Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Komst van Amerikaanse datacenters naar Europa helpt de sector

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 15 januari 2015 08:00 uur

Gedurende het afgelopen jaar, met focus op de periode na de zomer, heeft een groot aantal Amerikaanse ondernemingen bekendgemaakt datacenters in Europa te openen. In Nederland weten we daar, dankzij Google en Microsoft, alles van. Daarnaast was er reden met enige jaloezie naar de Oosterburen te kijken.

Want als er een land leek te gaan profiteren van de datacenterexpansie, dan was het wel Duitsland. Logisch, het land is naar inwoners, bedrijvigheid en BNP groter dan Nederland en vertegenwoordigt daardoor een interessantere uitvalsbasis voor aanbieders van datacenters en daarop gebaseerde (cloud-) services et cetera. Op dat punt moeten echter wel twee kanttekeningen worden gemaakt.

Eerste punt: er is veel geschreven over het openen van datacenters in Duitsland. Nu we enige maanden verder zijn en nog eens alle aankondigingen nalopen en op updates controleren valt op dat het niet altijd gaat om fysieke datacenters. Sterker nog het aantal partijen dat een VDC-dienst start vanuit bestaande infrastructuur is groter dan het aantal partijen dat echt gaat bouwen. Tweede punt is dat we niet mogen vergeten waarom al die Amerikaanse ondernemingen toch zo redelijk snel achter elkaar de stap over de grote plas wensten te maken. Het heeft alles te maken met wetgeving en compliance. De link tussen de vrees omzet te verliezen op een van de grootste markten ter wereld (de EU dan wel Duitsland) en deze “bouwspurt” is overduidelijk. Echter of er nu is gekozen voor een eigen DC of een VDC in bestaande ruimte, het lost de bestaande problemen rond wetgeving en compliance niet op (dat er nieuwe issues zijn bijgekomen is categorie: extra ballast) .

Betekent dit dat al die aankondigingen van bouwen en extra veel nieuwe werkgelegenheid vooral PR waren en pogingen de negatieve emoties op de Duitse en Europese markten te managen? Martin Geier, verantwoordelijk voor AWS Duitsland, heeft in de Duitse pers toegegeven dat dat inderdaad een rol heeft gespeeld.

Tot op zekere hoogte kan nu reeds worden gesteld dat die semi-overhaast opgelaten ballon is lek geprikt. Hard roepen dat “het” met de komst naar Europa nu onder controle is en fotosessies bij het begin van nieuwbouw, zijn niet de oplossing om de geloofwaardigheid van Amerikaanse aanbieders op te krikken. En precies dat is – hoe ironisch ook – goed nieuws voor lokale Europese en Nederlandse aanbieders van datacenter -en clouddiensten en iedereen die daar (bijvoorbeeld als reseller) gebruik van maakt.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.