- Door
- Jeroen Mulder
- geplaatst op
- 17 maart 2016 08:00 uur
In de grote slag naar hyperschaal lijkt open source een grote voorsprong te krijgen. De grote datacenterproviders zijn allemaal op zoek naar technologieën waarmee op grote schaal snel capaciteit kan worden uitgerold. Natuurlijk gaat het dan om compute power en opslag, maar zeker om interconnectiviteit en netwerk. Waardoor wordt die hyperschaal ingegeven? De grote drijvende kracht is IoT én big data, zowel voeding als product van IoT.
Partijen als Facebook en Twitter hebben hierin al een enorme stap moeten maken om de groei in hun platformen letterlijk bij te kunnen houden. Niet voor niets stappen partijen als Netflix en Spotify nu over op externe datacenters, zodat ze min of meer de garantie hebben dat ze altijd voldoende capaciteit zullen hebben voor hun diensten. Die datacenters zijn daarbij slechts faciliterend. Providers als Equinix zien hun markt daardoor ook toenemen: IoT en Big Data komen eraan en dat betekent dat de datacenters in alle opzichten moeten kunnen groeien.
Dat partijen als Equinix daarom kijken naar bijvoorbeeld Facebook, is niet zo vreemd. De mannen van Zuckerberg c.s. hebben het allemaal al eens gedaan. Waarom zou je hun technologie niet overnemen? Equinix maakte recent bekend dat ze de open-source ‘wedge’ switches van Facebook gaan inzetten voor interconnectiviteit tussen de eigen datacenters en de datacenters van klanten. Equinix zit in een markt waarin flexibiliteit en schaalbaarheid absolute randvoorwaarden zijn. Met de traditionele hard- en software wordt dat doel niet bereikt.
Steeds meer wordt software en hardware letterlijk uit elkaar gehaald zodat componenten snel elders kunnen worden ingezet, exact naar behoefte. Modulair bouwen wordt zeker met IoT op de horizon een belangrijke ontwikkeling. Facebook bedacht in 2014 al haar eigen switch die modulair is opgebouwd. Elk van die componenten kan ook apart worden geupgrade of vervangen, wat in een reguliere hardware veel lastiger is. Centrale bouwsteen van de switch is het Group Hug-moederboard dat in het Open Compute Project (OCP) werd ontwikkeld. Dat moederboard kan worden uitgerust met zowel AMD, Intel en ARM processoren. Ook het besturingssysteem werd door Facebook zelf ontwikkeld en is – vanzelfsprekend – gebaseerd op Linux.
Uiteindelijk zal deze Lego-IT voor een groot deel de functionaliteit van moderne datacenters gaan bepalen. Hard- én software waarvan onderdelen uitwisselbaar zijn, maar bovendien snel uit te breiden. Blauw blokje eraf, rood blokje erop. Het is de blauwdruk van Open Compute: want om Lego-IT te kunnen maken, heb je fabrikanten nodig die bereid zijn om hun producten ‘open’ en ‘aanpasbaar’ te maken’. In de strategie van OCP moet alles onafhankelijk van elkaar kunnen functioneren: van grid to gates. Netwerktechnologie is daarbij een belangrijke, letterlijke verbindende factor. Steeds meer providers van netwerkhardware sluiten zich bij het initiatief aan. Logisch. Nu de boot missen is straks domweg niet meedoen als IoT echt grote vlucht gaat nemen. Moet er nog wel één hobbeltje worden genomen: de adoptie van IPv6. Zonder dat wordt het IoT niets.