- Door
- Jeroen Mulder
- geplaatst op
- 28 april 2015 10:00 uur
Amazon opent een kantoor in Nederland. Vanuit Den Haag gaat Amazon middelgrote en grote bedrijven ondersteunen in transitie naar AWS. Voor Amazon een logische stap: het bedrijf is absolute marktleider in de publieke cloud en wil dat zo houden. “Nederlandse bedrijven behoorden tot de pioniers wat betreft het gebruik van clouddiensten binnen Europa ten tijde van de lancering van AWS in 2006”, aldus Amazon. Dat het bedrijf nu letterlijk vaste grond onder de voeten wil hebben, is logisch. Meer en meer bedrijven verschuiven hun ‘workloads’ naar public cloudproviders.
De cloud verschuift, letterlijk. Cloudadoptie is voor veel bedrijven begonnen met servervirtualisatie en ‘on premise’-modellen, waarbij de machines letterlijk nog in de eigen datacenters van de klant stonden. Je kunt je natuurlijk afvragen in hoeverre dat echt ‘cloud’ is zoals dat is bedoeld: veelal hadden we het dan utility computing, maar met een beetje goede wil zouden we dit cloud 1.0 kunnen noemen. Die markt was bijna geheel in handen van VMware dat virtualisatie bereikbaar maakte voor vrijwel alle bedrijven. Ruim 70% van de grote bedrijven die hun serveromgevingen hebben gevirtualiseerd, gebruiken daarvoor VMware ESX. Ook daar zien we overigens wel verschuivingen: bedrijven die naast de VMware-stack ook OpenStack of Microsoft Cloud implementeren.
Op de eigen vloer: dat was vertrouwd. Daadwerkelijk data en applicaties in de cloud zetten – bij een provider ‘op afstand’ – was voor veel ondernemingen nog letterlijk een brug te ver. Dat verandert in snel tempo, zo blijkt uit diverse marktanalyses. AWS boekt daarbij de beste resultaten met meer dan 50% adoptie in de public cloud, gevolgd door Azure met bijna 40%. Rackspace, met OpenStack, volgt op ruime afstand. Volgens de analisten zullen die percentages in de komende twee tot drie jaar flink omhoog schieten. Bedrijven gaan naar cloud 2.0, ofwel data en applicaties worden naar off-premise infrastructuur gebracht en zelfs naar PaaS en SaaS-aanbieders. De off-premise IaaS-adoptie zal voor het eind van volgend jaar 60% zijn. En natuurlijk: AWS is daarbij de gedoodverfde marktleider.
De grootste verrassing in deze analyses is wellicht dat kosten niet de voornaamste reden zijn om naar de cloud te verhuizen. Natuurlijk speelt dat een rol: bedrijven willen van CAPEX naar OPEX-modellen. Investeren waarbij grote bedragen jaarlijks in afschrijving moeten worden afgeboekt zijn niet aantrekkelijk, ondernemingen willen alleen operationele kosten zien. Twee: de cloud is snel. Nieuwe omgevingen kunnen snel worden opgeleverd waarmee bedrijven hun producten ook sneller naar de klanten kunnen brengen, in marketingbegrippen een korte ‘time to market’. Maar het belangrijkste argument voor cloud is: betrouwbaarheid. De mogelijkheid om relatief eenvoudig en tegen overzichtelijke kosten voorbereid zijn op bijvoorbeeld disaster recovery. Met andere woorden: cloud 2.0 gaat steeds veiliger aanvoelen. En juist omdat kosten lang niet altijd de voornaamste drijfveer zijn om omgevingen naar de cloud te brengen, hebben veel, ook lokale cloudproviders nog steeds goede kansen op gezonde groei. Amazon en Azure zijn lang niet altijd de meest logische keuzes.