Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Wees eerlijk over cloudmigraties: het is niet simpel

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 16 april 2015 08:00 uur

Migreren naar de cloud. Da’s appeltje-eitje. Althans, dat is wat de meeste providers de klanten voorspiegelen. Niks is minder waar. Migreren naar een cloudplatform is op z’n minst zo pijnlijk als een transitie naar een nieuw, fysiek platform. Sterker, migratie naar de cloud is niet zelden een complex project, vooral als er meer dan één cloudprovider in het spel is. Want vendor lock-in moet vanzelfsprekend worden voorkomen, dus spreiden we de risico’s en de omgevingen over diverse providers. Het feest kan beginnen.

Om te beginnen: hoe bepaal je wat waar naar toe gaat? Stond vroeger alles netjes bij elkaar in een datacenter, nu wordt een omgeving ‘versplinterd’ over verschillende oplossingen. Office uit de cloud, het boekhoudprogramma uit de cloud, ‘legacy’ applicaties in de cloud en natuurlijk moet alles met elkaar kunnen communiceren. Het vergt een volledig andere manier van denken. Er zijn maar weinig providers – zeker niet in de meest populaire tak van sport, IaaS – die hun klanten echt kunnen begeleiden in cloudmigraties. Want de eerste vraag die elk bedrijf zich zou moeten stellen is, of het wel zo verstandig is om bepaalde omgevingen naar cloudoplossingen te verhuizen. Sterker: de provider zou die vraag misschien wel moeten stellen.

Dat doen ze niet. Integendeel. Het adagium is dat het eenvoudig is om servers in de cloud te provisionen, hetgeen iets geheel anders is. Het uitrollen van applicaties is in de cloud bijzonder eenvoudig. Dat is deels waar. Als je de ontwikkeling van de applicatie ook in de cloud doet, bijvoorbeeld met DevOps, dan biedt de markt diverse tools waarmee de uitrol inderdaad snel en eenvoudig kan zijn. Maar dan hebben we het niet over migratie. Veel bedrijven hebben over de jaren heen een applicatielandschap opgebouwd. Dat kunnen ‘off the shelf’-applicaties zijn, maar ook applicaties die ‘gecustomized’ of zelfs volledig ‘bespoke’, honderd procent geschreven voor een specifieke toepassing binnen één bedrijf. Dat soort applicaties kun je niet zomaar op een IaaS-platform parkeren. Dat type applicaties heeft niet zelden bijvoorbeeld een specifieke serverconfiguratie of bijzondere eisen op het gebied van monitoring.

Dat weten we allemaal al lang. Toch vliegen de voorbeelden van dramaprojecten je om de oren. Bedrijven die applicaties opnieuw laten bouwen voor cloudtoepassing, al dan niet met behulp van off the shelf-producten, PaaS of SaaS-diensten. De ellende begint dan met de integratie in het gehele IT-landschap. Nog eentje: licenties. Mogen applicaties op basis van licenties überhaupt op gevirtualiseerde IaaS-platformen van een externe provider draaien? En neem Oracle: ja, dat mag op VMWare, maar Oracle certificeert dit niet. Dat kan gevolgen hebben voor de support.

We hebben het hier vaker over toegevoegde waarde van goede providers. Toegevoegde waarde kan ook goed advies zijn en begeleiding in dergelijke trajecten. Dat zien we nog te weinig en juist IaaS-providers zouden zich op dit gebied kunnen onderscheiden. Want migratie naar cloud is geen kinnesinne.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.