Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Strategie HP toont aan: IaaS is commodity geworden

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 2 december 2015 08:00 uur

Dit gaat de trend worden voor de komende twee jaar. Althans, in IaaS. HP kondigde vorige maand aan dat het stopt met haar eigen cloudservice onder de naam Helion. Vorige week werd deze mededeling gevolgd door het nieuws dat HP Microsoft Azure als ‘preferred cloud’ partner gaat promoten bij haar klanten. Meer bedrijven als HP zullen dit voorbeeld gaan volgen. Microsoft lijkt daarbij vooralsnog de grote winnaar.

De reden is eigenlijk heel simpel. Het heeft zelfs voor reuzen als HP geen zin om zelf in IaaS-diensten te blijven investeren. De grote partijen – Azure, Amazon en op respectabele afstand Softlayer en Rackspace – hebben de koek verdeeld. Er valt simpelweg geen pepernoot meer te verdienen in commodity cloud. Want inmiddels is IaaS commodity geworden. En zoals bij alle commodity gaat het dan maar om één ding: schaal. Zoveel mogelijk zodat je dit tegen een zo laag mogelijk tarief kunt wegzetten. IaaS is desktop geworden.

Azure en Amazon bieden nu servers en servercapaciteit aan in alle mogelijke vormen en tegen tarieven waar veel aanbieders niet meer mee kunnen concurreren. Amazon biedt sinds deze maand bijvoorbeeld ook dedicated fysieke servers aan. Daarmee voorziet Amazon in een behoefte die grote klanten hebben. Die klanten hebben niet zelden licentieovereenkomsten met Microsoft en Oracle voor Windows Server en Oracle RDBMS waarvoor fysieke cores en cpu’s worden vereist. Dat is binnen IaaS-omgevingen vaak lastig omdat hier niet specifiek cores of cpu’s worden toegewezen. Door dedicated hosts aan te bieden, is dat probleem verholpen. Amazon kan zo, dankzij ‘bring your own license’, ook mikken op enterpriseklanten. Interessant? Jazeker. Amazon biedt het aan voor alle grote operating systemen: Red Hat, SuSe, Ubuntu en natuurlijk Windows Server. De klant kan vervolgens kiezen uit dertig varianten tegen uitermate scherpe tarieven waarbij de capaciteit per uur kan worden afgerekend.

Dat betekent voor alle andere bedrijven dat ze meer en meer op zoek moeten naar toegevoegde waarde. Dat kan in consultancy of in de integratie van diensten op het gebied van PaaS en SaaS. Veel system integrators zijn naarstig op zoek naar mogelijkheden om te groeien in cloud orchestration en DevOps. Daar lijken inderdaad groeimogelijkheden te liggen, maar ook daar geldt dat er stevig geïnvesteerd moet worden. Om te kunnen investeren heb je diepe zakken nodig en vooralsnog zijn het ook in dat domein Amerikaanse ondernemingen die de dienst uitmaken. Ook hier is de positie van Azure en Amazon van steeds groter strategisch belang. Beide cloudproviders zijn zeer actief om grote klanten met bedrijfskritische workloads naar de cloud te trekken, waarbij beide bedrijven heel goed beseffen dat dit niet kan zonder diensten waarbij bijvoorbeeld applicatieontwikkeling en orchestratie bijna volledig worden geautomatiseerd. Dit is dan weer het terrein van Docker, CloudSoft en Cloud Foundry.

Ondertussen bouwt Azure die positie steeds verder uit. Zowel Azure als Office365 zullen vanaf begin volgend jaar vanuit Engelse datacenters worden geleverd. Daarnaast gaat Microsoft een tweede datacenter bouwen in het Noord-Hollandse Middenmeer.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.