- Door
- Randy ten Have
- geplaatst op
- 13 oktober 2008 08:05 uur
Afgelopen donderdag overhandigde de Internetbranche de Notice and Take Down (NTD) gedragscode (PDF) aan staatssecretaris Frank Heemskerk tijdens een bijeenkomst bij het Ministerie van Economische Zaken in Den Haag. De voorbereiding van deze gedragscode heeft ruim een jaar geduurd en is vanuit de branche vrijwillig opgezet met behulp van diverse partijen.
Deelnemers zijn onder andere KPN, XS4ALL, CaiW, UPC, Ziggo, DHPA en ISPConnect. Hierdoor onderschrijft ruim 85% van de access providers en een belangrijke vertegenwoordiging van de hosters de NTD code. Zij hebben zich gezamenlijk ingezet tegen de aanwezigheid van onrechtmatige en strafbare informatie op (het Nederlandse deel van) het Internet. De code beschrijft op welke wijze partijen vorm en inhoud gaan geven op klachten bij aanwezigheid van deze inhoud.
Belangrijk om te weten is dat de code geen nieuwe wettelijke verplichtingen schept, maar juist is bedoeld om partijen te helpen om binnen de wettelijke kaders zorgvuldig te opereren bij het op verzoek van derden verwijderen informatie van Internet. Het voldoen van de code is dan ook vrijwillig, en kan niet worden afgedwongen. Maar juist omdat de NTD-code door de marktpartijen is ontstaan, lijkt de acceptatie hoog te liggen en door deze zelfregulering worden wettelijke verplichtingen voorkomen.
De Nederlandse Internetmarkt is groot. De huidige omzet aan Internet, access en hostingdiensten bedraagt ca. 250 miljard euro per jaar. Een goed, veilig en betrouwbaar Internet is belangrijk om economische groei binnen onze sector te houden. Als we kijken naar de groei over 5 jaar en uitgaan van een het slechtste en het beste scenario, zal de totale omzet in 2012 minimaal 360 miljard en maximaal 480 miljard – bijna het dubbele – bedragen. Het beste scenario kan enkel bereikt worden wanneer er een samenwerking is tussen de marktpartijen en overheid door vertrouwen te krijgen bij de eindgebruiker en te kijken naar de toekomst.
Staatssecretaris Frank Heemskerk sprak van een uniek precedent. “Voor het eerst in Europa weten we elkaar zo goed te vinden. Ik ben blij met de zelfregulering, dit leidt tot de meeste ondersteuning vanuit de sector zelf”. Wel benadrukt hij dat nog niet iedereen meedoet. Dit is wel belangrijk, om eventuele wettelijke verplichtingen te voorkomen. Ook andere partijen delen deze mening. Marion Koopman van XS4ALL omschrijft de NTD vooral als ‘duidelijkheid voor klant en klager’. Roelof Meijer van de SIDN ziet de NTD als ‘verantwoordelijkheid voor kwaliteit en integriteit’. ISPConnect voorzitter Arnout Veenman vindt de NTD-code bijdragen aan duidelijkheid en transparantie. De DHPA geeft aan dat dit een goed begin is voor samenwerking binnen de branche.
De NTD kent echter ook enkele valkuilen. ISP’s zullen niet gaan monitoren maar inhoud op verzoek van derden verwijderen, danwel NAW-gegevens verstrekken.
Andere onmiskenbaar onrechtmatige inhoud is bijvoorbeeld Kinderporno. Alle providers zullen meldingen hierover direct oppakken. Over gehoste sites in het buitenland is echter geen controle. Echter, door een – wederom vanuit de markt – samenwerking tussen het Ministerie van Justitie en de providers zal een onafhankelijk filter komen om deze inhoud te verwijderen.
Een grotere valkuil is de vraag “Wat is ongewenst en schadelijke informatie?”. Dit klinkt vrij subjectief. Er kan ongewenst of schadelijk materiaal zijn dat niet onrechtmatig is. Providers zullen dit veelal niet verwijderen. De tijd zal leren hoe hiermee omgegaan moet worden.