- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 25 februari 2016 08:00 uur
Gaan hosters allemaal hun eigen ‘ijzer’ de deur uit doen en al hun infrastructuur in de cloud onderbrengen? Dat is een heel goede vraag. Als dat gebeurt dan verandert de rol van hosters van het leveren van (eigen) infrastructuur naar beheerders van infrastructuur die ze zelf niet in eigen bezit hebben. De vervolgvraag is, wanneer dat dan zover zal zijn?
Het is volgens mij maar de vraag of ooit echt alle IT-infrastructuur ooit in de cloud zal staan. Ik verwacht dat er altijd partijen blijven die hun infrastructuur zelf willen kunnen aanraken. Dat wordt ook wel spottend ‘serverhugging’ genoemd. In bepaalde gevallen zal dat waarschijnlijk ook zeer terecht zijn. Echter valt het op dat er telkens meer diensten in de cloud worden ondergebracht en ook steeds meer hosters hun dienstverlening afstemmen op de cloud.
Die transitie is echter een zeer geleidelijk proces. Ook al is de cloud misschien in heel veel opzichten beter, goedkoper, sneller en zo zijn er vast nog meer kwalificaties te bedenken, dan nog zal die transitie van hosters richting de cloud geleidelijk blijven gaan.
Hosters hebben namelijk in veel gevallen al geïnvesteerd in eigen IT-infrastructuur en nog los van de vraag of die al zijn afgeschreven of niet, dat kan er snel voor zorgen dat het op eigen infrastructuur blijven hosten toch goedkoper is dan de cloud. Daarnaast heeft een hoster ook te maken met verschillende processen en procedures die zijn afgestemd op het beheren van eigen IT-infrastructuur. Ook de mensen die bij hosters werken, zijn aan die werkwijze gewend.
Voordat een hoster zijn dienstverlening in en op de cloud gaat baseren, zijn er nogal wat opstakels te overwinnen. Dat wil echter niet zeggen dat er een lange weg te gaan is voordat hosters hun dienstverlening op de cloud baseren en cloudinfrastructuur gaan gebruiken. Echter zal dat wel geleidelijk blijven gaan, stap voor stap.
De eerste stap die hosters veelal zetten, is om niet hun eigen bestaande diensten volledig in de cloud onder te brengen, maar in plaats daarvan klanten de mogelijkheid te geven om klanten een oplossing aan te bieden die volledig of deels in cloud draait. Wat ook opvalt, is dat hosters er voor kiezen om een nieuw onderdeel op te zetten dat diensten aanbiedt die volledig op de cloud zijn gebaseerd.
Recent zijn er weer genoeg voorbeelden. Zo heeft Cyso, dat deze maand bekend maakte zijn managed services ook aan te bieden voor infrastructuur die draait op de clouddiensten van Amazon, Google en Microsoft en Rackspace, kort daarvoor aal aangekondigd ook in Nederland ondersteuning van de Amazon AWS cloud te bieden.
De transitie van hosters naar de cloud mag dan stap voor stap en geleidelijk gaan. Het gaat wel telkens meer die kant op. Op dit moment is het in eigen beheer hebben van infrastructuur door hosters nog wel de standaard, maar op een bepaald moment zal het hebben draaien van infrastructuur in de cloud de standaard zijn en het hebben van eigen infrastructuur de uitzondering.
Het is daarom belangrijk om nu al na te denken wat die verandering betekent als hoster. Ik wil niet zeggen dat nu al plannen moeten worden gemaakt om diensten onder te brengen in de cloud of diensten die gebaseerd zijn op de cloud aan te bieden als hoster. Het is echter wel iets waar rekening mee moet worden gehouden en nu al over moet worden nagedacht. De conclusie kan ook zijn dat alles bij het oude laten voor jouw bedrijf prima werkt. Dat neemt niet weg dat het nu al belangrijk om daarover na te denken want erachter komen dat dat niet zo is, terwijl de transitie naar de cloud al voltooid is, is een minder fijn toekomstperspectief.