- Door
- Redactie
- geplaatst op
- 5 maart 2015 10:00 uur
Februari stond op ISPam.nl in het teken van de storing bij Prolocation, IPv4 en IPv6 en faillissementen. Maar er was meer te beleven in de wereld van hosting, cloud en datacenter. Dit keer naast de top 10 best van gelezen artikelen, de top 3 van de redactie en ook een top 3 van het best gelezen bedrijfsnieuws.
Het belangrijkste nieuws gemist? Hierbij de best gelezen artikelen van februari:
1. Storing Prolocation legt verschillende hosters en grote websites plat
Een netwerkstoring bij Prolocation zorgt ervoor dat verschillende hosters en grote websites op 10 februari plat liggen. Onder de getroffen hosters zijn onder meer Domeinbalie.nl en XLhosted. Daarnaast zijn de websites van onder meer de Rijkoverheid en Telfort door de storing offline.
Lees het volledige bericht
2. Harde kritiek uit de branche op storing en uitleg Prolocation
De informatie van Prolocation over de storing die verschillende hosters en grote websites uren lang platlegde, is beperkt. Op de informatie die Prolocation wel heeft verspreid, is in de branche de nodige kritiek te horen. Ook Stichting DHPA is zeer kritisch over wat Prolocation in de media zegt over de DDoS-aanval waardoor het bedrijf getroffen zegt te zijn.
Lees het volledige bericht
3. Prolocation werkte afgelopen weekend aan netwerk infrastructuur
Prolocation lijkt langzaam te herstellen van de storing waar het bedrijf al sinds 10 uur mee kampt. De oorzaak van de storing is echter nog steeds onbekend. Op twee tweets die aan het eind van de middag zijn verstuurd, zwijgt het bedrijf in alle toonaarden. ISPam.nl heeft zojuist informatie ontvangen waaruit blijkt dat de eigenaar van Prolocation in het afgelopen weekend gewerkt heeft aan de netwerk infrastructuur van het bedrijf.
Lees het volledige bericht
4. Hostingbedrijf USCN Internet Services vraagt eigen faillissement aan
Hostingbedrijf USCN Internet Services B.V. heeft het eigen faillissement aangevraagd. Wanneer het faillissement daadwerkelijk zal worden uitgesproken, is onbekend. De huidige eigenaar van het bedrijf laat mij weten het bedrijf een jaar geleden te hebben overgenomen en spreekwoordelijk een kat in de zak te hebben gekocht.
Lees het volledige bericht
5. Wat zijn de grootste Nederlandse cloud- en hostingproviders?
Wat zijn de grootste Nederlandse cloud- en hostingproviders? Die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, want van welke methode ga je uit? Het aantal medewerkers, het aantal servers, het aantal klanten, het aantal domeinnamen of de omzet van elk bedrijf? Als je die eerste vraag hebt beantwoord, hoe kom je dan aan verifieerbare gegevens van alle bedrijven in de markt?
Lees het volledige bericht
6. Prolocation: Storing was een bijzondere DDoS-aanval
De storing die Prolocation gisteren trof, is veroorzaakt door een DDoS-aanval. Dat is door het bedrijf en door de overheid gemeld. In een mededeling op de website van Prolocation staat dat het om een bijzonder soort aanval ging: “De aanval had het karakter van een DDOS, zonder dat het heel veel verkeer genereerde.”
Lees het volledige bericht
7. Interview Prefix Broker: Makelaar in IPv4-adressen
De pool met vrije IPv4-adressen is al een tijd leeg. De enige manier om extra IP-adressen te krijgen, is om die van iemand anders te kopen. Dat biedt kansen voor partijen die IP-adressen over hebben. Aan de andere kant zijn er hosters die zonder nieuwe IP-adressen niet kunnen groeien. Alleen hoe komen vraag en aanbod bij elkaar en hoe gaat de overdracht? Erik Bais zag vanuit zijn bedrijf A2B Internet, dat zelf netwerkverbindingen en IP-adressen levert, dit probleem ook. Daarom richtte hij samen met een compagnon een nieuw bedrijf met de naam Prefix Broker. Dit is een makelaar in IP-adressen, die niets anders doet dan aanbieders en afnemers van IP-adressen met elkaar in contact brengen en het faciliteren van de overdracht.
Lees het volledige bericht
8. ProRail en Prolocation storingen: Waar is de redundantie?
DDoS een probleem? Het lijkt erop dat de Nederlandse infrastructuur vooral door zichzelf wordt bedreigd, meer dan van buitenaf. In korte tijd ging het een paar keer flink mis. Gisteren ging Rijksoverheid.nl plat met behoorlijke gevolgen. De exacte oorzaak van beide storingen is nog onbekend, maar riep iemand daar ‘redundantie’?
Lees het volledige bericht
9. Oude IP-adressen failliet Plant Hosting & Co-location verkocht
Bij het faillissement van Plant Hosting & Co-location ontdekte de curator een leeg kantoor en een katvanger. Daarnaast blijkt nu ook dat de IP-adressen van de hoster in 2012 zijn overgedragen aan Plant Holding GmbH dat gevestigd is in het Zwitserse Zurich. Een deel van deze IP-adressen is begin dit jaar verkocht aan een Nederlandse hoster. De curator gaf in het faillissement van Plant Hosting & Co-location B.V. in zijn faillissementsverslag aan fraude te vermoeden. Nu blijkt dat de IP-adressen van het bedrijf, feitelijk gaat het om de volledige account van Plant bij de RIPE NCC, op 27 november 2012 te zijn overgedragen aan Plant Holding GmbH in Zurich, Zwitserland.
Lees het volledige bericht
10. Hostnet, KPN en PCextreme: Drie hosters met betere e-mail
Deze week schreven we over het feit dat grote cloudproviders als Amazon en IBM inzetten op betere e-mail. Ook in Duitsland wordt er met “E-Mail made in Germany” sterk op e-mail ingezet. Nederland blijft op het gebied van betere e-mail achter. Daarom drie keer het goede voorbeeld van Hostnet, KPN en PCextreme hoe je in kan zetten op betere e-mail.
Lees het volledige bericht
Benieuwd naar wat de redactie de meeste interessante artikelen vond? Hierbij onze top 3:
1. Klanten totaal niet geïnteresseerd in groene cloud en datacenter
Interessante vraag: hoe belangrijk vinden klanten van datacenters en colocators ‘groen’ eigenlijk? Wie een beetje heeft opgelet in de vakmedia, heeft het antwoord. Tot een ruim jaar geleden verschenen er regelmatig berichten over nieuwe groene datacenters, investeringen die werden gedaan om het energieverbruik terug te dringen en de race om de laagste PUE. Die onderwerpen staan op dit moment een stuk minder in de belangstelling, zo lijkt het.
Lees het volledige bericht
2. ‘DDoS -aanvallen horen er tegenwoordig voor veel hosters gewoon bij’
Dat er op Twitter en dergelijken vaak niet veel te vinden is over DDoS-aanvallen komt doordat veel hosters de aanvallen niet erg bijzonder meer vinden. DDoS-aanvallen horen er tegenwoordig voor veel hosters simpelweg gewoon bij. De meeste zijn gewoon goed beschermd en hebben geen last van de aanvallen die ze binnen krijgen. Sommige van onze grote hostingklanten hebben bijvoorbeeld een aantal aanvallen per dag en gaan niet meer elke aanval melden op Twitter. Alleen als het mis gaat en men er uit ligt, wordt er vaak wel een bericht naar buiten gebracht.
Lees het volledige bericht
3. Uitspraak IDN domeinnaamconflict biedt kansen
Binnen de .NL hiërarchie gelden regels waaraan aanvragen hebben te voldoen. Voor de meeste aanvragers is dat weinig spannend. Wie langer meedraait, weet dat er limieten zijn die er effectief voor zorgen dat namen, begrippen en gewone woorden die in Nederland voorkomen niet als .NL te registeren zijn. De voornaamste redenen dat niet te doen, waren van technische aard, de commerciële overwegingen wogen minder. Als iemand nu reeds een déjà vu krijgt of zich afvraagt of er überhaupt behoefte is aan een hernieuwd pleidooi voor of tegen IDN binnen de .NL context, daar gaat dit stuk niet over.
Lees het volledige bericht
Hierbij onze top 3 van best gelezen bedrijfsnieuws van afgelopen maand:
1. Een broodje IPv6 gezond, alstublieft
Chris Grundemann, directeur ‘Deployment and Operationalization’ bij de Internet Society, noemt ze “broccolitechnologieën”. Je verdient er geen geld mee, maar ze zijn wel heel goed voor je. Naast DNSSEC en BCP38, schaart Grundemann ook IPv6 onder de broccolitechnologieën. Het is waar, nog bijna niemand heeft geld verdiend met de uitrol van IPv6 en dat zal in de toekomst niet anders zijn. Maar op inmiddels korte termijn kan het niet uitrollen van IPv6 je wel geld gaan kosten.
Lees het volledige bericht
2. Denit Hosting Solutions publiceert hostingonderzoek 2015
Managed hostingprovider Denit uit Amsterdam heeft haar hostingonderzoek 2015 gepubliceerd. Wat verlangen organisaties van een hosting provider? Hoe belangrijk is het voor ze dat hun data zich binnen de Nederlandse landsgrenzen bevindt? Om antwoord te krijgen op deze en een aantal andere belangrijke vragen, hield Denit onlangs een onderzoek onder een groot aantal organisaties in verschillende branches. Van mode-retailer tot woningcorporatie, van architectenbureau tot textielfabriek en van automatiseerder tot softwarebedrijf.
Lees het volledige bericht
3. True verhuist naar ‘werkomgeving van de toekomst’
Managed hostingprovider True verhuist op 1 maart aanstaande naar het voormalige G-Star-pand op de Keienbergweg 100 in Amsterdam Zuidoost. Het karakteristieke en centraal aan de A2 gelegen pand – dat op duurzame wijze is gerenoveerd – biedt voldoende ruimte voor de groei-ambities van True. Het kantoor is met 120 flexibele werkplekken ingericht op basis van een volledig nieuw concept waarin ontmoeting en interactie centraal staan. Met deze stap wordt de capaciteit om kennissessies te hosten flink vergroot.
Lees het volledige bericht