Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Wat is passend onderwijs voor de sector?

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 22 september 2014 08:01 uur

over de markt voor hostingdiensten dat recent op ISPam ter sprake kwam was een van de conclusies dat de ondervraagden het goed vinden dat er meer aandacht besteed wordt aan onderwijs voor de sector, want die komt handen en kennis tekort. Een conclusie die natuurlijk niemand zal verrassen, want goed personeel is goud waard.

Toch is er een kritische kanttekening te maken bij dit onderwerp. Dat DHPA en anderen partijen al langer spelen met het idee “iets” met het onderwijs te gaan doen, daar is in principe echt niets mis mee. Reeds vanaf 2003 – dus ruim voordat DHPA bestond – werd op hoog niveau door vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers en de politiek in Den Haag gesproken over de druk op de arbeidsmarkt die zou ontstaan als de eerste lichting IT-managers wegens het bereiken van de pensioenleeftijd de bureaus leeg zou maken. Nu is er sindsdien iets gekomen als een economische crisis en het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd. Het issue van de IT-managers is daardoor nooit opgelost. De complexiteit ervan was zelfs dusdanig dat men het niet aandurfde IT-functies anders dan op managersniveau te betrekken in de zoektocht naar een oplossing.

DHPA (en er zijn vast nog meer initiatieven) kiest er voor zich te richten op de “gewone” werkvloer opleidingen. Onduidelijk is vooralsnog in hoeverre de vraag naar dat soort opleidingen bijdragen om op enige wijze de gaten elders in de IT-sector te vullen. Is wat nu wordt voorgesteld ook de basis om door te groeien naar een leidinggevende functie in de hostingsector of sluit het beoogde pakket naadloos aan bij opleidingen die specifiek bedoeld zijn om nieuwe lichtingen IT-managers klaar te stomen voor de arbeidsmarkt?

Een andere vraag is in hoeverre de aanname van DHPA en anderen (“de markt komt handen en kennis te kort”) te rijmen valt een quote uit actueel onderzoek verricht in opdracht van Colt waaruit blijkt dat het gebrek aan kennis in ons land veel geringer is dan elders. (“The tech deficit study,[…] shows that only 19% of Dutch business believe a lack of resources/ skills is the biggest risk in infrastructure transition.“)

Deze vragen zijn relevant, want met een te beperkte focus op de arbeidsmarkt in de hostingsector is deze uiteindelijk niet geholpen. Om een vergelijking te maken: een leger met alleen maar getrainde grondsoldaten en zonder opgeleide officieren is niet de beste basis voor het verdedigen van je land.

[advpoll id=”92″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.