Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Cleanbits: Compenseer de CO2-uitstoot van je server

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 7 maart 2007 16:36 uur

De laatste maatschappelijke hype, het compenseren van je CO2-uitstoot is nu ook overgeslagen naar de ICT-sector. De onderneming Cleanbits B.V., dat onder de zelfde holding als website monitoringbedrijf IPing Research valt, biedt de mogelijkheid aan om de CO2-uitstoot van je website, server en zelfs hele datacentrum te compenseren.

Het is natuurlijk op zichzelf niet verkeerd dat website eigenaren en ISP’s proberen om bij te dragen aan het milieu of website veroorzaakt te compenseren door het aanplanten van bomen die de zelfde hoeveelheid CO2 consumeren om te groeien.

Al vraag ik me af in hoeverre het compenseren van de CO2-uitstoot door van een website of server daar aan bijdraagt. Naar mijn idee kan er veel beter worden geïnvesteerd worden om de CO2-uitstoot dan wel het energieverbruik te matigen dan dat je het (op een ander werelddeel) CO2-uitstoot gaat compenseren met het planten van bomen.

De tweede vraag is, hoe het compenseren van de CO2-uitstoot wordt gerealiseerd. Dat wordt gedaan door de KlimaatNeutraal groep in te schakelen. Deze organisatie die is mede opgericht door een aantal goede doelen organisaties en valt niets op aan te merken. Dit lijkt een correcte uitvoering van de CO2-uitstoot compensatie te garanderen.

Wat wel interessant is zijn de tarieven van Cleanbits tegenover die van de KlimaatNeutraal groep. Bij Cleanbits betaal je voor 1 tot 10 websites (0.3 ton CO2 compensatie) 9.95 euro tot voor 1 rack (32 ton CO2 compensatie) maar liefst 800 euro per jaar. Ter vergelijking bij de KlimaatNeutraal groep betaal je 13 euro per ton CO2 compensatie. Omgerekend betaal je dus tussen de 25 en 33 euro per ton gecompenseerde CO2-uitstoot bij Cleanbits.

De marge van Cleanbits B.V. is dus zo’n beetje 100 procent bovenop de inkoop bij de KlimaatNeutraal groep. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat dat in verhouding met de te maken kosten staat, gezien er nauwelijks sprake van overhead kan zijn.

Mocht er echte grote behoefte aan zijn om CO2-uitstoot van servers te compenseren, dan wil ik daar wel een initiatief voor starten waarbij er veel minder aan de strijkstok blijft hangen.

Randy, 7 maart 2007 5:50 pm

Cleanbits is en BV, dus de (overhead)kosten moeten ook betaald worden. Denk bijvoorbeeld aan het verplichte deel - of de belasting over - het DGA slaris van 38K. Al lijkt dit natuurlijk wel veel op geldklopperij.

Was er bij Cleanbits niemand bereikbaar voor commentaar?

Frank, 7 maart 2007 8:22 pm

Merk ook op dat ze de CO2 compenseren door boompjes te planten. Veel milieu-bewegingen hebben heel wat kritiek op deze manier van compensatie, omdat het nut ervan niet bewezen is.

Nijman, 8 maart 2007 10:00 am

Sowieso had ik liever een stichting als WWF of Greenpeace dit zien doen. Ook om dat natuurlijk lekker scoren is met die naam als je eraan meedoet.

Wat betreft Frank z'n opmerking. Als je het geld zou gebruiken voor het beschermen van de Amazone is dat inderdaad efficiënter dan zo maar boompjes planten, maar dat overigens wel t.o.v. global warming.

En dan zullen we het maar niet hebben over de directeur van dat bedrijf dat dan naar de Amazone vliegt voor leuke persfoto's en zo weer een jaar bezig is zijn eigen footprint terug te brengen.

Het zou nuttiger zijn als de overheid net zoals bij witgoed en auto's energielabels zou verplichten om het eenvoudig inzichtelijk te maken welke servers (en ook computers) een ramp of zuinig zijn.

Maar goed zo zijn er tal van dingen die je kan doen. Bouw een datacenter naast een kas en blaas alle warme lucht uit het datacenter in de kas. Deel de energiewinst met de tuinder en klaar.

Bouw een datacenter naast een rivier en gebruik water om te koelen etc. etc. etc.

Randy, 8 maart 2007 4:29 pm

Gelukkig zien we leveranciers al vermelden wat het verbruik van een server is. Zo is sinds vorige week ondermeet bij Ahead-it het stroomverbruik te zien en heeft Dell een Datacenter manager (verstop achterin de website zodat je niet zo snel ziet dat deze servers in gebruik niet zo goedkoop zijn als ze lijken)

Frank, 8 maart 2007 4:47 pm

Nijman: er bestaan tientallen andere manieren om de opwarming van de aarde tegen te gaan dan domweg boompjes planten. Vraag eender welke milieuinstantie naar hun bemerkingen bij boompjes-plan-projecten en je zal zien wat ik bedoel.

Die andere projecten zijn absoluut zo onrealistisch niet als jij wel voorstelt hoor. Google eens naar Gold Standard? Als je kijkt wie de oprichters ervan zijn, is je eerste vraag ook direct beantwoord.

Rene Post, 9 maart 2007 10:36 am

Beste mensen,

Bij Cleanbits is altijd iemand bereikbaar voor commentaar, maar we zijn niet gebeld of gemaild hierover.

Natuurlijk kun je altijd opmerkingen maken over de marge, eigenaren, winstdoel, etc. En dat zijn ook best zinvolle vragen waar we zelf ook over nadenken. Het probleem waar je mee te maken hebt, is als je puur de CO2-credits zonder opslag verkoopt, je geen organisatie op kunt zetten - dus ook niet de beoogde impact hebben. Ja, met wat subsidie, maar daar zou dan ook over gemopperd worden.

Cleanbits is niet opgezet om veel geld te verdienen, maar om bewustzijn te creeeren over het snelgroeiende stroomgebruik van de ICT-sector, en de impact daarvan op het milieu.

De verkoop van CO2-credits is niet het uiteindelijke doel van Cleanbits, maar een eerste stap. Veel beter is om zichtbaar te maken welk deel van het Internet al op hernieuwbare bronnen draait, en welk deel nog niet.

Voor veel bedrijven is dit echt op dit moment de enige optie, omdat sites draaien bij hoster1, die een kast huurt bij hoster2, die een hoek huurt bij hoster3, maar de ruimte is weer van een duits of amerikaans bedrijf, en waar de stroom vandaan komt weet niemand. Als individuele site-eigenaar heb je daar dus geen enkele invloed op. Als Cleanbits, of beter gezegd CO2-neutraal hosten, een issue wordt, gaan ook de bovenliggende bedrijven er iets mee doen. Dan pas kan Cleanbits (of van mijn part een concurrent die het goedkoper of beter doet) echt impact hebben.

Heb je tips of ideeen over hoe we beter ons doel kunnen bereiken, dan horen we dat altijd graag!

Met vriendelijke groet,

Rene Post, Cleanbits (en inderdaad iPing en Geluidsnet)

  • Pingback: IS Interned Services sluit zich aan bij Cleanbits · ISPam.nl

  • Laatste reacties

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

    Bedankt voor het succes van ISPam.nl
    Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.