Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Terugblik de jaarcijfers bekeken, deel 1: TransIP, Hostslim, OVH, Uniserver, Hostnet en Amsio

  • Door
  • Redactie
  • geplaatst op
  • 11 augustus 2015 10:00 uur

Het afgelopen half jaar kreeg de rubriek de jaarcijfers bekeken een nieuwe redacteur en een nieuwe invulling. In totaal bekeken wij 12 bedrijven. Lees in deel 1 wat de conclusie van onze redacteur was over de jaarcijfers van TransIP, Hostslim. OVH, Uniserver, Hostnet en Amsio. In deel 2 volgen DirectVPS, iXL Hosting, Vellance, De Heeg, Exonet en Cyso.

1. De jaarcijfers bekeken: TransIP

Er kan niet anders geconcludeerd worden dan dat TransIP het in financieel opzicht heel goed doet. Het weet aan de ene kant flink te investeren zonder externe geldverstrekkers en laat aan de andere kant toch het vermogen nog stijgen met bijna 2 miljoen. De ratio’s lijken wat middelmatig, maar met de investeringen die gedaan zijn zouden deze normaal gesproken veel slechter moeten zijn. Wat TransIP hier laat zien is absoluut lovenswaardig. Er zijn niet veel bedrijven die hen dit nadoen. Of ze de grootste van Nederland zijn kan ik niet roepen, maar met dit soort cijfers zullen ze ongetwijfeld in de bovenste regionen verblijven.
Lees hier onze analyse

2. De jaarcijfers bekeken: Hostslim

De jaarcijfers van Hostslim tonen aan dat het alles behalve een grote vis is in de hostingbranche. Het is daarom heel leuk om te zien dat je ook als kleine jongen een goed besmeerde boterham kunt verdienen. Het bedrijf groeit nog jaarlijks en heeft een goede buffer om tegenvallers op te vangen. Met een eigen vermogen van net geen 32.000 euro zit het bedrijf verkopen en rentenieren er voorlopig nog niet in, maar dat Hostslim trots mag zijn op haar financiële resultaten, is zeker.
Lees hier onze analyse

3. De jaarcijfers bekeken: OVH

De kale cijfers van OVH geven de indruk dat de hoster het prima voor elkaar heeft. Toch lijken we geen idee te kunnen krijgen hoe het er echt voor staat. De cijfers lijken kunstmatig op een bepaald niveau te worden gehouden door de Franse moeder. De winsten lijken te worden weggepompt naar het buitenland en elke vorm van activa of financiering daarvan lijkt ook vanuit Frankrijk te gebeuren. Dat OVH de derde grootste hoster ter wereld is, zal ik niet hardop gaan betwisten, maar er kan ook niet gezegd worden dat de cijfers van de Nederlandse tak hier een heel duidelijke aanwijzing voor zijn.
Lees hier onze analyse

4. De jaarcijfers bekeken: Uniserver

De jaarcijfers van Uniserver lijken op het eerste gezicht een niet al te rooskleurig beeld te schetsen. Met een vermogen van ruim een miljoen euro is duidelijk dat het goede jaren achter de rug heeft, maar de ratio’s lijken een beeld te scheppen van een lichte teruggang. Een andere mogelijkheid is dat men bij Uniserver boude plannen heeft en geïnvesteerd heeft voor een hele flinke groei. Waarom ik dit zeg? Uit de originele jaarrekening blijkt namelijk dat het personeelsbestand is toegenomen in 2013 van 28 naar 38. Dit in combinatie met investeringen in vaste activa zijn doorgaans geen dingen die een bedrijf in zwaar(der) weer doet.
Lees hier onze analyse en de reactie van de algemeen directeur 

5. De jaarcijfers bekeken: Hostnet

Op zich is er niets mis met de cijfers van Hostnet. Het is heel liquide, laat duidelijke groei zien en heeft prima ratio’s. Een mogelijk pijnpunt zit hem in de terugloop van de ratio’s en het weinig eigen vermogen. Dit zou er op kunnen duiden dat mogelijke tegenvallers slecht kunnen worden opgevangen. Moeten we ons dan zorgen gaan maken over Hostnet? Absoluut niet. Wanneer we namelijk de originele jaarcijfers erbij pakken zien we de verklaring al snel naar voren komen. Er is namelijk in 2013 een winstuitkering aan de aandeelhouders gedaan van 2,2 miljoen. Tel hierbij de stijging in de reserves van zo’n 50.000 euro bij op en je komt op een winst van bijna 2,3 miljoen. Bijna alle verdiensten van Hostnet zitten dus een verdieping hoger. Geen zorgen dus. We hebben gewoon een prima hoster voor ons liggen.
Lees hier onze analyse

6. De jaarcijfers bekeken: Amsio

De cijfers laten een beeld zien dat toch ietwat zorgwekkend is. Er zit nog voldoende eigen vermogen in de onderneming, maar er is een dalende trend zichtbaar die niet nog meerdere jaren kan worden volgehouden. Nu Amsio weer volledig op eigen vleugels vliegt – de rest van het concern is in 2014 verkocht – zal de directie, zoals het er nu uitziet, waarschijnlijk het nodige werk moeten verzetten om het tij te keren. Het grote voordeel is dat zij nu hun focus weer volledig op de hostingactiviteiten kunnen zetten. Op basis van de beschikbare cijfers lijkt het verbeteren van de gouden balansregel en de liquiditeit het belangrijkste.
Lees hier onze analyse

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.