Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Kijkje in het datacenter van BIT

  • Door
  • Redactie
  • geplaatst op
  • 18 juni 2015 08:00 uur

Wat is er nou leuker dan een kijkje te nemen binnen in een datacenter? Het is voor onze bezoekers onmogelijk om elk Nederlands datacenter zelf te bezoeken. ISPam.nl springt in dit gat met een nieuwe rubriek: Kijkje in de keuken van een datacenter. In de vierde aflevering nemen wij een kijkje bij BIT en stelden wij Wido Potters, manager customer care & sales een aantal vragen over de visie van het datacenter, de klanten en de toekomst. Tot slot nemen wij aan de hand van een aantal foto’s ook daadwerkelijk een kijkje in het datacenter.

Datacenter BIT in Ede

Datacenter BIT in Ede BIT is gespecialiseerd in colocatie, internetverbindingen, managed hosting en outsourcing voor zakelijke gebruikers van het internet.

BIT in het kort

Locatie Datacenter: BIT heeft 3 datacenters in Ede
Oprichtingsjaar: 1996
Datavloer NAP: Minimaal 7 meter boven NAP

Aantal medewerkers: 35

Totale oppervlakte: 3000m2
Oppervlakte datavloer: 1800 m2 (inclusief nieuwe datavloer BIT-2D)

Totaal vermogen: 6,4 MW
Stroom per rack: Tot 96 A
Stroom redundantie: 2N
Soort stroom (leverancier): Nuon GroenGarant
Soort koeling: Computairs, koelmachines en vrije koeling
Koeling redundantie : N+1

Carrier neutraal: Ja
Meet-me-room: Ja
PUE op de datazaal: 1.3
Remotehands: Ja, 24/7

Certificeringen: ISO/IEC 27001
Brancheorganisaties: DHPA, DDA

Is BIT regionaal, nationaal of internationaal georiënteerd en wat voor soort klanten zijn er in het datacenter aanwezig?

BIT richt zich met name op zakelijke internetgebruikers binnen Nederland. Volgens Wido Potters zijn er echter zijn ook een aantal buitenlandse bedrijven in het datacenter aanwezig. “De klanten van BIT bevinden zich in diverse branches maar met name de bedrijven waarvoor continuïteit, kwaliteit en betrouwbaarheid van groot belang zijn, mogen wij tot ons klantenbestand rekenen.”

Wat doen jullie om de fysieke, logische en virtuele veiligheid en continuïteit van het datacenter te beschermen?

“Bij BIT kiezen wij binnen alle facetten voor kwaliteit. Ons uitgangspunt is dat we onze klanten het beste uit de markt willen bieden. We zijn daarom op geen enkele wijze gebonden aan specifieke leveranciers. We houden alle essentiële onderdelen van onze dienstverlening graag in eigen hand; sommigen noemen dat eigenwijs. Hierdoor zijn we in staat om snel aanpassingen voor maatwerkoplossingen door te voeren en zijn we niet afhankelijk van derden als er onverhoopt eens iets mis gaat. Daardoor kunnen we zeggen wat we doen en doen we wat we zeggen.
Alle diensten zijn ISO/IEC 27001 gecertificeerd en we laten onze maatregelen voor de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van onze diensten controleren door onafhankelijke auditors. De datacenters zijn VEB klasse 4 gecertificeerd. De lijst met voorzieningen is uitgebreid, zoals in de meeste moderne datacenters dergelijke maatregelen in orde zijn: powerfence, CCTV, two-factor authentication (PAC en biometrisch), 2N UPS, N+1 dieselaggregaten, N+1 koelinstallatie, branddetectiesystemen, Argonite blussystemen, etc. Het verschil wordt, volgens mij, tegenwoordig vooral gemaakt op het gebied van direct beschikbare kennis en kunde over de systemen”, aldus Wido Potters

Is het datacenter carrier neutraal en welke fiber- en netwerkleveranciers en internet exchanges zijn er aanwezig?

De datacenters van BIT zijn carrier-neutraal, naast het eigen netwerk zijn er dus ook volop andere netwerken in het datacenters beschikbaar.
De volgende partijen leveren connectiviteitsdiensten: AMS-IX, BIT, BT, Cogent, Crossnetworks, DT-IT, Eurofiber, I4-Networks/PE NetLogics, JointTransit, KPN, NDIX, NL-ix, OpenPeering, Priority, Reggefiber, Relined, Tele2, TrenT, Tuxis, UNET, VTLWavenet en Ziggo.

Het netwerk van BIT zelf is aangesloten op een aantal internet exchanges: AMS-IX (op twee verschillende geografische locaties), NL-ix (ook op twee verschillende geografische locaties), DE-CIX en LINX. Voor elke route heeft BIT minimaal twee transitleveranciers beschikbaar en op het IP-netwerk van BIT wordt IPv6 ondersteund.

Hoe werken jullie aan een zo laag mogelijke PUE?

Wido Potters geeft aan dat de grootste klappers kunnen worden gemaakt op het gebied van koeling. “Er wordt dan ook vrijwel continu geïnvesteerd, ook in de oudere datacenters, in efficiëntere koelsystemen. Voor de koeling van de datacenters maken onze systemen gebruik van buitenlucht om de temperatuur in de datacenters te koelen. En door gebruik te maken van afgesloten cold corridors wordt er efficiënt omgegaan met de gekoelde lucht. Het nieuwe bezoekerscentrum ‘BIT-MeetMe’ dat nu in aanbouw is, zal met restwarmte uit het datacenter verwarmd worden.”
“Bij de aanschaf van andere apparatuur wordt er rekening gehouden met het stroomverbruik. Voor zowel onze eigen apparatuur als in het advies naar onze relaties. Ook met maatregelen op minder voor de hand plaatsen proberen we de PUE zo laag mogelijk te houden. Zo plaatsen we bijvoorbeeld voor kabelinvoeren onder de racks borstels die voorkomen dat koude lucht ongebruikt ontsnapt en voor het bevochtigen van de ruimtes gebruiken we piëzo elementen die 95% besparing bieden op het stroomverbruik voor bevochtiging. Kleine stapjes, maar ook die maken het verschil.”

Wat doen jullie verder aan MVO?

Wido Potters vertelt dat BIT met hun activiteiten rekening houden met het milieu maar ook oog hebben voor de menselijke aspecten binnen en buiten onze organisatie. “Naast het werken aan een zo laag mogelijke PUE, vinden we het als organisatie ook belangrijk dat de producten die wij tijdens onze lunch gebruiken, fairtrade en biologisch zijn. Wij hechten waarde aan de privacy van onze klanten en ondersteunen goede doelen én participeren actief in een aantal brancheorganisaties. Verder proberen we ons steentje bij te dragen aan de ‘community’ door bijvoorbeeld de F- en K-root van IPv6 connectiviteit te voorzien, draaien we de Nederlandse Ubuntu mirror, zijn we één van de initiatiefnemers van NaWas en ‘open sourcen’ we veel van onze inhouse ontwikkelde software.”

Wat verwachten jullie van de toekomst van jullie datacenter en hoe gaan jullie dat waarmaken?

“Doordat we binnen Nederland een zeer goede digitale infrastructuur hebben en profiteren van betrouwbare en betaalbare energie, is het voor buitenlandse bedrijven zeer aantrekkelijk om te kiezen voor een Nederlands datacenter. Wij verwachten dat de vraag vanuit met name het buitenland de komende jaren zal toenemen. Outsourcing en het ‘internet of things’ zijn andere factoren die de vraag naar datacenters aanwakkert. Aan de andere kant zien we ook dat er veel geïnvesteerd wordt in Nederlandse datacenters. In vrijwel elk modern datacenter zijn de voorzieningen in orde, daar onderscheid je je niet meer mee. Er zijn dan ook partijen die het moeilijk hebben. We proberen bij BIT het verschil te maken middels innovatie, transparantie, maatwerk en beschikbare kennis. Dat lukt vooralsnog heel goed. De laatste serverruimte in datacenter BIT-2BCD zal dit jaar in gebruik genomen worden en we hebben grond aangekocht voor toekomstige uitbreidingen”, aldus Wido Potters

Wat zijn de unieke eigenschappen van het datacenter?

Een aantal onderscheidende punten zijn al benoemd, maar voor de volledigheid:

  • Geografische ligging, dat betekent voor BIT dat we niet op aanvliegroutes liggen, ruim boven NAP gesitueerd zijn, vrij centraal en goed bereikbaar zijn,
  • State-of-the-art datacenters met ISO/IEC 27001 certificering op alle diensten,
  • Kortlopende contracten omdat we klanten willen binden met goede diensten en niet met financiële verplichtingen,
  • Voor en door gebruikers, omdat we ook zelf ISP-diensten leveren kennen we veel van de problematiek en denken we mee met onze relaties,
  • Maatwerkoplossingen door medewerkers met verstand van zaken die niet afgeschermd worden door een callcenter,
  • Transparant en eerlijk, ook als er eens iets niet gaat zoals door ons bedacht is.

Wat voor voorzieningen zijn er voor klanten aanwezig, zoals vergader-/werkruimtes, koffie- en snoepmachine, kantine etc?

Wij willen onze klanten een zo optimaal mogelijke werkomgeving bieden. Zo hebben wij aparte werkruimtes, vergaderruimtes, laadpalen voor elektrische auto’s, een koffie- en snoepautomaat, douches en bieden we klanten de mogelijkheid om bijeenkomsten bij ons te organiseren en om met hun relaties onze datacenters te bezoeken.

Welke (referentie) klanten zijn er aanwezig in het datacenter?

MeteoConsult, ONVZ, NDC Mediagroep, Docdata Payments, De Nationale Trombose Dienst, Simac ICT, InfoSupport, Detron en Exonet.

En natuurlijk de rondleiding door de datacenters van BIT:

BIT -  De datavloer

Op dit moment beschikt BIT over ca. 1400 m2 datavloer. Met de uitbreiding van BIT-2D komt hier nog eens 400 m2 datavloer extra bij.

BIT - Een rij met racks

Racks in BIT-2BCD. Met de mogelijkheid voor een enkele server, half rack, heel rack of een private cage

BIT - UPS-systemen

De stroom- en noodstroomvoorziening zijn tot in de racks volledig dubbel uitgevoerd. Twee UPS-systemen nemen bij een stroomonderbreking naadloos de stroomvoorziening over.

BIT - Generatoren

Onze dieselaggregaten kunnen voor een lange duur stroom leveren. Het hele datacenter kan in principe op 2 aggregaten draaien. Ook dit deel is bij BIT dus redundant uitgevoerd.

BIT - Koelunit CRAC

Voor de koeling van het datacenter maakt BIT gebruik van watergekoelde CRAC-systemen. Hierdoor besparen we energie met de best beschikbare technieken.

BIT - Gasblusinstallatie

Argonite gasblusinstallatie: Alle datacenters van BIT zijn voorzien van branddetectiesystemen. Wanneer de blusinstallatie wordt geactiveerd, wordt er een mengsel van stikstof en argon onder hoge druk de ruimte in geblazen.

BIT - Kantinekoffie-automaat-recreatieruimte

Onze wachtruimte beschikt over een koffie-, frisdrank- en snackautomaat. Ook kunnen bezoekers gebruik maken van de werk- en vergaderruimtes.

Video 1: Impressiefilmpje van de datacenters van BIT 

Een fascinerende film die de datacenters van BIT vanuit een totaal ander perspectief laat zien

Video 2:Bekijk hier de virtual tour door BIT-2B datacenter

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.