- Door
- Rashid Niamat
- geplaatst op
- 24 november 2014 08:01 uur
Middenmeer en Eemshaven waren waarschijnlijk tot voor kort buiten en ook binnen Nederland zo goed als onbekend. Dat is in een klap veranderd toen bekend werd dat in de ene plaats Microsoft en Google in de andere plaats eigen datacenters zouden gaan exploiteren. Heel even waren dit onbetwist de plekken voor state of the art datacenters.
Het blijft een opmerkelijk verhaal, twee giganten kiezen uitgerekend voor deze locaties, zo ver (voor Nederlandse begrippen dan) van elke grote stad. Het steekt schril af tegen wat je elders ziet gebeuren. Wat er allemaal in de directe omgeving van Amsterdam, Frankfurt am Main en Londen wordt gebouwd, blijft indrukwekkend. Maar zijn door de ligging Middenmeer of Eemshaven slechtere plekken om te bouwen dan die drie regio’s?
Insiders weten dat om maximaal rendement van een datacenter te hebben goede connectiviteit een eerste vereiste is. Zonder prik geen klanten. Daarnaast zijn de kosten en beschikbaarheid van elektriciteit van groot belang. De kosten van grond speelt in dit verhaal een mindere rol. Kabels voor stroom en connectiviteit zijn in Middenmeer en Eemshaven schijnbaar geen probleem, dus daar bouwen was voor dit type aanbieder en de beoogde gebruikers een goede deal.
Collega-datacenterexploitanten lijken daar compleet anders over te denken. Een recent artikel in de WallStreetJournal (de Duitse versie van deze zakenkrant) besteedt aandacht aan datacenters waarbij rijkelijk gebruik wordt gemaakt van quotes van Equinix en enkele andere aanbieders. De schrijver presenteert de lezers op basis van die input het volgende verhaal: Datacenters zijn booming business, locaties in koele regio’s zoals Noord-Europa zijn efficiënter dan elders en omwille van de gebruikers moeten datacenters altijd in de buurt van de metropolen zitten. De eerste twee punten zijn in orde, maar dat derde? Moeten datacenters in de buurt van steden zitten omdat daar de miljoenen klanten zitten? Eemshaven en Middenmeer liggen niet direct om de hoek van welke miljoenenstad dan ook en toch gaan twee hele grote cloudaanbieders van daar uit de bekende diensten leveren. Hier lijkt toch vooral sprake te zijn van een creatieve omgang met de feiten door de concurrentie die zo probeert de eigen locaties beter te positioneren.
De verklaring die de CEO van Digiplex in het WSJ-artikel geeft, komt eigenlijk veel eerlijker en logischer over. Byrne Murphy heeft het over de trend dat datacenters steeds vaker met markante nieuwbouw dicht bij of zelfs in steden willen zitten omdat ze willen opvallen. Pure marketing dus.
(overigens: er zijn de laatste jaren in Europa mooie datacenters bijgekomen. Maar veel mooier dan het DC van Portugal Telecom bij Covilhã kan toch niet?)