Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Belgische senator wil duopolie van Belgacom en Telenet openbreken

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 9 maart 2007 10:10 uur

Uit een onderzoek van de Belgische regering blijkt dat internet in België duurder is dan in de rest van Europa. De Belgische Minister van Economie Marc Verwilghen reageert op het onderzoek door te stellen dat het internet in België goedkoper moet worden.

Daarnaast vindt minister Verwilighen dat Belgacom en Telenet de markt nu nog te veel domineren. Daarom wil hij gaan onderzoeken hoe er meer concurrentie kan worden bewerkstelligd. De minister ziet daarbij als belangrijkste knelpunt de hoge kosten voor gebruik van de netwerken van de duopolisten door de concurrentie.

Of te wel, de lastmile is het machtsvacuum dat duopolisten Belgacom en Telenet hebben. De minister ziet nu een taak voor de BIPT, de Belgische OPTA, om na te gaan hoe de concurrentie op de telecommarkt kan worden bevorderd op de nu nog “gesloten internetmarkt”.

In een reactie op een eerder artikel hier op ISPam.nl reageerde de Belgische senator Stéphanie Anseeuw dat deze van plan is om het Belgische duopolie van Belgacom en Telenet open te breken. Zij zal hiervoor in de Belgische senaat voorstellen om Belgacom en Telenet te verplichten om hun netwerken open te stellen voor de concurrentie. Uit de reactie van de senator blijkt dat zij de kwestie haarfijn aanvoelt, daarvoor mijn complimenten.

De volledig reactie van de senator:

Hallo iedereen,

Vandaag bleek uit onderzoek in opdracht van de Belgische regering dat de prijzen in ons land hoger zijn dan bij onze buurlanden en dat de hoofdoorzaak hiervan het gebrek aan concurrentie is.

Dit onderzoek bevestigt wat jullie reeds lang weten. Ook inzake de geboden service scoort ons land trouwens maar povertjes. Een eerder onderzoek van Testaankoop van gaf immers aan dat de technische kenmerken van het breedbandaanbod maar gemiddeld scoren, vergeleken met 7 andere Europese landen.

De conclussie is duidelijk. Het breedbandinternet wordt inderdaad gedomineerd door twee marktspelers: Belgacom en Telenet. Al jaren zijn de prijzen van deze twee hetzelfde, terwijl de prijzen in het buitenland al jaren dalen. Nieuwe marktspelers maken geen schijn van kans, daar enkel deze twee marktspelers beschikken over een eigen net dat alle huizen aandoet.”.

Gezien het netwerk van de kabelbedrijven heden niet open staat voor de concurrentie zijn de andere maatschappijen daardoor aangewezen op het netwerk van Belgacom. Deze laatste rekent, luidens een brief die zes maanden eerder verscheen vanwege de andere maatschappijen, te hoge tarieven aan.

Ik ben het oneens met de suggestie van de minister voor Maatschappelijk Integratie, Christian Dupont (PS), om een sociaal tarief in te stellen. Liever dan slechts bepaalde categorieën te steunen, ten koste van de andere mensen, moet er een echte marktwerking komen, waarbij de huidige quasi monopolisten hun koperdraad of kabel tegen marktconforme prijzen aanbieden aan de nieuwe marktspelers en dit zonder rompslomp.

Ik bepleit dan ook volgende maatregelen in mijn voorstel dat ik eerstdaags indien:

– het netwerk van de kabelbedrijven moeten worden opengesteld voor de concurrentie; en

– de toezichthouder inzake telecom (het BIPT) moet naast verdere analyse de huidige monopolisten onder druk zetten en zwaaien met sancties als stok achter de deur. Toen het BIPT dreigde met boetes inzake de te hoge terminatietarieven van Belgacom, ging deze laatste overstag. Deze succesvolle aanpak moet worden herhaald, wil men de internetpenetratie daadwerkelijk bij alle lagen van de bevolking verbeteren. De tarieven om gebruik te maken van het netwerk van derden moeten marktconform zijn, waardoor de markt voor breedbandinternet wordt opengetrokken.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.