Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Cold corridors en groene stroom bij BIT in Ede

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 11 december 2008 08:01 uur

BIT gebruikt vanaf 1 januari 2009 alleen nog maar groene stroom. zowel voor eigen apparatuur als apparatuur van klanten. Met energieleverancier Essent is een contract gesloten voor de levering van energie opgewekt uit waterkracht. Bij de productie van deze duurzame energie komt geen CO2 meer vrij.

BIT heeft de mogelijkheid onderzocht om klanten op individuele basis tussen groene en grijze stroom te laten kiezen. Omdat dit in de praktijk erg lastig te realiseren bleek te zijn, is besloten alle stroom te vergroenen en de kosten daarvoor zelf te dragen.Klanten gaan dus niets meer betalen voor de groene stroom.

Alex Bik, technisch directeur bij BIT: “Er wordt veel gesproken over groen, deze actie onderstreept onze daadkracht. Door alle stroom te vergroenen dragen wij bij aan een beter milieu. Om de CO2, die nu niet wordt geproduceerd uit de lucht te halen, zouden 200.000 bomen een jaar lang moeten groeien.”

Beide datacenters, BIT-1 en BIT-2, verbruiken samen per jaar meer dan 6 miljoen kilowattuur. Door over te gaan op groene stroom wordt alleen al in 2009 ruim vier miljoen kilogram minder CO2 uitgestoten.

Energiebesparing door cold-corridors
Daarnaast is BIT haar racks in het BIT2 datacentrum aan het aanpassen. Minkels is bezig met de installatie van de zogenoemde cold-corridors. Het systeem is gebaseerd op het principe van volledige scheiding van de warme en koude luchtstromen wat leidt tot aanzienlijke efficiency verbeteringen. Dit wordt bereikt door kastrijen aan de koude zijde af te dichten middels een dakconstructie en deuren aan de voor- en achterzijde van de gang te plaatsen. Verder worden de systeemkasten voorzien van zijafdichtingsplaten en blindpanelen tussen de apparatuur. Alleen de aanzuigopeningen van de servers blijven open.


Het toepassen van de cold-corridor techniek is niet nieuw in hostingland. Vrijwel alle nieuwe datacentra, waaronder DCG, Evoswitch en Grafix Alphen aan de Rijn maken van deze techniek gebruik. De techniek is in vrijwel alle datacentra toe te passen en leidt in alle gevallen tot energiebesparing en efficiency verbeteringen. “Sommige klanten zien een daling van 10 graden in hun apparatuur”, zo schrijft medewerker Eelco Bel op de weblog van BIT.

Punica, 11 december 2008 10:56 am

Wist niet dat Minkels Rittal kasten levert :P (doelende op de eerste 2 rijen kasten op de foto).

magus, 11 december 2008 11:39 am

Toch leuk, dat ze nu zeggen dat ze compleet groen zijn, alleen groene stroom leveren... In feite bedoelen ze dat ze voor een gelijkwaardige hoeveelheid groene stroom betalen, en uiteraard niet slechts 'designerstroom' uit de contactdozen krijgen, maar een fijne grijs/groene mix :) Tenzij ze natuurlijk direct op de waterkracht centrale zijn aangesloten en niet op het netwerk. Een eigen waterrad aan de zijkant van de datacentra? :-)

Alex Bik, 11 december 2008 12:08 pm

@Punica: De kasten zijn van Rittal, de daken en schuifdeuren van Minkels. Minkels is beter in maatwerkoplossingen dan Rittal. Rittal heeft een dikke catalogus, maar als datgene wat je wilt hebben daar niet in staat, wordt 't lastig. Minkels is wat dat betreft een stuk flexibeler.

@magus: We beweren niet compleet groen te zijn, we geven alleen aan over te stappen op groene stroom. En aangezien de centrales aan elkaar gekoppeld zijn, is er niemand die invloed heeft op welke kant de elektronen heen gaan en of de groene stroom ook daadwerkelijk uit het stopcontact komt van degene die ervoor betaalt. Dat boeit natuurlijk ook helemaal niet. De stroom is namelijk precies hetzelfde, het gaat er om dat er bij de productie van de hoeveelheid stroom die wij nodig hebben geen schadelijke stoffen vrijkomen. Door wie die stroom vervolgens wordt gebruikt maakt me niet uit. Het scheelt in ieder geval een hoeveelheid CO2 waar ruim 200.000 bomen voor nodig zouden zijn geweest om het weer weg te werken.

magus, 11 december 2008 3:52 pm

Alex, dat is duidelijk. natuurlijk is het zo dat je hiermee co2 neutraal wordt. in het stukje van randy staat het echter een beetje maf. "bit gebruikt alleen nog maar groene stroom" lijkt een beetje op het datacentrum met eigen waterrad :-)

Lennie, 12 december 2008 3:44 pm

Hoeveel waterraderen heb je eigenlijk nodig voor een beetje serverruimte ?

Atoomstroom fan, 7 januari 2009 6:26 pm

Waarom draait Bit haar servers niet gewoon op Atoomstroom? Dat blijkt sinds kort verkrijgbaar op de Nederlandse markt... Ook CO2-vrij...

Alex Bik, 8 januari 2009 10:38 am

Omdat 'atoomstroom' dan wel CO2 vrij mag zijn, maar weer hele andere milieu- en veiligheidsissues heeft. Daarom dus waterkracht.

MikeN, 8 januari 2009 2:33 pm

Waterkracht heeft anders ook aardig wat milieuissues ;-)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.