- Door
- Jeroen Mulder
- geplaatst op
- 8 mei 2014 08:05 uur
Het heet OpenOrchestration en volgens GoGrid is het de volgende, noodzakelijke stap in de ontwikkeling van big data-platformen en cloud. De van oorsprong Amerikaanse IaaS-provider lanceert OpenOrchestration vanuit vier datacenters, waaronder Amsterdam – en drie centers in de VS.
GoGrid draait al vanaf februari 2012 in het Equinix-datacenter in Amsterdam, het EMEA-hoofdkantoor is gevestigd in Amstelveen. Een logische stap, omdat de klantenbase van GoGrid in 2012 al voor 35 procent uit niet-Amerikaanse klanten bestond. Vanuit Amsterdam levert GoGrid hoofdzakelijk private cloud-oplossingen voor Europese klanten. De nieuwe service OpenOrchestration komt daar nu bij.
Door middel van vooraf gedefinieerde blueprints kunnen klanten van GoGrid letterlijk met één muisklik een complete stack-roll out doen over verschillende cloudplatformen en zelfs binnen eigen datacenters van de klant. Voorbeeld: wie met Cassandra een databaseplatform wil inrichten voor big data-projecten, kan bij GoGrid een clusteropstelling bestellen met drie of vijf nodes. Met behulp van orchestratiesoftware van bijvoorbeeld Chef of Puppet wordt deze configuratie opgebouwd in de cloud. Dat kan bij een enkele provider, maar ook over diverse providers zoals Google en Amazon.
GoGrid heeft een aantal blueprints kant-en-klaar waarmee de configuratie direct klaar is voor gebruik. In de eerste plaats heeft GoGrid blueprints voor Cassandra, Hadoop, MongoDB en Riak. De blueprints zijn ready-off-the-shelf, maar kunnen ook naar eigen voorkeur worden aangepast door klanten.
Dat GoGrid van een IaaS-provider is opgeschoven naar een orchestration-as-a-service-provider is nog niet zo gek. Maar de drijfveren maken de stap wel bijzonder: volgens het bedrijf is dit namelijk de enige mogelijkheid om te voorkomen dat de markt volledig wordt gedomineerd door een of twee grote partijen in de cloud. Met de service maakt GoGrid het namelijk eenvoudig om stacks over diverse cloudproviders te ‘verspreiden’. Daarvoor werkt het bedrijf zelfs samen met concurrenten om zo gezamenlijk oplossingen naar de markt te brengen.