- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 26 november 2014 15:25 uur
Door PvdA-kamerleden Astrid Oosenbrug en Jeroen Recourt is gisteren het voorstel gedaan om tot een alomvattende datawet te komen. Het argument daarvoor is dat de huidige wet (de Telecomwet) niet meer geschikt is voor het internet. In een nieuwe datawet zou daarom alles wat met de digitale infrastructuur te maken heeft moeten worden geregeld. Het is een sympathiek idee, maar het schiet zijn doel voorbij.
https://soundcloud.com/veenman/het-datawet-voorstel
Een alomvattende wet klinkt leuk, maar vanuit een juridisch perspectief lijkt me dat een veel minder goed idee. De huidige Telecomwet, privacywetgeving en strafvordering staan ook niet in één wet. Dat is ook niet meer dan logisch gezien de doel en de strekking van de verschillende wetten van elkaar verschillen.Op dit moment werkt alles naar behoren en wanneer je allerlei wetten in elkaar gaat proberen te schuiven dan wordt het eerder een rommeltje. Dat lijkt mij niet wenselijk.
Wat wel hard nodig is, is een beperktere datawet. In deze beperkte datawet zou enkel het begrippenkader in alle andere wetten die raken aan digitale infrastructuur moeten worden geüniformeerd. Op dit moment worden in verschillende wetten nog allerlei verschillende definities gehanteerd voor de verschillende spelers die betrokken zijn bij de digitale infrastructuur. Wat er geregeld zou moeten worden, is die begrippen in alle wetten zoveel mogelijk dezelfde betekenis krijgen. Op die manier ontstaat er veel meer duidelijkheid over welke regels voor welke partijen gelden.
In de fiscale sfeer is een aantal jaar geleden hetzelfde gebeurd voor het loonbegrip dat in verschillende fiscale wetten een andere betekenis had. De uniformering van het loon-begrip had al de nodige voeten in de aarde en laat zien hoe zelfs een relatief kleine verandering al complex is. Aan de andere kant betekent deze verandering dat het loon voor de loonheffingen een stuk eenvoudiger is geworden. Daar zijn alle betrokken bij gebaat: de overheid, fiscale praktijk, werkgevers en werknemers. Een zelfde verandering is voor digitale infrastructuur noodzakelijk zodat er niet voor elk begrip een scala aan verschillende definities bestaan.
Een ander punt dat hard nodig is, is coördinatie op het gebied van de digitale infrastructuur door de overheid. Goede wetgeving is belangrijk, maar de uitvoering door de overheid is tenminste net zo belangrijk. Op dit moment is er een lappendeken van ministeries en zbo’s die zich allemaal op hun terrein met digitale infrastructuur bezighouden. Echter bevinden ze zich grotendeels op hun eigen eiland. Het zou goed zijn als daar één minister voor komt die daar verantwoordelijk voor wordt, net zoals we nu minister Blok hebben voor Wonen en Rijksdienst. Het is de hoogste tijd voor een minister voor Digitale Infrastructuur die een einde maakt aan de huidige lappendeken en zich inzet voor de derde Nederlandse mainport.
[advpoll id=”106″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]