- Door
- Rashid Niamat
- geplaatst op
- 13 april 2015 08:02 uur
Lijstjes met voordelen, lijstjes met nadelen. Ze zijn er voor elk product en dienst, dus ook voor cloud. Bij de lijstjes die gaan over cloud is er heel nadrukkelijk ook altijd aandacht voor het negatieve. Daarmee lijkt cloud zich van andere IT-diensten te onderscheiden.
Het voert te ver te doorgronden waarom bedrijven, groot en klein, voor deze negatieve benadering blijven kiezen. Wat wel aan de orde is, is dat de beoogde gebruikers van clouddiensten makkelijk kunnen sceptisch kunnen blijven bij elke vorm van cloudaanbod. Waar de communicatie van IT vroeger weinig onderdeed voor “wij van WC eend”, is er nu bij cloud sprake van het waarschuwende vingertje. “Let op voor vendor lock-in (negatief) – doe dus zaken met mij (schijnbaar positief)”. Diezelfde beoogde gebruiker zal verder constateren dat de lijstjes die over de plussen en minnen van cloud de ronde doen, weinig van elkaar verschillen. Of je nu kijkt naar de VS, naar Nederland of naar Japan, de boodschap is onder de streep gelijk. Wat verschilt, is de volgorde van de genoemde voor- en nadelen. Dat is niet alleen opmerkelijk, het is vooral ook onjuist. Als er wordt gesproken over cloudaanbod wordt er ook een doelgroep geadresseerd. Heel simpel, MKB is in elk van de drie genoemde landen iets heel anders. Zowel bedrijfsomvang als IT-kennis en aanwezigheid van bijvoorbeeld breedband op de zaak, zijn in deze landen sterk verschillend. Laten we daarom ophouden Amerikaanse lijstjes met de 5 beste cloud-pluspunten voor de gemiddelde Amerikaanse SME los te laten op de Nederlandse MKB’er.
Wat dan wel te doen? Voor zowel aanbieders als gebruikers is er een vers ENISA rapport. Dat heeft de EU markt voor SME clouddiensten als focus en sluit daarmee al veel meer aan dan al die andere lijstjes. Het is verder een niet commercieel rapport. Er worden dus geen toepassingen gepusht zoals dat in andere lijstjes wel overduidelijk het geval is. Enisa hanteert drie lijstjes in de publicatie: 11 kansen voor meer veiligheid, 11 risico’s rond veiligheid in de cloud en tenslotte 12 vragen die elke cloudgebruiker vooraf en tijdens deployment of migratie moet vragen.
Specifiek voor het MKB in de EU – en dus ook Nederland – zouden deze checklists het einde kunnen betekenen van heel veel slechte, gekopieerde lijstjes die nu nog de ronde doen. Dat zou in het belang van zowel aanbieders als afnemers zijn. Stop dus vandaag nog met de eigen lijstjes en maak gebruik van deze Europese productie!