- Door
- Rashid Niamat
- geplaatst op
- 28 april 2015 08:00 uur
Den Haag stond half april een week in het teken van een congres dat zou bijdragen aan meer cyberveiligheid. Dat is in ieder geval de indruk die wordt gewekt als je kijkt naar wat er in de Nederlandse pers over is geschreven. Meer veiligheid klinkt goed, maar kan de IT-sector dat wel waarmaken?
Diezelfde IT-sector was vorige week namelijk ook onderwerp van gesprek in Brussel. Daar sprak Andrus Ansip, Europees Commissaris voor de ‘Digitale Eengemaakte Markt’ op een bijeenkomst van het European Policy Centre over een van de grootste uitdagingen waar de sector -en daarmee de hele EU- mee te maken heeft. Dat met digitalisering een hoop bespaard kan worden, is duidelijk. De meest recente calculaties gaan uit van 10 miljard euro besparingen in de EU als wordt gekozen voor een ‘Digital by Default’ strategie (bron). Dus alles dat online en digitaal kan, moet ook primair op die manier worden aangeboden en gebruikt.
Om dat te realiseren zijn veel handen en kennis nodig. Precies daar legt Ansip de vinger op de zere plek. Binnen de EU komen er per jaar 120.000 IT-banen bij, je kunt dus met recht spreken van een groeisector. Maar dat is compleet onvoldoende om het berekende tekort aan banen in de sector – 800.000 in 2020! – te kunnen opvangen, helemaal als we gaan voor Digital by Default. Dat er al heel lang in de EU-landen wordt gesproken over het aanpassen van het onderwijs en het wegnemen van de immigratiedrempels voor IT-specialisten, heeft tot op heden niet geleid tot een verlaging van de druk op de arbeidsmarkt. Iedereen werkzaam in de Nederlandse IT-sector zal dat ook kunnen beamen: het aantal openstaande vacatures neemt eerder toe dan af. Het ontbreken van menskracht kan de continuïteit van individuele bedrijven, en dan komen zeker de kleinere IT-providers ter sprake, bedreigen.
Dit alles leidt tot twee vragen. De eerste gaat over het koppelen van Brussel aan Den Haag. Als de continuïteit van reguliere IT-bedrijfsvoering al reden is voor zorg op het hoogste Europese niveau, moeten we dan niet duidelijker maken dat dit ook cybersecurity acuut aan de orde is? De andere vraag betreft marketing. De bedrijven die wel over voldoende kundig personeel beschikken, zetten die dat voldoende in als USP?