- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 13 mei 2014 10:15 uur
De DHPA en de SIDN hebben in een interview een lans gebroken om tot één organisatie te komen die de Nederlandse digitale infrastructuur vertegenwoordigt. Dit is een pleidooi waar ik het volledig mee eens ben en zelf al langer voor pleit. Voor de digitale infrastructuur is een branchevereniging nodig die fungeert als federatie van belangenorganisaties want naast overeenkomsten zijn er ook grote verschillen tussen de verschillende partijen.
Op dit moment is de vertegenwoordiging van de Nederlande digitale infrastructuur zeer gefragmenteerd. Het meest nadrukkelijk is op dit moment de DHPA als vertegenwoordiger van de managed hostingbedrijven aanwezig in de media en de politiek. Daarnaast is er ISPConnect die een bredere groep hostingbedrijven vertegenwoordigt. Ook is er de Vereniging van Registrars die zich specifiek met de belangen van SIDN-registrars bezighoudt.
Naast hostingbedrijven zijn er ook de ISP’s, de kabelaars vertegenwoordigd in NLkabel. De andere (grote) ISP’s vertegenwoordigen zichzelf in het publieke debat en de media. De verschillende datacenters en netwerkaanbieders hebben ook geen collectieve organisatie die voor hun belangen opkomt. De enige club die in de buurt komt is Nederland-ICT, maar die is zo breed, dat het nauwelijks (specifiek) opkomt voor de belangen van partijen die zich met digitale infrastructuur bezig houden.
Door de status quo waarbij er geen overkoepelende vertegenwoordiger van aanbieder van digitale infrastructuur in ons land is, is de lobbykracht vrij zwak. Niet alleen in Den Haag, maar er is ook géén Nederlandse vertegenwoordiging in EuroISPA, de koepelorganisatie van brancheorganisaties van Europese ISP’s. Nu er steeds meer wetgeving uit Brussel komt, is dat geen goede dat de Nederlandse ISP’s totaal niet gehoord worden, afgezien van telecombedrijven die op eigen kracht in Brussel lobbyen.
Naast de overeenkomst dat er veel partijen allemaal onderdeel uitmaken van de Nederlandse digitale infrastructuur, zijn er ook grote verschillen. Het feit dat er een aparte branchestichting is voor managed hostingbedrijven (DHPA) naast een brede branchevereniging (ISPConnect), is daar een duidelijk voorbeeld van. De huidige belangenorganisaties zouden daarom in hun huidige vorm moeten blijven bestaan. Voor de zaken die de hele sector raken moet een overkoepelende organisatie worden opgericht voor zaken die de hele sector raken.
De nieuwe organisatie kan dan fungeren als het aanspreekpunt voor de branche. De leden van de nieuwe organisatie zijn de bestaande belangenorganisaties. Alle zaken die de hele sector raken worden in de nieuwe federatieve organisatie geregeld. De zaken die enkel een bepaald deel van de sector raken, kunnen worden geregeld binnen de betreffende bestaande belangenorganisatie(s).
Op deze manier wordt voorkomen dat er een nieuw debacle ontstaat zoals de NLIP, waarbij er frictie ontstond tussen de verschillende leden die het niet meer met elkaar konden vinden en zich niet meer verbonden voelden. Er zitten in de nieuwe federatieve organisatie namelijk enkel partijen bij elkaar die min of meer gelijkwaardig zijn en zich verbonden voelen, namelijk de belangenorganisaties als vertegenwoordiger van hun achterban, terwijl in de bestaande belangenorganisaties ook de partijen bij elkaar zitten die zich met elkaar verbonden (willen) voelen.
[advpoll id=”31″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]