- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 4 november 2008 08:01 uur
Omroepen en ISP’s waren lange tijd als vuur en water, met een test voor gedecentraliseerde videodistributie waaraan KPN, XS4ALL, RTL en de publieke omroep aan mee doen lijkt het tij gekeerd. KPN doe de test samen met RTL en XS4ALL met de publieke omroep, zo meldt Webwereld. Het project valt onder de AMS-IX Video Werkgroep.
Stef van der Ziel van JetStream, één van de initiatiefnemers van achter de AMS-IX Video Werkgroep, liet in een reactie tegenover ISPam.nl weten goede hoop te hebben dat de samenwerking een succes wordt:
Om het doel te bereiken is consensus nodig. Dat is misschien wel de moeilijkste. Alle betrokken partijen (providers, omroepen) moeten het nut van de samenwerking inzien. Het kan best gevoelig liggen, want naast het feit dat je met je concurrenten moet samenwerken, speelt ook nog het belang van omroep versus provider (wie draagt welke kosten).
Er wordt nu nog helemaal niet over kosten gesproken. Er worden eerst proeven gedaan waardoor er meer commitment kan ontstaan: dat samenwerking werkt en dat de gekozen oplossing werkt. Dat legt een goede basis voor verder praten over verantwoordelijkheden en kosten.
Bij de deelnemende ISP’s worden Windows 2003 servers geplaatst met een 1 Gbit netwerk verbinding en bij voorkeur tenminste 32 Gigabyte opslag. Verder golden de volgende uitgangspunten voor de proef: open protocol; geen verrekeningen; betere kwaliteitsniveaus; zowel live als on-demand; makkelijk implementeerbaar; schaalbaar; ondersteuning van meerdere videoformaten.
XS4ALL woordvoerder Niels Huijgbregts liet in een reactie tegenover ISPam.nl weten dat de samenwerking zich nog in een pril stadium bevind en dat er daarom nog weinig te zeggen is hoe het project zal gaan uitpakken. Voor XS4ALL is het een interessant project, een van de projecten en investeringen die XS4ALL doet om op de toekomst voorbereid te zijn:
Er is geen bottleneck binnen xs4all, zelfs tijdens de piek op de Olympische Spelen (finale waterpolo) hadden we nog bandbreedte over. Het is meer een kwestie van ‘nuttiger investeren’. Door de servers dichter naar de klant te brengen hoeven wij minder te investeren in backbone verbindingen. Daarnaast is het simpelweg efficiënter gebruik van resources, omdat we dezelfde server kunnen gebruiken voor meerdere omroepen, zodat we niet speciaal hoeven bouwen voor de eenmalige piek die zo nu en dan optreedt. Het is echt bouwen voor de toekomst, niet dat er nu problemen zijn.
Voor JetStream is de samenwerking een interessante case voor het bedrijf om van te leren en hun technologie door te verbeteren. Zowel RTL als de publieke omroep ontwikkelen eigen applicaties. Deze applicaties richten zich voornamelijk op het synchroniseren van video’s en het kunnen redirecten van de kijkers. De software van JetStream loopt hierop vooruit met beheer- en rapportage tools en ondersteuning voor alle populaire media formaten zoals Flash, Silverlight, H.264 en 3GPP, aldus Van der Ziel.