- Door
- Rashid Niamat
- geplaatst op
- 27 oktober 2014 08:01 uur
Afgelopen periode heeft de aankondiging van de bouw van een datacenter voor Google in het hoge noorden de Nederlandse markt voor datacenters gedomineerd. Met de nodige persaandacht, inclusief het fotomoment van de eerste schop die de grond in gaat, kan het beeld zijn ontstaan dat Nederland het centrum van de wereld is als het gaat om gigantische datacenters.
Dat beeld wordt verder versterkt door de oppervlakkige berichten in de reguliere pers. Daar is het nieuws van het Google-gebouw in wording gelinkt aan de bouw in Noord-Holland van een datacenter voor Microsoft. Als deze twee giganten bouwen in dit land dan moeten we het wel goed doen. Wie wat verder spit en de vakpers raadpleegt, ziet verder dat er alleen al rond Schiphol 37 hectare grond van eigenaar zal veranderen waar volgens de bestemmingsplannen datacenters gebouwd mogen worden.
Het zijn zonder meer positieve berichten en ze bevestigen het beeld dat we in de sector graag willen zien: een land dat met succes bedrijvigheid aantrekt dat ook maar iets te maken heeft met digitaal of online. Wat zich op detail niveau afspeelt, hoeveel werkgelegenheid het exact oplevert en hoe groot de fiscale tegemoetkomingen zijn, daarover worden opvallend weinig vragen gesteld.
Nog veel opvallender is eigenlijk de Nederlandse pers dit soort nieuws vermeldt zonder daarbij de bredere context te beschrijven. Wie iets meer afstand neemt van de Nederlandse markt, ziet als eerste dat er (behoudens een aankondiging van IBM/Softlayer?) recent geen grote nieuwe datacenters zijn aangekondigd in Groot-Brittanniƫ. Bij onze buren aan de oostzijde is er daarentegen veel reden voor vreugde. Het begon al met de aankondiging een paar maanden geleden van Salesforce dat men de diensten ook vanaf Duits grondgebied en vanuit Duitse datacenters van Deutsche Telekom ging aanbieden en vorige week maakte AWS bekend de diensten ook vanuit Frankfurt aan te bieden.
Er is weinig voor nodig de link tussen dit nieuws te benoemen: Amerikaanse bedrijven kiezen eieren voor hun geld en hopen door fysieke vestigingen op het vaste land van Europa grotere schade te voorkomen. Dat Groot-Brittanniƫ dan niet als logische vestigingsplek wordt gezien, is voor insiders niet meer dan logisch. Dat landen als Belgiƫ amper van deze trend profiteren, is dat evenmin. Betekent dit dat binnen Europa Nederland en Duitsland vanwege de kwaliteit van de infra en het gunstige vestigingsklimaat als de winnaars uit de bus gaan komen? Vooralsnog lijkt het antwoord op die vraag positief.
Echter er is ook behoefte aan realisme en relativering. Bij alle mooie berichten over de bouw van nieuwe datacenters mogen we namelijk een ding niet vergeten: een aankondiging is slechts het begin, wat er daadwerkelijk wordt gerealiseerd blijft koffiedik kijken.
Wat dat betreft heeft Amsterdam Zuidoost de nodige ervaring met het verschil tussen voorgespiegeld verhaal en de realiteit. Wie over de A9 langs LeaseWeb en de Zweedse bouwpakketten leverancier rijdt passeert het pand van Cisco. Beter gezegd, slechts dat deel dat daadwerkelijk is gebouwd en waarvan een groot deel ook nog is onderverhuurd. Cisco is indertijd met veel persaandacht neergestreken in Amsterdam Zuidoost en heeft door uiteenlopende omstandigheden minder dan 50% van de aangekondigde vierkante meters waargemaakt.
[advpoll id=”100″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]