Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Stijn Koster: Vacatures moeilijk vervulbaar door saai imago IT-sector onder jongeren

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 27 juni 2014 08:19 uur

Het imago van programmeurs en andere IT’ers moet veranderd worden om meer jongeren geïnteresseerd te krijgen in een ICT-opleiding. ‘Er hangt teveel het beeld van de extreme nerd en moeizame communicatie.’ Dat zegt Stijn Koster van i3D.net bij de aanvang van een nieuwe campagne getiteld Geef IT Door. De campagne is bedoeld om jongeren enthousiast te maken voor een toekomst in de ICT.

De campagne is een gezamenlijk initiatief van Digivaardig & Digiveilig, Nederland ICT, CIO Platform, DHPA en VHTO (Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek). Tineke Netelenbos, voorzitter van het programma Digivaardig, roept bedrijven en scholen op zich aan te melden in het belang van scholieren én in het belang van de BV Nederland.

Koster herkent het beeld op de arbeidsmarkt zelf ook. “We hebben zelf ook zeven openstaande vacatures voor specialisten die we moeilijk vervuld krijgen.”Dat beeld wordt bevestigd door de brancheorganisatie voor de hostingsector DHPA.

De DHPA is in samenwerking samenwerking met ISPConnect, de gemeente Amsterdam en Goodwill Bedrijven bezig met het tot stand brengen van een opleidingstraject naar de hosting branche.

Imagoprobleem

De campagne Geef IT Door bestaat vooral uit vakmensen die jongeren op middelbare scholen vertellen over de dagelijkse praktijk van IT’ers. “Het leven van een IT’er is vaak spannender dan het lijkt. Kijk bijvoorbeeld eens naar de software die we maken”, zegt Koster. In de eerste gastles, gegeven door Koster in Den Haag, noemt hij als voorbeeld de anti-cheatsoftware voor games die zijn bedrijf GameBlocks maakt. “Dat spreekt jongeren van nu aan. Want informatica is misschien niet populair, maar toen ik 15 jaar geleden zelf in de schoolbanken zat was het imago nog slechter dan nu.”

Volgens Koster heeft de IT een imagoprobleem. “IT heeft nog steeds het imago dat het een keiharde kant heeft, dat het zeer analytisch is en waar alleen maar zware programmeurs hun werk doen. Maar zo zwart wit is de praktijk helemaal niet.”

Het probleem op de arbeidsmarkt is groot, zo is uit Nederlands onderzoek gebleken. Vacaturesite Monsterboard constateerde enkele maanden geleden eveneens dat er in 2013 veel vraag was naar IT’ers. Bijna 1 op de 4 vacatures had betrekking op een IT-functie.

Het aanbod aan ICT’ers blijft achter bij de vraag en juist die vraag naar ICT-professionals zal de komende jaren naar verwachting alleen maar verder toenemen door ontwikkelingen zoals de cloud, Big Data en cybercrime.

[advpoll id=”56″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]

Jeroen, 27 juni 2014 8:53 am

Het type ICT'er dat je het liefst voor je wilt hebben werken kiest voor de ICT vanuit zijn eigen passie daarvoor. De halve twijfelaars "ik heb wel eens iets met Word gedaan, mag ik bij jullie komen werken" zal zich inderdaad laten afschrikken door het imago, prima!

Wellicht niet zorgen voor een beter imago maar zorgen voor betere opleidingen, zodat de mensen met passie en minder intelligentie ook een niveau hoger kunnen bereiken.

Zux, 27 juni 2014 9:29 am

Probleem is ook een beetje dat net afgestuurde MBO'ers totaal waardeloos zijn en geen enkel gevoel met deze hoek hebben, al helemaal niet in de hosting sector (voornamelijk Linux waar ze niets over leren of willen leren). De gemiddelde gast kan net een RAM bankje in z'n pc duwen en Windows van TPB afhalen maar snapt er verder geen kloot van.

Mike, 27 juni 2014 9:59 am

Deel van het probleem ligt ook in het feit dat er geen opleiding is die direct aansluit op de praktijk van webhosters, bijvoorbeeld een studierichting systeembeheer voor server systemen. De huidige informatica opleidingen focussen zich voornamelijk op programmeerwerk voor kantoor-softwarepaketten, of werkplekbeheer. Veel van het personeel wat tegenwoordig werkzaam is bij ISPs heeft zijn kennis zelf opgedaan via hobby projecten of aanvullende cursussen.

Dit veroorzaakt enorme krapte in goed gekwalificeerd technisch personeel, wat goed merkbaar is in het aantal IT recruiters dat momenteel actief is om personeel overal weg te kapen tegen grote bonussen. Een goede positie voor salarisonderhandelingen voor de medewerkers in kwestie, maar een slechte zaak voor de branche in zijn geheel. De hostingbranche is inderdaad een onderbelichte bedrijfstak, een goed aanbod vanuit opleidingsinstituten zou al een grote stap voorwaarts zijn.

Mark, 27 juni 2014 1:16 pm

Wat de rest zegt. Niets mis met het imago. Vooral wat mis met de Microsoft (Office|Windows)-minded opleidingen.

Randy, 27 juni 2014 1:59 pm

Een gemiddelde HBO SNE-opleiding besteedt wel degelijk genoeg aandacht aan de basis, inclusief networking en Linux. Een goede uitschieter is de LOI die feitelijk alle basis certificeringen die een IT'er nodig heeft als basispakket in de opleiding gebruikt. Zie bijvoorbeld: http://www.loi.nl/hogeschool/informatica_en_pc_en_internet/hbo_technische_informatica/index.htm . Ik denk dat veel 'traditionele' opleidingen hier een goed voorbeeld aan kunnen nemen.

Het is aan de bedrijven om te zorgen dat de theoretische kennis in de praktijk gebracht kunnen worden. Maar al te vaak worden stagaires gebruikt om het minder leuke werk op te knappen in plaats van daadwerkelijk relevante praktijkopleiding op te doen. Een trainee klaar maken voor een junior SNE functie duurt gewoon 1,5 jaar. Tweederde van deze tijd zou uit stage kunnen komen... Het begint dus bij de bedrijven zelf. Zorg dat je interessant bent als stageplek.

Neemt niet weg dat er best veel 'klikridders' zijn in de hoek van de kantoor automatisering al wordt dit wel steeds minder. De reguliere beheerstaken waarbij weinig kennis of ervaring nodig is verdwijnen bij de grote outsourcers al naar lage lonen landen. De echt goede mensen met 10+ jaar ISP/Telecom ervaring - waar ik er ook een van ben - zijn nauwelijks voorhanden en werkgevers staan hiervoor in de rij. Maar tussen opleiding en (zware) senior zit nog een veel te groot gat dat in de toekomst gaat leiden tot problematische invulling van de bestaande vacatures.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.