- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 15 april 2015 10:00 uur
Het is de SIDN ook dit jaar weer gelukt om een jaarverslag te presenteren dat er mooi uitziet. Ik ben echter vooral benieuwd naar wat er in staat en ook naar de harde cijfers. Oftewel hoe en wat heeft SIDN in 2014 gedaan, hoeveel winst heeft de stichting gemaakt en hoeveel omzet haalt de stichting al uit ‘new business’ waar zwaar op wordt ingezet?
De winst van de SIDN kwam in 2014 uit op 446.000 euro. Dat is een flinke afname vergeleken met de 3.214.000 euro in 2013. Echter staat daar tegenover dat de stichting ook de 3.500.000 euro die aan het SIDN Fonds heeft overgemaakt en dat óók als bedrijfskosten heeft aangemerkt. De SIDN schrijft zelf dat wanneer dit bedrag wel zou zijn opgeteld, er een kleine 4 miljoen euro winst zou zijn gemaakt. Dat komt neer op een stijging van 732.000 euro vergeleken met 2013.
Ook de omzet steeg in 2014 naar 19.595.000 euro. Dit is een toename van 832.000 euro ten opzichte van 18.762.000 euro in 2013, een stijging van 4,4%. De omzetgroei is vooral veroorzaakt door de verdere groei van het aantal .nl-domeinnamen. Tegenover de omzet staat totaal 19.148.201 euro aan kosten. In dit bedrag zit echter ook de 3.500.000 euro die aan het fonds is overgemaakt.
New Business
Door SIDN is de afgelopen jaren stevig ingezet en ook geinvesteerd in ‘new business’. Uit de jaarrekening blijkt dat er in 2014 totaal 110.000 euro omzet met deze activiteiten is gerealiseerd. Dat is percentueel een stevige stijging in vergelijking met de 30.000 euro uit 2013. Echter vergeleken met de omzet die wordt gerealiseerd met het .nl-domein en de totale kosten van stichting gaat het om ‘peanuts’.
In het jaarverslag beschrijft de .nl-registry verschillende overige diensten die het in 2014 verrichte. Dit zijn bijvoorbeeld functies als registry-serviceprovider voor .aw, de voorbereiding op de introductie van het .amsterdam toplevel domein, waarvoor de SIDN ook de registry-service provider is. En voor .nl-domeinnamen is er ‘domeinbewakingsservice’ opgezet waarmee houders van domeinnamen op de hoogte worden gesteld van sterk gelijkende domeinnamen. Als laatste heeft SIDN een overeenkomst gesloten met Stichting SimplerInvoicing die e-factureren wil vereenvoudigen.
In 2015 wil de organistaie doorgaan met het verder onderzoeken van het ontwikkelen van het .bv toplevel domein voor Nederlandse bedrijven. Daarnaast is .amsterdam TLD live en zal de domeinnaambewakingsservice verder wordt uitgebreid met een check of op de geregistreerde domeinnaam hosting actief is voor spam of phishing.
De ‘new business’ van SIDN is dus nog erg mager. Echter staat daar tegenover dat SIDN in 2014 ook een aantal dingen heeft gedaan om de core-business te verbeteren en projecten die bijdragen aan een ‘beter internet’. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om Abuse204.nl om registrars te waarschuwen voor .nl-domeinnamen in hun portfolio die misbruikt worden voor malware of phishing en meer keuze voor de termijn waarmee een .nl-domeinnaam kan worden geregistreerd.
Loyaliteitsprogramma
In 2015 verwacht de SIDN een minimale groei van het aantal .nl-domeinnamen. Er zal een loyaliteitsprogramma worden gelanceerd dat tot doel heeft om het actief gebruik van .nl-domeinnamen (door eindgebruikers) te stimuleren, het aantal opheffingen van .nl-domeinnamen te beperken en het verhogen van de kwaliteit van de whois-gegevens en de veiligheid van het .nl-domein.
Een ding waar SIDN trots op is (en ook mag zijn) dat het opnieuw de hoogste registrartevredenheid ooit heeft behaald. In 2014 kreeg SIDN een 7,9 van de registrars. Ter vergelijking in 2009 was dat nog maar een magere 6,1.
Voor de liefhebbers van fiscaal recht nog het volgende: de SIDN heeft met de Belastingdienst afgesproken dat de stiching evenals het SIDN Fonds als ‘fiscaal transparant’ worden gezien. Dat betekent dat SIDN en SIDN Fonds belastingtechnisch als één organisatie worden gezien. Er is daarom wél gewoon vennootschapsbelasting betaald over het bedrag dat aan het SIDN Fonds is verstrekt.
Kosten die door het SIDN Fonds worden gemaakt, kunnen echter later mogelijk door SIDN worden afgetrokken. Daarom heeft SIDN op haar balans een latente belastingclaim opgenomen die is gewaardeerd op 90% van de waarde van de claim. Mijn vermoeden is dus dat SIDN ervan uit gaat dat een significant deel van het bedrag dat aan het fonds wordt overgemaakt om later alsnog te kunnen aftrekken van de vennootschapsbelasting.
Ik ben benieuwd in hoeverre er daadwerkelijk recht zal zijn op aftrek voor de activiteiten van het SIDN Fonds. Immers is er bij non-profit organisaties fiscaal gezien vaak een ondernemings- en niet-ondernemingsdeel aan te merken. De winkel in een museum telt bijvoorbeeld wel als onderneming, terwijl het museum zelf (de exhibitie) niet als onderneming maar als resultaatsbestemming wordt aangemerkt. Voor die laatste activiteiten is daarom in de vennootschapsbelasting geen recht op aftrek voor de gemaakte kosten.
Het financieren van nuttige projecten zal naar mijn idee niet snel als een ondernemingsactiviteit van SIDN te kwalificeren zijn, maar eerder als resultaatsbesteding. Al zal de SIDN vast goede fiscalisten hebben om dat zo optimaal mogelijk te regelen. Ik ben dan ook vooral nieuwsgierig hoe dat fiscaal vormgegeven zal worden.