- Door
- Randy ten Have
- geplaatst op
- 3 november 2008 08:03 uur
Afgelopen week vond de RIPE 57 meeting plaats in Dubai, VAE. De gehele week stond in het teken van diverse lezingen en bijeenkomsten. In dit bericht gaan we in op een presentatie van Google, dat wereldwijd de IPv6 penetratie onderzocht en in kaart bracht. Daarbij is niet alleen per land gekeken, maar ook naar de verschillende besturingssystemen, providers en verbindingstype. Belangrijkste conclusie is dat de IPv6 penetratie wekelijks groeit, maar dat er nog wel enkele valkuilen zijn.
Om te kijken hoe de verbinding ervoor staat, heeft Google bij het bezoeken aan haar pagina aan een willekeurig aantal bezoekers een stuk JavaScript meegestuurd die een afbeelding moest opvragen bij Googls Labs. Daarbij is gekeken hoe de afbeelding geladen werd: over IPv4 of IPv6. Ook is de ‘User agent string’ bekeken om te zien welk besturingssysteem gebruikt werd. In onderstaand infogram een overzicht van de gebruikte methode.
De globale data laat zien dat 0,238% van de gebruikers beschikt over een IPv6 geschikte verbinding. Echter, van al deze gebruikers heeft 0,09% een niet goed werkende verbinding die problemen kan geven. Zo kan bijvoorbeeld een dit met een IPv4 A-record wel bekeken worden, maar wanneer er ook een IPv6 AAAA-record bestaat, zal de website onbereikbaar zijn. Google doet dan ook de aanbeveling om de oorzaak van dit probleem te onderzoeken om zo de problemen gedetailleerd in kaart te brengen.
Totaal zijn er op dit moment ongeveer 1 miljoen IPv6 hosts wereldwijd in gebruik. Het aantal groeit wekelijks. In een getoonde grafiek blijkt dat op meetdatum 13 augustus 0,192% van alle metingen succesvol was, een maand later op 15 oktober was dit al gestegen tot 0,238%. Minimale getallen, maar toch een behoorlijke groei in korte termijn.
Rusland blijkt de grootste IPv6 penetratie te hebben met 0,76% van de aanvragen. Frankrijk (0,75%), Oekraïne (0.64%), Noorwegen (0,49%) en de VS (0,24%) volgen. Interessanter is echter de gebruikte methode. Slechts 29,1% van alle aanvragen gebeurde vanuit native IPv6 support. Het meerendeel (67,9%) kwam via een 6to4 tunnel. ISATAP en Teredo nemen de overige 3% voor rekening en zijn min of meer verwaarloosbaar. Per land bekeken blijken vooral de VS en Canada de 6to4 methode te gebruiken. Native support ligt in Frankrijk heel hoog (95%!) doordat provider free.fr IPv6 grotendeels binnen haar netwerk heeft uirgerold. Vanuit China komt 71% van de aanvragen via een native verbinding, de overige aanvragen via een ISATAP gateway.
Als we kijken naar het gebruikte besturingssysteem blijken vooral Mac gebruikers IPv6 te ondersteunen. De belangrijkste verklaring hiervoor is dat de Airport Extreme (WiFi set, RtH) standaard IPv6 ondersteuning biedt, al dan niet door de ingebouwde 6to4 firmware. Hieruit kan de conclusie getrokken worden dat wanneer consumentenmodems geschikt zijn voor IPv6 de penetratie vrij snel toe zal nemen. Provider Chello zou bijvoorbeeld snel binnen haar netwerk IPv6 kunnen uitrollen, omdat de modems haar eigendom zijn en de software remote gepatch wordt. Bij Windows gebruikers ligt de ondersteuning voor IPv6 bij Vista 10 keer hoger dan bij XP. Een logische verklaring hiervoor de ingebouwde IPv6 ondersteuning van het besturingssysteem dat standaard aan staat.
Google geeft aan het onderzoek over langere termijn voort te willen zetten en zal data blijven verzamelen. Wellicht tijdens de volgende RIPE 58 meeting een leuke tijd om een vergelijk te maken. De gebruikte sheets staan inmiddels online en zijn hier (PDF) te downloaden. Het is nu de beurt aan een Nederlandse accessprovider die de modems in eigen beheer heeft om de Ipv6 stap te maken, zodat Nederland ook op deze kaart aanwezig zal zijn tijdens de volgende RIPE 58 meeting.