Hosting Hot Topic: Wat betekent de cloud voor het personeel van hosters?


Tijdens de tweede editie van Hosting Hot Topic op woensdag 1 juli 2015 is besproken wat de opkomst van de cloud betekent voor de behoefte aan personeel van hosters. Verandert de personeelsbehoefte door de opkomst van de cloud, zijn er andere medewerkers nodig, met een ander opleidingsniveau en is het onderwijs in staat om de benodigde medewerkers af te leveren?

De opkomst van de cloud zorgt ervoor dat de traditionele IT-beheerder het niet meer redt. De werkzaamheden van de beheer van clouddiensten zullen telkens meer opschuiven in de richting van developers. Ook is er meer technische kennis nodig, zoals kennis over virtualisatie.

Daarnaast betekent het beheer van clouddiensten ook dat er minder personeel nodig zal zijn voor beheertaken. Wel is personeel vereist met een meer analytische denkwijze, mensen die in staat zijn om mee te denken op basis van de behoeftes van de klant. Als gevolg daarvan zal er vooral personeel nodig zijn met HBO- of WO-niveau. Voor het beheer van de fysieke infrastructuur bij IaaS-clouddiensten zal nog wel personeel met MBO-niveau nodig blijven.

Het onderwijs is op dit moment veelal niet in staat om voldoende mensen op te leiden die geschikt zijn om clouddiensten te beheren. Bij studenten ontbreekt zelfs veelal de basiskennis en is de kennis die wordt geleerd vaak sterk verouderd. De kennis die wel actueel is, komt in veel gevallen rechtstreeks bij grote leveranciers als Cisco en Microsoft vandaan. Aan Linux wordt echter weer vrijwel geen aandacht besteed in het onderwijs.

Het onderwijs zou nieuwe technologieën sneller in hun studieprogramma’s moeten opnemen. Daarnaast wordt het feit dat de kennis die wordt geleerd eenzijdig is en met name het gebrek aan Linux-onderwijs als een groot gemis en ook als een probleem gezien. Als oplossing wordt meer samenwerking tussen scholen en hostingbedrijven bij het invullen van studieprogramma’s genoemd. Daarnaast zouden hostingbedrijven bijvoorbeeld gastlessen over Linux en aan hosting gerelateerde technologieën op scholen kunnen geven.

De hostingbranche staat zelf ook voor de uitdaging om aantrekkelijk te zijn en blijven voor (nieuw)personeel. Hostingbedrijven moeten ervoor zorgen dat ze aantrekkelijk zijn als werkgever, door promotie van de branche want anders kiezen starters voor andere bedrijven buiten de branche die nog gunstigere arbeidsvoorwaarden hebben of meer aanzien geven.

Het is ook belangrijk dat het mogelijk is om in een technische rol door te groeien binnen hostingbedrijven. Vaak is het zo dat je als excellente beheerder enkel nog manager kan worden binnen de organisatie. Echter niet iedereen wil manager worden of is daar voor geschikt. Het niet hanteren van vaste salarisschalen of functieprofielen zou daar een oplossing voor kunnen zijn.

De Nederlandse hostingbranche is géén eiland op zichzelf maar heeft te maken met internationale concurrentie. Indien de hostingbranche niet in staat is om voldoende gekwalificeerd personeel aan te trekken en vast te houden, dan worden we ingehaald door buitenlandse bedrijven waar dat in eigen land wel lukt. Met name de concurrentie van Amerikaanse hostingbedrijven zal een uitdaging worden indien hostingbedrijven daar niet in slagen.

Aan de tweede editie van Hosting Hot Topic werd deelgenomen door Bas Kling, Rob Nouwens, Wido Potters, Ronald Steenbakkers, Jeroen van Brink, Dennis Wijnberg, Marin Heideman, Anna Kocks en Arnout Veenman (voorzitter). Dit verslag is een samenvatting van de verschillende visies die zijn gedeeld tijdens de discussie en bevat niet de meningen van de individuele deelnemers aan Hosting Hot Topic.

Stuur ook uw blog, achtergrond artikel of andere bijdrage in!

Indien u zelf een interessante bijdrage, zoals een blog, how-to of achtergrond heeft, dan plaatsen wij die graag en dat kost u niks. Neem contact op met de ISPam.nl redactie via [email protected] of kijk op deze pagina voor meer informatie over het leveren van een bijdrage aan ISPam.nl.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.