- Door
- Jeroen Mulder
- geplaatst op
- 24 september 2014 08:00 uur
Er was heel veel te doen om The Pirate Bay, de van origine Zweedse torrentsite die door miljoenen wordt gebruikt om muziek en films te downloaden. In diverse Europese landen spanden copyrightorganisaties rechtszaken aan tegen ISP’s om ervoor te zorgen dat de site werd geblokkeerd. In Nederland baarde vooral de zaak Brein vs. Ziggo veel opzien. En The Pirate Bay zelf? Dat ging steeds meer lijken op dat kleine Gallische dorpje: omringd, maar dapper weerstand biedend aan de overheersers. Op slechts 21 virtuele machines, zoals dit weekend bleek.
Want zondag bracht TorrentFreak een rapport uit over The Pirate Bay. Enkele jaren geleden besloot de site om de gehele infrastructuur te verhuizen naar de cloud, iets dat ze zelf de Pirate Cloud noemen. De IaaS-diensten nemen ze af bij verschillende providers, soms een enkele virtual machine – soms twee. De voornaamste reden om dit te doen was dat het zo veel moeilijker werd om de site ‘down’ te brengen. Het feit dat deze cloudoplossing bovendien veel goedkoper was en is dan het continue moeten vervangen van fysieke hardware, is een prettig bijkomend voordeel.
TorrentFreak geeft een aardige doorkijk in de opbouw van The Pirate Bay. In totaal bestaat de gehele infra, die in staat is om miljoenen bezoekers per dag af te vangen, uit 21 virtuele machines. Volgens TorrentFreak zijn dat er vier meer dan twee jaar geleden. Acht vm’s worden gebruikt voor de website, de searchengine verstookt zes machines en nog eens twee machines draaien de databases. Vervolgens zijn er vm’s voor proxy, torrents, statistieken en management. Optimale orchestratie tussen de diverse cloudaanbieders doet de rest.
De vm’s gebruiken in totaal 182 GB RAM en 94 CPU-cores. Totale storagecapaciteit is 620 GB. TorrentFreak merkt dan ook volledig terecht op dat dit een ‘bescheiden configuratie’ is voor een dergelijke site. Voor The Pirate Bay is dit een ideale set-up, vooral omdat de betrokken cloudproviders geen idee hebben dat ze iets voor de Pirate Bay hosten. Alle verkeer gaat door de load balancer, waarbij de IP-adressen van de providers op geen enkele manier worden gelinkt aan The Pirate Bay. Het is moeilijk om zo te achterhalen waar wat draait van de site. En ook zou een opsporingsinstantie bij een cloudprovider een server neerhalen, is er eigenlijk niets aan de hand.
Enige echte uitdaging is de domeinnaam. Vorig jaar kwam The Pirate Bay rechtstreeks in aanvaring met Brein vanwege het gebruik van het .sx-domein, de extensie van Sint Maarten. Brein meldde aan Pirate Bay-voorman Fredrik Neij dat Sint Maarten onder Nederlandse jurisdictie valt en dat de site dit domein moest opgeven op straffe van hoge boetes. The Pirate Bay verschoof de domeinnaam vervolgens naar een . ac- adres, de extensie van Ascension Island – een vulkanisch eiland dat onder het Verenigd Koninkrijk valt. En in dat land zijn de autoriteiten ook maar matig enthousiast over de activiteiten van Neij c.s. Geen probleem. Nog heel veel extensies te gaan en cloudproviders die onwetend als ‘bad host’ kunnen worden gebruikt.