- Door
- dr. Serge Gielkens
- geplaatst op
- 1 december 2015 08:00 uur
Voor deze aflevering van Storage Stories hebben we een interview met Larik-Jan Verschuren. Hij is CEO van Fundaments dat volledig gespecialiseerd is in storage-oplossingen als onderdeel van hun IaaS-propositie. Om producten voor eindklanten aan te bieden, werkt hij samen met partners. Fundaments is met recht een aanbieder pur sang van IaaS-oplossingen. Zoals Verschuren het zelf omschrijft: “Het is een halffabricaat.”
Hardware
Fundaments bestaat sinds 2013 als verzelfstandigd onderdeel van Oxilion dat al sinds 2000 actief is. Doel was het beter bedienen van enterprise-klanten op het gebied van IaaS omdat zij andere behoeftes hebben dan managed hosting-klanten. Gezien deze doelgroep is het dan ook geen verrassing dat Fundaments in haar datacenters enterprise class-producten gebruikt. Momenteel zijn er twee productielocaties: Enschede en Hengelo. In Enschede zijn UCS blade servers van Cisco geplaatst terwijl in Hengelo Dell Poweredge servers staan. Fundaments biedt drie storage oplossingen: Smart, Basic en Archive Storage. Alle drie gebruiken SAN arrays van Dell EqualLogic.
“Dell EqualLogic kennen we al heel lang en hun SAN storage kennen we van binnen en van buiten. Als partners problemen ondervinden met of vragen hebben over de performance, moet je goed kunnen ‘down drillen’ richting storage. Juist de eenvoud van de storage van EqualLogic werkt erg goed voor ons. Sommige storage vendors halen black-box trucjes uit waarop je moet vertrouwen. Als zaken dan niet werken zoals verwacht of als er vragen komen, kunnen dat soort mechanismes tegen je gaan werken.”
De Smart Storage is bedoeld voor high performance en gebruikt een hybride oplossing. SAS-schijven in het SAN worden gecombineerd met lokale SSD’s en software van PernixData. De SSD’s zijn momenteel van Intel maar SanDisk is op termijn ook een kandidaat gezien de prijs-kwaliteitverhouding. Deze SSD’s dienen als snelle cache voor data die vaak geraadpleegd worden. Verschuren licht toe:
“Men wil vaak SSD storage om de gebruikerservaring te verhogen en data snel te serveren. Nadere analyse door ons leert dat door een deel op lokale SSD drives te cachen, je de ervaring van een SSD storage array benadert. We zijn enthousiast omdat het een hele efficiënte manier is om SSD storage te gebruiken zonder dat je de hoofdprijs hoeft te vragen aan de gebruikers ervan. We leveren de performance van SSD storage arrays voor de prijs van SAS.”
De ontwikkelingen gaan momenteel overigens wel snel. In Amsterdam is Fundaments nu bezig met het opzetten van datacenters volgens hetzelfde concept als in Twente. Wat betreft storage is daar nog niets ingericht en Verschuren sluit hier een volledige SSD-oplossing voor Smart Storage niet uit:
“Een all flash array wordt toch overwogen omdat SSD drives inmiddels behoorlijk aan prijserosie onderhevig zijn. De prijs van een 15.000 rpm SAS drive komt inmiddels in de buurt van een SSD, zeker als je het stroomverbruik meeneemt. Een combinatie van gunstig ingekochte SSD’s in combinatie met software defined storage zoals bijvoorbeeld vSAN van VMware sluiten we daarom niet uit.”
Zowel Basic als Archive Storage gebruiken SATA-schijven voor het SAN. De prestaties van deze arrays liggen natuurlijk een stuk lager dan bij SAS. De Basic Storage is gepositioneerd als bulk storage met een gunstige prijs. De Archive Storage bevindt zich in Zwolle. Vanuit de productiecentra in Hengelo en Enschede worden back-up data hier opgeslagen.
Software
Voor de virtualisatielaag gebruikt Fundaments producten van VMware. Om de VM’s te beheren, wordt vSphere gebruikt met daarbovenop vCloud Director. Dat is de multitenant portal van VMware waardoor meerdere partners op dezelfde omgeving kunnen werken zonder elkaar in de weg te zitten. Fundaments heeft daarnaast met een nieuwe partij, AirVM, een samenwerking opgezet waarbij met het product AirSembly de self service mogelijkheden van deze portal worden uitgebreid.
Voor de back-up en replicatie van data is Fundaments grotendeels afgestapt van oplossingen die op SAN-niveau werken:
“In het verleden gebruikten we datareplicatie op SAN level maar je mist dan de interactie tussen de VM en zijn storage. SAN storage heeft namelijk geen weet van de status van een VM. Risico is dat als bijvoorbeeld een database in-memory draait en data staan te wachten om gecommit te worden naar storage, er verschillen kunnen ontstaan tussen bron en replica. Er is geen consistentie gegarandeerd. Daarom hebben we gezocht naar een back-up en disaster recovery oplossing op het niveau van de virtuele machine. Zowel Veeam als Zerto bieden die dataconsistentie.”
Veeam zorgt voor de back-ups en benut daartoe de snapshot functionaliteit van VMware. Voordeel daarvan is dat met een druk op de knop een VM uit de back-up opgestart kan worden om tijdelijk verder te kunnen werken of een bestand terug te halen.
Zerto wordt door Fundaments gebruikt om productielocaties te spiegelen. Zerto houdt twee virtuele machines in sync waardoor in geval van calamiteit men kan omschakelen van het ene productiecentrum naar het andere. De kopie loopt enkele seconden achter op de bronmachine. Veeam kan weliswaar ook repliceren maar de delay is beduidend hoger dan bij Zerto. “Ook voor migraties wordt Zerto gebruikt. Voor cloudoplossingen wordt dit steeds belangrijker, bijvoorbeeld om data te verplaatsen als de partner omschakelt naar cloud”, voegt Verschuren toe.
Tot slot
Als laatste vertelt Verschuren ons waarom Fundaments zich heel bewust beperkt tot IaaS.
“Wij hebben ervoor gekozen om de enterprise-markt te benaderen met duidelijk afgebakend productportfolio: ons IaaS halffabricaat. Deze keuze is heel bewust gemaakt: ontzorgen van onze partners met onze expertise op IaaS zonder hierbij een concurrerende positie in te nemen ten aanzien van het eindproduct dat op de infrastructuur landt. Wij benaderen partners die de infra nodig hebben maar zonder de zorg ervan zodat zij zich op hun beurt kunnen focussen op het deel waar zij goed in zijn. Wij gaan tot de infrastructuurlaag met de virtualisatie erboven. Daarna is het allemaal aan de partner. Je moet goed bepalen wie je wil bedienen en waar je goed in bent. Je moet je niet laten verleiden om daarbuiten te opereren want dan krijg je al snel verwatering van kwaliteit.”