- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 30 november 2006 09:29 uur
Gisteren tijdens de bijeenkomst ‘Medialandschap van de toekomst’ viel het mij op dat er ene T. Kuik van Stichting BREIN op de presentielijst stond. Gezien ik vrij kritisch over het handelen van hem en zijn organisatie was geweest, vond ik het een ideaal moment om eens een praatje met hem te gaan maken.
Na de bijeenkomst sprak ik hem aan en vroeg ik meteen maar naar de kwestie waarin ze bij IceHosting een claim van 280.000 euro hadden neergelegt. Hierop kreeg ik een heel net antwoord, waarmee ik het inhoudelijk niet volledig eens was.
Daarnaast heb ik hem ook meteen gevraagd naar de uitspraken over Eweka, dat ze van mening zijn dat Eweka zowel civiel- als strafrechtelijk aangesproken zou kunnen worden, waarom ze dat dan niet doen, want het is niet netjes en zou zelfs smadelijk kunnen zijn om dat te roepen en op die manier de naam van Eweka ‘aan te randen’ zonder daar naar te handelen. Daar had hij ook een andere mening dan mij over.
Dit geresulteerd in een gesprek van ruim een uur op de borrel, over dit soort kwesties, rechtzaken, piraterij, copyright en culturele maatschappelijke verantwoordelijkheden van content eigenaren. Wat mij hierbij vooral is opgevallen dat Tim Kuik best een aardige kerel is en het is ook zeker geen uilskuiken, maar juist iemand met een goed verstand, een hoop common sense en een pragmatische insteek.
De manier waarop BREIN te werk gaat bevalt mij niet, in de zin van dat ze soms zelf naar mijn idee de wet passeren, wat wel een bijdrage levert aan het handhaven van de rechten van de bij BREIN aangesloten partijen. Echter is daarbij het probleem dat de rechten van derden worden geschonden en dat vind ik verwerpelijk, ahoewel ik er wel begrip voor kan opbrengen.
Iets waar ik tegenover Tim toe heb opgeroepen is om eens te zorgen voor jurispidentie wat betreft BitTorrent-tracker websites, op dit moment is er nog steeds in principe niks aan jurispidentie. Al is hij van mening dat de Zoekmp3 zaak voldoende juridische onderbouwing van de illegaliteit van Bittorrent-tracker websites geeft.
Voor ISP’s is het probleem, afgezien van het feit dat men als men dat vooraf weet, niemand zich aan het hosten van een bittorrent website zal willen branden, anderzijds zolang het (voor hun) nog niet onomstotelijk is vastgesteld dat een Bittorrent-tracker website verboden is, het afsluiten ervan ook als een wanprestatie richting de klant kan worden gezien.
Afgezien van een aantal structureel inhoudelijke verschillende inzichten en verschillen van mening, moet ik zeggen dat je goed een biertje met Tim Kuik kan drinken en dat je ook goed een discussie met hem kan voeren. Al hoop ik dat hij zijn werkwijze wel iets veranderd, waarbij hij dan meer rekening houdt met de rechten van derden, gezien die rechten uit de zelfde wet voorkomen als de rechten van de bij BREIN aangeslotenen.