- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 15 mei 2014 08:18 uur
Premier Mark Rutte bezocht gisteren het Equinix AM3 datacenter op het Science Park in Amsterdam. Hier werd hij welkom geheten door Michiel Eielts, directeur Equinix Benelux. Na een korte introductie over Equinix en de geschiedenis van het Science Park kreeg de premier een rondleiding door het datacenter.
Paspoort controle
Na ontvangst bij de ingang van het datacenter, was het opvallend dat ook de premier pas naar binnen mocht ná dat zijn identiteitsbewijs door de beveiliging was gecontroleerd. Of zoals de collega’s van RTVNH het opmerkten, Mark Rutte is ook gewoon een mens.
Briefing
Eenmaal binnen stond eerst een korte introductie van Equinix en het Science Park op het programma. Zo werd aan de premier uitgelegd dat Equinix oorspronkelijk een Amerikaans bedrijf is dat de eerste stappen in Nederland zette door het overnemen van een relatief kleine Nederlandse speler Virtu met een tweetal datacenters in Amsterdam en Enschede. Om verdere uitbreiding mogelijk te maken heeft het bedrijf daarna haar tweede datacenter in Amsterdam uitgebreid en een derde op het Science Park in Amsterdam gebouwd.
In het datacenter zijn een aantal innovatieve technieken toegepast. Eén daarvan is dat de door het datacenter geproduceerde warmte in een ondergrondse bron wordt opgeslagen, die in de winter wordt gebuikt door de naastgelegen beta faculteit van de UvA. Hierop vroeg de premier of het moeilijk was om de universiteit mee te krijgen in dit plan. Eielts antwoordde hierop dat de warmte dat voor Equinix toch afvalwarmte is en om niet (gratis) beschikbaar is gesteld. De premier begreep dat het dan niet zo moeilijk moet zijn geweest om de UvA mee te krijgen.
Ook interessant was dat de premier werd gewezen op de geschiedenis van het Science Park. Nederland was altijd goed in kernfysica, het NIKHEF instituut dat op het Science Park is gevestigd doet daar al decennia onderzoek naar samen met onder meer CERN in Genève. Bij dat onderzoek worden enorme hoeveelheden data gegenereerd en die moeten worden verstuurd tussen beide instituten. Om die reden was het Science Park één van de eerste plekken ter wereld wat het internet werd gebruikt én zelfs één van de eerste drie websites werd hier gehost.
Rondleiding
Na de introductie kreeg de premier een rondleiding door het datacenter. De kantoren van Equinix en het datacenter zijn gevestigd in twee verschillende gebouwen. Via een loopbrug tussen beide gebouwen is het mogelijk om in het datacenter te komen. Eenmaal in de loopbrug moet de laatste deur eerst gesloten zijn, alvorens via een biometrische controle én rfid-pas het mogelijk is om het datacenter in te lopen.
Het volledige datacenter is verhoogd gebouwd. Alle technische infrastructuur en de datavloeren bevinden zich een aantal meter boven de grond. De achtergrond hiervan is dat de Amerikaanse klanten van het bedrijf dit prettig vinden. De Amerikaanse klanten hebben eerder te maken gehad met verschillende overstromingen in de VS en de Aziatische klanten hebben vergelijkbare overstromingen meegemaakt. Op deze manier wordt het (theoretische) risico van een overstroming door een dijkdoorbraak van het nabijgelegen Watersgraafsmeer ondervangen.
De datavloer van Equinix AM3 zag er netjes uit. Wat opviel was dat de CRAC units op de datavloer zelf stonden en niet centraal in een technische ruimte. Daarnaast is er gebruik gemaakt van aparte kabelgoten voor stroom- en netwerkbekabeling. Verder zag de datavloer eruit zoals de meeste datavloeren.
De rondleiding voerde verder langs de koeltorens die worden gebruikt voor de freecooling van het datacenter. Daarnaast waren er ook dry-coolers op het dak te zien, die volgens Equinix eigenlijk nooit worden gebruikt. Daarna volgde een verdieping lager de leidingen en pompen waarvandaan het koude water uit de ene ondergrondse bron wordt opgepompt om het datacenter in de zomer (bij) te koelen én de tweede ondergrondse bron waar het warme koelwater de grond in wordt gepompt.
Bouw
Als laatste voerde de rondleiding door het deel van het datacenter dat op dit moment nog als datavloer wordt ingericht. Grappig was dat de hele entourage alvorens de bouwplaats te betreden een bouwhelm op moest en een geel hesje aan (ook de premier). De premier leek oprecht geïnteresseerd in de werklui van Unica die bezig waren om de datavloer als zodanig in te richten en maakte ook kort een praatje met hen over hun werkzaamheden.
Borrel
Na de rondleiding was er een (korte) borrel in de lounge van Equinix die zich in het kantorengedeelte van het datacenter bevindt. Ik heb hierbij zelf van de gelegenheid gebruik gemaakt om de premier een aantal vragen te stellen namens ISPam.nl (daar kom ik in een apart artikel op terug). Daarna was er de mogelijkheid voor de verschillende medewerkers van Equinix om een paar vragen te stellen aan de premier. De premier op zijn beurt was erg geïnteresseerd in de vraag of dat de medewerkers van Equinix en andere aanwezigen (vast) in dienst van het datacenter zijn of op vaste basis worden ingehuurd. Dat bleek inderdaad het geval te zijn.
Als afsluiting gaf de premier een korte speech over het feit dat een datacenter als Equinix verschillende aspecten heeft. Dat het naast IT ook gaat om een stuk vastgoed en het bouwen daarvan. Ook maakte de premier een vergelijking tussen Schiphol, waar hij in de ochtend een bezoek aan het gebracht, en datacenters. Datacenters zijn volgens de premier net als Schiphol een belangrijke mainport van Nederland.
De premier kwam ook nog terug op een vraag die door een (andere) journalist was gesteld over de vraag, wat er te doen is aan het gebrek aan gekwalificeerde technici. Hij gaf hierover aan dat hij studenten niet kan dwingen om een technische opleiding te doen. Wel riep de premier de sector op om zelf eens voor de klas te gaan staan en over hun vak te vertellen, net zoals hij dat zelf ook doet. Voor de klas gaan staan is volgens de premier een goede manier om er voor te zorgen dat jongeren geïnteresseerd raken in een technisch beroep.
Enkele medewerkers van Equinix maakten nog snel van de gelegenheid gebruik om met de premier op de foto te gaan. Daarna was het bezoek van de premier aan Equinix voorbij.
Foto’s: Arnout Veenman