Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Storage Stories: hyperconverged infrastructure van SimpliVity

  • Door
  • dr. Serge Gielkens
  • geplaatst op
  • 8 maart 2016 08:00 uur

Voor de storage-infrastructuur worden traditioneel storage servers als SAN of NAS gekoppeld aan servers met computing resources. Een tendens die sinds enkele jaren steeds sterker wordt, is het integreren van storage en compute samen met virtualisatiesoftware tot één enkel product. Dit heet hyperconverged infrastructure en wordt gezien als een eenvoudige, flexibele en schaalbare methode om met kant-en-klare eenheden een cloudoplossing te implementeren.

SimpliVity is in 2009 opgericht met als doel om haar eigen product in deze markt neer te zetten. In 2012 was het zover en werd de OmniCube gelanceerd. De OmniCube is gebaseerd op de x86-architectuur en is feitelijk white-label hardware van Dell. Elke OmniCube is een 2U-systeem uitgerust met een RAID- en controllerkaart. Er kunnen zowel hard disks als SSD’s gebruikt worden. De controller-kaart is custom design onder de naam OmniStack Virtual
Controller. Daarnaast is in elke node een speciale PCIe kaart geïnstalleerd om de verwerking van data te versnellen. Dit is de OmniStack Accelerator Card. Om te schalen worden nodes met elkaar gekoppeld tot een cluster. Dit kan ook over datacenters heen. SimpliVity gebruikt de term federatie voor cluster.

Door klantenvraag heeft SimpliVity de software stack en de specifieke hardware kaarten van de OmniCube inmiddels ook beschikbaar gemaakt op producten van andere leveranciers. Deze worden verkocht onder de naam OmniStack. Als eerste is SimpliVity een partnerschap aangegaan met Cisco. Op diens UCS C240 is OmniStack sinds 2014 verkrijgbaar. Een jaar later in 2015 werd de samenwerking met Lenovo aangekondigd en inmiddels is OmniStack ook verkrijgbaar op basis van System x3650 van Lenovo.

De OmniStack Accelerator Card zorgt voor inline deduplicatie en compressie van datablokken. Deze verwerking is onderdeel van het Data Virtualization Platform dat de abstractielaag vormt tussen de hypervisor en de storage hardware. Data-encryptie is niet standaard en bovendien alleen een optie voor het type CN-3400 van de OmniCube. Op zijn beurt zorgt de controller voor snapshots, backups en replicatie. Backups zijn zowel lokaal als remote mogelijk. Indien gewenst kan men backups zelfs naar Amazon en cloud service partners van SimpliVity laten repliceren. Sinds de release van OmniStack 3.0 eind vorig jaar is het restoren van een backup niet meer beperkt tot het niveau van de virtuele machine en kan een gebruiker losse bestanden uit de backups herstellen.

Als hypervisor ondersteunt SimpliVity alleen de ESXi van VMware. Deze is integraal onderdeel van de storage-oplossing. Omdat de datastores via NFS geëxporteerd worden, is er in essentie geen probleem om met andere hypervisors op externe hosts gebruik te maken van SimpliVity. Je gaat dan wel weer voorbij aan het concept van de hyperconverged infrastructure maar het kan natuurlijk wel migratiepaden vergemakkelijken.

Feitelijk is SimpliVity geïntegreerd met VMware. Voor het beheer van haar oplossing levert zij namelijk een plugin voor vCenter. In de visie van SimpliVity is het beheer van de storage alleen op het niveau van de VM nodig en is de onderliggende storage backend een abstractie waar de beheerder zich niet meer mee bezig hoeft te houden. Dit past geheel in haar visie van een VM-centric hyperconverged infrastructure. SimpliVity gebruikt vCenter voor het volledige beheer van de infrastructuur. Niet alleen een cluster binnen een datacenter wordt hiermee beheerd, ook het management van clusters in alle datacenters wereldwijd wordt via één enkele interface uitgevoerd.

De licentie voor vCenter is desondanks toch geen integraal onderdeel van haar propositie en de klant dient zelf met VMware hiervoor de juiste contracten af te sluiten. Of bestaande licenties gebruikt kunnen worden in geval van migratie, is maar de vraag.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.