerder Datacenter Meppel deelneemt, is daardoor nog de enige participant in het project.
Alsof het nog niet erger kon, stelt Capgemini zich op het standpunt dat de heer Huiskes als vice-president van het bedrijf, niet zelfstandig de omzet garantie van 1,2 miljoen euro kon afgeven. Capgemini ontslaat de heer Huiskes. Tegenover Datacenter Meppel neemt Capgemini het standpunt in dat de toezegging van de heer Huiskes enkel een intentieverklaring was, waar geen rechten aan ontleend konden worden.
Onaantrekkelijk
Door de voorgeschiedenis blijft het datacenter verstoken van klanten. Murris doet alsnog een poging om het datacenter van de grond te krijgen. De naam wordt veranderd van Datacenter Meppel in Evinova Datacenter. Daarnaast wordt een team van vooraanstaand personeel uit de ‘datawereld’ aangesteld.
De ultieme poging om het datacenter van de grond te krijgen mocht ook niet baten, omdat volgens de curator Nederland een overschot aan datacenters heeft. Daarnaast bleek Meppel ook een zeer onaantrekkelijke locatie voor bedrijven is. De curator meldt dat het bedrijf in 2012 een verlies maakte van 170.475 euro. Over het verlies in 2013 is (nog) niks bekend.
Het pand waar het datacenter in gevestigd was, werd door Evinova Datacenter gehuurd voor 12.705 euro per maand. Die huur was vóór het datacenter al beëindigd. De inboedel van het datacenter die bestaat uit kantoorinventaris, inventaris uit serverruimtes bestaande uit servercorridor’s, serverracks, servers en een stoomvoorziening, tevens semi-bouwkundige zaken als beveiligingssystemen, bekabeling, vloeropbouw en een airconditioninginstallatie, is door de curator voor 75.000 euro aan Tiram Holding BV – het bedrijf van Tieme Murris – verkocht.
Opvallend is dat de inventaris van het datacenter volgens een taxatie kort voor het faillissement in opdracht van pandhouder ABN Amro getaxeerd was op een onderhandse verkoopwaarde van 924.100 euro en een executiewaarde van 92.600 euro. Dat laat zien hoeveel vermogen er door een faillissement in één klap verdampt. Voordeel is wel dat een doorstart van het datacenter met een schone lei weer mogelijk is.