- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 18 januari 2007 10:14 uur
België is een vreemde eend in de bijt als het gaat om internet(-toegang). In Nederland en vrijwel ieder land in Europa kun daadwerkelijk onbeperkt gebruik maken van internet en zijn datalimieten iets van de twintigste eeuw. Zoveel anders is het in België, elk breedband internet abonnement heeft wel een datalimiet en de exacte hoeveelheid GB’s die gedownload mogen worden, worden net zo nadrukkelijk aangegeven, als de snelheid waarmee gedownload kan worden.
De handelswijze van de Belgische ISP’s wordt mogelijk gemaakt door het duopolie van Belgacom en Telenet. Belgacom heeft de volledige telefoniemarkt in handen en Telenet de kabelmarkt. De consument heeft dus simpelweg geen andere keuze dan deze twee partijen die gezamenlijk de dienst uitmaken en bepalen dat de consument grof geld moet betalen voor internet-toegang met een zeer gelimiteerde hoeveelheid dataverkeer.
Niet alleen de Belgische consument klaagt over de handelswijze van duopolisten Belgacom en Telenet, ook verschillende netwerk eigenaren klagen steen en been. Ondanks het feit dat Belgische internetters grote hoeveelheden dataverkeer downloaden en uploaden naar andere netwerken, weigeren zowel Belgacom als Telenet te peeren met de netwerken waar hun abonnees veel dataverkeer mee uitwisselen. Het zou er vrijwel altijd op neer komen dat beide betaald willen worden voor het uitwisselen van dataverkeer.
Het doet mij ook denken aan een discussie die ik had met Jens Klapwijk van Level(3), die stelde dat wie de interessantste content in zijn netwerk heeft betaald dient te worden. Waar ik tegenover stelde dat wie de grootste behoefte heeft om bereikbaar te zijn (voor de klanten) moet betalen Of wanneer die (vrijwel) gelijk is, er (gratis) wordt gepeerd. Ik denk nu dat beide stellingen juist zijn. Content is king, want internetters willen die content, echter blijft het een machts(verhoudingen)spel!
Afgelopen jaar zijn er in Belgie stemmen opgegaan om het duopolie van Belgacom en Telenet open te breken, echter tot nu toe is daar nog niet veel van gekomen. Wat het Belgische duopolie wel aantoont is dat de macht bij de lastmile ligt en dat wanneer er daarvan (relatief) weinig van zijn, er een monopolistisch machtsblok ontstaat. Gelukkig is dit in Nederland wél goed geregeld. Naar mijn idee wordt het tijd dat Eurocommissarissen Neelie Kroes (Mededingingen) en Viviane Reding (Informatiemaatschappij) ingrijpen in België.
Anderzijds moeten de (colocatie) netwerk eigenaren misschien eens hard tegen hard spelen en partijen als Belgacom en Telenet eens een flinke tik op de neus geven, door bezoekers vanuit die netwerken te blokkeren. Het is namelijk zo dat de bezoekers vanuit België toch bij de content willen. Een leuke suggestie daarvoor werd gisteren op IRC gedaan:
Gewoon hard zijn (als je groot genoeg bent). nullrouten en een pagina met uitleg geven (incluis e-mailadres en gsm-nummers van directie van partij die niet wil peeren)
Wat vinden jullie?