- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 10 januari 2007 10:11 uur
Zojuist keek ik op de website van de OPTA, om eens te kijken hoe het nou zat met de registratieplicht voor ISP‘s. Afgezien van vrij summiere informatie, viel mij wel iets op:
Voor aanbieders van internet, met name breedbandinternet, is OPTA bevoegd op het gebied van bijzondere toegang en de zogeheten collocatie, de toegang tot en de tarieven voor het gebruik van ruimten in wijkcentrales van KPN.
Interessant, de OPTA is dus bevoegd op het gebied van collocatie. Een typo, niks bijzonders, zal ze eens een e-mail sturen daarover. Echter toen ik met de ingebouwde zoekfunctie op de website van de OPTA zocht naar ‘collocatie‘ leverde dat op:
Gezocht naar collocatie
7 webpagina’s en 163 documenten gevonden.
Daaruit valt dus op te maken dat structureel de verkeerde term is gebruikt voor colocatie (spreek uit: co locatie), dat is natuurlijk een slechte zaak. Het wordt helemaal ‘leuk’ als we in het woordenboeken opzoeken wat collocatie betekent:
col·lo·ca·tie (de ~ (v.), ~s)
1 [taalk.] min of meer vaste combinatie van woorden
2 aanwijzing van de volgorde van schuldeisers
3 [Belg.] juridisch afgedwongen opname in een inrichting
Als we verder zoeken naar het gebruik van ‘collocatie’ in plaats van colocatie, komen we uit bij het Europees Parlement, waar ook structureel van ‘collocatie’ wordt gesproken. De oorzaak voor de fout lijkt hem te liggen in het feit dat het woordenboek de term ‘colocatie’ niet kent en ‘collocatie’ wel. Desalniettemin vind ik het een erg slordige fout. Ik ga hier zo meteen dan ook een mailtje over sturen naar de OPTA, waarin ik ze op de fout zal wijzen.
Update 10:45: OPTA vermeld géén e-mail adres op haar website, dat wordt dus bellen.
Update 11/01 11:20: Simon Hania licht in de reacties toe dat collocatie weldegelijk iets anders dan colocatie is, namelijk het plaatsen van bijvoorbeeld een DSLAM in een wijkcentrale van KPN. Opzich is dat een hele geruststelling dat de OPTA niet bevoegd is om colocatie zoals ISP’s dat doen te reguleren. Anderzijds blijf ik het merkwaardig vinden dat collocatie en colocatie twee verschillende termen zijn, maar wel zo sterk op elkaar lijken én beide betrekking hebben op het plaatsten van apparatuur in een (extern) datacentrum.