- Door
- Jeroen Mulder
- geplaatst op
- 25 juni 2014 09:00 uur
IPv6 blijft een zorgenkindje. WorldIPv6Launch.org publiceerde eind vorig week de resultaten van de meest recente metingen, maar die ondersteunen de superlatieven van het persbericht absoluut niet. Ja, het gebruik van IPv6 neemt toe. Mondjesmaat. En ondertussen waarschuwen steeds meer deskundigen voor het volledig vastlopen van de infrastructuur. Dat is een reëel risico. Gartner waarschuwde de wereld vorige week nog maar eens.
Wij noemen slechts twee trends: Internet of Things en Fog Computing. Beide technologieën gaan uit van beschikbaarheid van resources overal en altijd. Anders gezegd: veel apparaten beschikken tegenwoordig over computing power. Slechts een klein deel van die resources worden voor het apparaat zelf gebruikt – de metafoor van de intelligente koelkast. Binnen afzienbare tijd zullen die apparaten ook via het internet bereikbaar zijn. Als ze bereikbaar zijn, dan kunnen de resources die niet voor het apparaat zelf worden gebruikt, ook worden ingezet voor andere doeleinden. De communicatie tussen apparaten via het internet: Internet of Things. Het gebruik van resources aan de randen van dat internet: fog computing.
Die twee trends hebben echter wel een infrastructuur nodig die dit aankan. Op dit moment rekken we de bestaande infrastructuur op, maar de rek is er zo langzamerhand wel uit. Zonder IPv6 is het Internet of Things en de groei van cloud volstrekt ondenkbaar. Gartner en Akamai deelden vorige week harde sneren uit naar de grote cloudproviders tijdens de GigaOm. Ook AWS is alleen bereikbaar via IPv4, met uitzondering van Elastic Load Balance. Azure: idem. Ook Google’s Compute Engine is niet via IPv6 te benaderen. Uitzondering: SoftLayer. Dat ondersteunt het nieuwe protocol wel al enige tijd. Zorgelijke ontwikkelingen, stelt Gartner dat voorspelt dat er over minder dan vijf jaar liefst 26 miljard apparaten online zullen zijn. Onmogelijk op IPv4.
Toch zien we maar een beperkte groei van IPv6-netwerken. Wel komen er nieuwe netwerken bij: zo rolt IaaS-startup Digital Ocean wereldwijd IPv6 uit voor haar diensten. En met name in Oost-Europa groeit het aantal providers dat IPv6 ondersteunt. In West-Europa blijven de providers achter. Massaal achter. In de top vijftig van WorldIPv6Launch prijken alleen AMS-IX en XS4ALL als partijen die IPv6 ondersteunen. Bij de AMS-IX zit de groei er overigens wel in: vooral sinds maart van dit jaar neemt het IPv6-verkeer toe. Op dit moment piekt de exchange naar 14 Gbps.
Nog een laatste argument voor IPv6? Facebook kampte vorige week met een flinke, wereldwijde storing. Maar de dienst was via IPv6 gewoon keurig bereikbaar. Het leidde in elk geval tot één opgetogen Tweet van ‘old skool network guy’ Enno Rey: “Now, that’s the type of killer-app community has been waiting for.”
[advpoll id=”52″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]