Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Gartner waarschuwt opnieuw: Geen groei cloud zonder IPv6

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 25 juni 2014 09:00 uur

IPv6 blijft een zorgenkindje. WorldIPv6Launch.org publiceerde eind vorig week de resultaten van de meest recente metingen, maar die ondersteunen de superlatieven van het persbericht absoluut niet. Ja, het gebruik van IPv6 neemt toe. Mondjesmaat. En ondertussen waarschuwen steeds meer deskundigen voor het volledig vastlopen van de infrastructuur. Dat is een reëel risico. Gartner waarschuwde de wereld vorige week nog maar eens.

Wij noemen slechts twee trends: Internet of Things en Fog Computing. Beide technologieën gaan uit van beschikbaarheid van resources overal en altijd. Anders gezegd: veel apparaten beschikken tegenwoordig over computing power. Slechts een klein deel van die resources worden voor het apparaat zelf gebruikt – de metafoor van de intelligente koelkast. Binnen afzienbare tijd zullen die apparaten ook via het internet bereikbaar zijn. Als ze bereikbaar zijn, dan kunnen de resources die niet voor het apparaat zelf worden gebruikt, ook worden ingezet voor andere doeleinden. De communicatie tussen apparaten via het internet: Internet of Things.  Het gebruik van resources aan de randen van dat internet: fog computing.

Die twee trends hebben echter wel een infrastructuur nodig die dit aankan. Op dit moment rekken we de bestaande infrastructuur op, maar de rek is er zo langzamerhand wel uit. Zonder IPv6 is het Internet of Things en de groei van cloud volstrekt ondenkbaar. Gartner en Akamai deelden vorige week harde sneren uit naar de grote cloudproviders tijdens de GigaOm. Ook AWS is alleen bereikbaar via IPv4, met uitzondering van Elastic Load Balance. Azure: idem. Ook Google’s Compute Engine is niet via IPv6 te benaderen. Uitzondering: SoftLayer. Dat ondersteunt het nieuwe protocol wel al enige tijd. Zorgelijke ontwikkelingen, stelt Gartner dat voorspelt dat er over minder dan vijf jaar liefst 26 miljard apparaten online zullen zijn. Onmogelijk op IPv4.

Toch zien we maar een beperkte groei van IPv6-netwerken. Wel komen er nieuwe netwerken bij: zo rolt IaaS-startup Digital Ocean wereldwijd IPv6 uit voor haar diensten. En met name in Oost-Europa groeit het aantal providers dat IPv6 ondersteunt. In West-Europa blijven de providers achter. Massaal achter. In de top vijftig van WorldIPv6Launch prijken alleen AMS-IX en XS4ALL als partijen die IPv6 ondersteunen. Bij de AMS-IX zit de groei er overigens wel in: vooral sinds maart van dit jaar neemt het IPv6-verkeer toe. Op dit moment piekt de exchange naar 14 Gbps.

Nog een laatste argument voor IPv6? Facebook kampte vorige week met een flinke, wereldwijde storing. Maar de dienst was via IPv6 gewoon keurig bereikbaar. Het leidde in elk geval tot één opgetogen Tweet van ‘old skool network guy’ Enno Rey: “Now, that’s the type of killer-app community has been waiting for.”

[advpoll id=”52″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]

Bas, 25 juni 2014 9:49 am

Afhankelijk van de scope waar je het over wilt hebben (de hele wereld, data volume etc) denk ik dat de ontwikkelingen hier in Europe dit jaar flink zullen aantrekken. Alle knooppunten / datacenters zijn bijna 100% IPv6, optimalisaties zullen zeker nog komen wanneer het data volume toeneemt. Er zitten nu nog wat rare routeringen in omdat er soms andere peering voor IPv4 als voor IPv6 is.

Qua content is ook aantallen websites best veel bereikbaar, sommige domeinnamen waar je geen IPv6 op zou verwachten hebben het toch omdat de ISP overkoepelende maatregelen heeft uitgevoerd.

Probleem zit vooral in de toegangspunten, maar dit kan snel veranderen zie voorbeeld Belgie / Telenet. UPC zit in een aantal landen in Europa en zijn op dit moment IPv6 in Oostenrijk aan het uitrollen. Als voor NL UPC, Ziggo en KPN IPv6 aangaan zetten zullen we snel verandering zien in de cijfers van data verbruik (Youtube, Netflix, Facebook) en in de cijfers van het aantal connecties (nu ca 1,6% dan 40+ %). Zeelandnet is ook recent begonnen met een pilot en zal ook op niet al te lange termijn dit verder uitrollen.

Op twitter zie ik de laatste maanden een toename van (grote) content providers en infra hosters die IPv6 aankondigen. Maar ook steeds meer vragen van gebruikers naar een ISP of software maker met de vraag/opmerking dat ze willen weten wanneer ze IPv6 regelen.

Naar mate er meer eind gebruikers zijn -je ziet het al in de US- worden op meer apparaten en sites /diensten de bugs en configuratie fouten gevonden en neemt het aantal technicy met kennis toe en wordt het uitrollen naar nieuwe netwerken/landen eenvoudiger en pijnlozer.

Erik Hensema, 25 juni 2014 4:02 pm

We wachten echt op een killer app voor IPv6. Die killer app ligt denk ik in de bereikbaarheid van apparaten van de consument. Daar bedoel ik mee: dat de consument apparatuur heeft staan die hij bereikbaar wil hebben vanaf internet.

Natuurlijk, dat is nu goed te doen met port forwarding in een router. Voldoende voor vrijwel iedereen.

Het gaat wringen wanneer access providers geen IPv4-adressen meer hebben en iets als CG-NAT in moeten gaan zetten. Opeens wordt de bereikbaarheid van apparatuur bij de consument heel erg moeilijk tot onmogelijk. Behalve wanneer de access provider parallel aan IPv4 over CG-NAT ook native IPv6 aan gaat bieden. Dan motiveer je opeens een boel consumenten om IPv6 te gaan activeren. IPv6 heeft dan een écht kwaliteitsvoordeel over IPv4 over CG-NAT.

Wanneer consumenten IPv6 gaan gebruiken dan gaan serverbeheerders ook gemotiveerder worden om IPv6 aan te bieden.

Kortom, we wachten tot de access providers geen IP's meer hebben. En tegelijkertijd hopen we dat de serverproviders tot die tijd nog wel IP's hebben.

Weet iemand of er al een grote access provider is die geen publieke IPv4-adressen uit kan delen aan zijn klanten?

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.