- Door
- Redactie
- geplaatst op
- 14 april 2015 08:00 uur
Infrastructure-as-a-Service diensten die wordt aangeboden door grote cloudaanbieders lijken een telkens aantrekkelijker alternatief voor eigen hardware te worden. Dat is zelfs voor hosters het geval. ISPam.nl vroeg vier hosters naar hun ideeën en werkwijze op dit punt. In dit artikel laten we Byte, Savvii, Deziweb en PCextreme aan het woord.
Hebben jullie als hoster nog eigen hardware of hebben jullie dat (deels) uitbesteed en wat is hiervoor de belangrijkste reden?
Gijs Hovens van Savvi geeft aan dat ze de hardware volledig hebben uitbesteed. “Met een relatief team kunnen we zo focus houden op dat stuk waar we waarde kunnen toevoegen, namelijk in een snelle en betrouwbare software stack.”
Bij Byte hebben ze voor een mix gekozen. “We hebben eigen hardware, maar voor ons nieuwe platform Hypernode hebben we de hardware uitbesteed. De reden dat we het wel in eigen beheer houden: je hebt dan zelf controle op het in stand houden van topkwaliteit. Je bent precies op de hoogte van wat er aan de hand is en kunt dus optimale communicatie en transparantie geven aan je klanten. Daarnaast hebben we ook hardware uitbesteed. De reden hiervoor is dat het in eigen beheer houden van hardware heel veel tijd kost. Byte is een hoster die zich vooral onderscheidt door de software die we bouwen en integreren bovenop de hardware. Hoe minder tijd we kwijt zijn aan het onderhouden/installeren van hardware, hoe meer meerwaarde we kunnen bieden met goede software”, aldus Suzanne de Lange van Byte.
Lennert den Teuling van PCExtreme geeft aan dat ze alle hardware in eigen beheer hebben. “Momenteel hebben wij vrijwel alle hardware in eigen beheer, afgezien van een paar servers die niet in Nederland staan. Wij zijn o.a. een infrastructuurleverancier en zijn dus als het ware de bron. Partijen besteden het beheer van hardware juist aan ons uit, dus we ontkomen er niet aan om een grote hoeveelheid hardware te hebben. Binnenkort nemen we echter een aantal nieuwe strategische locaties buiten Nederland in gebruik en daar gaan we in de eerste instantie wel gebruik maken van (gehuurde) hardware omdat dat in de startupfase voor ons gemakkelijker is.”
Ook bij Deziweb hebben ze de hardware in eigen beheer. “Als hoster hebben wij nog onze eigen hardware en dat blijft voorlopig ook wel zo. Wij hebben ons kantoor eind vorig jaar bewust verhuisd naar het datacenter van Serverius II in Meppel waar wij zelf bovenop onze hardware zitten. De nieuwe locatie en mogelijkheden in het datacenter geven ons veel extra mogelijkheden. Zodra wij met een relatie door de dataroom lopen, zie je dat ze het zeer prettig vinden om hun eigen hardware ook eens live te zien. Door deze constructie kunnen we supersnelle support leveren. Direct een harde schijf omwisselen of een server vervangen is zo gedaan. We hebben zelf alles in de hand. Het is bij ons letterlijk de trap naar beneden nemen en direct de dataroom betreden”, aldus Ard Jan Bennink van Deziweb.
Is de keuze om wel of juist geen eigen hardware te hebben ook marketing-technisch een voordeel?
Volgens Suzanne de Lange is het leveren van de beste kwaliteit en beste service een strategische marketingkeuze. “Per product bekijken we wat de beste optie is. Natuurlijk gebruiken we de bovengenoemde voor- of nadelen dan ook in onze communicatie.”
Lennert den Teuling geeft aan dat het voor PCExtreme wel het geval is. “Wij bouwen mooie oplossingen voor klanten, en kiezen daarvoor de hardware uit die daar het beste bij past. We proberen controle uit te oefenen op de gehele keten, en proberen we dus zo min mogelijk afhankelijk te zijn van derden, hardware valt daar ook onder.”
Volgens Ard Jan Bennink heeft het hebben van eigen hardware en een kantoor in een datacenter voor Deziweb zeker marketing-technische een voordeel. “Wij zetten met name in op de mogelijkheden die het datacenter ons biedt. Open huis en klanten dagen organiseren in het eigen bedrijf werken ontzettend goed. Naast een stuk goodwill laten we de klant ook zien waar ze voor betalen. Dat wekt vertrouwen en hierdoor zien we ook dat er belangstelling komt in producten waar onze klanten eerst nog niet aan gedacht hadden. Recent hebben wij nog een Open Huis georganiseerd voor alle 60 bedrijven die samen met ons gevestigd zijn op hetzelfde industrieterrein. De dagen erna zie je door de reacties en de opvolging veel nieuwe mogelijkheden ontstaan.”
Volgens Gijs Hovens leeft dit onderwerp niet bij de klanten. “Ze hebben hier geen voorkeur in. Uiteraard hebben we wel diverse leveranciers gebenchmarkt en de snelste gekozen, die benchmark spreekt mensen wel aan omdat ze veel belang hechten aan een zo snel mogelijke WordPress-website.”
Verwachten jullie binnen twee jaar een andere keuze te maken en te stoppen met eigen hardware of juist weer te beginnen met eigen hardware?
“Wij zullen voorlopig de koers die wij ingezet hebben niet wijzigen. Dus blijven wij ook kiezen voor onze eigen hardware. Vorig jaar hebben wij een hele bewuste keuze gemaakt om ook kantoor te gaan houden in het datacenter.” zegt Art Jan Bennink van Deziweb
“Dat klanten hun eigen hardware gaan inwisselen voor fysieke of virtuele infrastructuur bij ons juich ik van harte toe. Als infrastructuurleverancier zie ik ons echter niet snel de keuze maken om hardware uit te gaan besteden. Met de schaal waarop wij werken, is het tot nu toe rendabel gebleken om zelf te hardware te organiseren”, zegt Lennert den Teuling.
Volgens Gijs Hovens verwacht Savvii niet over te stappen naar eigen hardware. “Mogelijk kunnen we wel keuzes maken voor andere leveranciers van infrastructuur maar ik voorzie geen overstap naar eigen hardware.”
Voor Byte is dit sterk afhankelijk van de kwaliteit en flexibiliteit van leveranciers. “Als ze aan onze strenge kwaliteitseisen voldoen en functioneel leveren wat we nodig hebben, besteden we graag zoveel mogelijk uit”, vertelt Suzanne de Lange.
Hebben jullie verder nog iets toe te voegen over de keuze om hardware wel of juist niet in eigen beheer te hebben?
“Als we hardware in eigen beheer hadden moeten nemen, had dit niet zo vloeiend geschaald qua kosten en tijd als bij het extern inkopen van infrastructuur. We zijn nog altijd blij met onze keuze”, besluit Gijs Hovens van Savvii.
“Als hardware je corebusiness niet is en je brood er dus niet mee verdient, dan zou ik adviseren het uit te besteden aan een partij die hierin gespecialiseerd is en de mankracht heeft om het beheer uit te oefenen”, stelt Lennert den Teuling. “Er zijn maar weinig situaties bekend bij mij van klanten die echt perse eigen infrastructuur moeten hebben en die dat niet zouden kunnen uitbesteden. Meestal is het toch wel een (veilig) gevoel denk ik, prijstechnisch gezien is het namelijk al lang niet interessant om op kleine schaal eigen hardware te plaatsen.”
[advpoll id=”134″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]