Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Storage Stories: TFinity ExaScale van Spectra Logic

  • Door
  • dr. Serge Gielkens
  • geplaatst op
  • 26 april 2016 08:00 uur

Opslag op tape lijkt iets van lang vervlogen tijden. Zelfs de harde schijf lijkt zijn langste tijd gehad te hebben nu steeds meer bedrijven overschakelen op SSD. De bekendmaking op 19 april jl. van Spectra Logic dat zij met de TFinity ExaScale ’s werelds grootste tape storage systeem hebben uitgebracht, klinkt dan ook als een anachronisme. Spectra Logic bestaat al sinds 1979 en richt zich op de zogenaamde deep storage, d.w.z. bulk storage voor de archivering van data voor de lange termijn. Traditioneel zijn NASA, onderzoekscentra als Los Alamos en de entertainmentindustrie afnemers van hun producten. Spectra richt zich steeds meer op datacenters in het algemeen en met de TFinity lijn doet zij dat zelfs nadrukkelijk.

Tape

Tape is zo ongeveer het oudste opslagmedium voor data als we de ponskaart even overslaan. Hoewel tape al ongeveer twee decennia geleden dood werd verklaard, is het nog steeds in gebruik en sterker nog, wordt eraan ontwikkeld.

Het moet gezegd zijn dat bedrijven als Spectra, IBM en HP de koppeling van tape opslag met moderne storage oplossingen en computer systemen niet uit het oog hebben verloren. Zo is Linear Tape-Open (LTO) opgericht om een open standaard voor tapes te ontwikkelen. Aan deze standaard is onder andere partionering van tapes toegevoegd. Dit maakt het Linear Tape File System (LTFS) mogelijk doordat data en metadata op verschillende partities worden weggeschreven. Door LTFS kunnen tapes benaderd worden zoals een disk. Desondanks blijft tape natuurlijk een sequentieel medium waardoor zoektijden aanzienlijk hoger zijn dan bij disk.

Spectra heeft onder meer het iSCSI protocol toegevoegd om tape systemen te benaderen. Ook is zij een van de oprichters van de Active Archive Alliance. Active archive is een manier om verschillende tiers van storage via één virtueel bestandssysteem te benaderen. Data op zowel disk als tape zijn daardoor altijd toegankelijk. Anders gezegd, voor de eindgebruiker is het transparant of het om actuele dan wel gearchiveerde data gaat. Dit is dus in tegenstelling tot de bekende wijze waarbij de archiefdata uit het zicht verdwijnen en op verzoek aangeleverd kunnen worden.

TFinity ExaScale

De TFinity ExaScale van Spectra gebruikt een modulair systeem en een vormfactor die aansluiten bij datacenters. Dit is niet vanzelfsprekend omdat voor tape libraries bijvoorbeeld ook veel een ronde vorm wordt gebruikt, te vergelijken met een jukebox. Het systeem bestaat uit frames die fungeren als rack. Deze frames staan in twee rack rows tegenover elkaar en vormen samen een tape library. Tussen beide rack rows beweegt de tape robot.

Om de rack space optimaal te benutten heeft Spectra gekozen voor wat zij noemt 3D tape libraries. Traditioneel zijn tapes geplaatst zoals disks in een blade server, d.w.z. de tapes bevinden zich naast en boven elkaar in de drives. Bij de TFinity ExaScale worden tape cartridges echter per tien achter elkaar in een frame geplaatst. Dit is te vergelijken met de ouderwetse dia-slede. Een dergelijke eenheid noemt Spectra een TeraPack. Deze TeraPacks worden op hun beurt naast en boven elkaar in de library geplaatst.

Verder heeft Spectra de zogenaamde BlackPearl Deep Storage Gateway geschikt gemaakt voor de TFinity ExaScale. Hiermee kunnen gebruikers de tape storage via een S3 object storage interface benaderen. Hiertoe maakt Spectra gebruik van het hierboven genoemde bestandssysteem LTFS. De BlackPearl dient om de toegang naar publieke en private cloud voor clients uniform te maken en is niet alleen beperkt tot tape storage. Het is duidelijk dat Spectra alles op alles zet om tape systemen met de moderne tijd van cloudoplossingen mee te laten liften.

Net als de bekende disk storage systemen, is ook de TFinity ExaScale redundant uitgevoerd. Zaken als voedingen, netwerkinterfaces, tape drives evenals de tape robot zijn dubbel uitgevoerd. Ook schalen zonder downtime is mogelijk. Niet alleen losse frames kunnen zonder interruptie toegevoegd worden. Ook een compleet tape storage systeem kan bijgeplaatst worden om een cluster van libraries te vormen. Spectra noemt dat een storage complex hetgeen doet herinneren aan IBM. Die noemt een cluster van mainframes een systeem complex.

De hoge opslagcapaciteit per tape die inmiddels de 10TB bereikt en de schaalbaarheid tot een cluster, maken inderdaad dat de TFinity ExaScale zijn naam waardig is. Het grootste cluster kan ruim 3 EB herbergen. Door datacompressie wordt dat maximaal 8 EB.

Tot slot

De TFinity ExaScale is indrukwekkend als het om het opslagvermogen gaat. Het is ontegenzeglijk ook waar dat tape energiezuinig is en lang bewaard kan worden. Desondanks lijkt dat onvoldoende om de concurrentie te kunnen blijven volhouden op de lange termijn. Het aantal bedrijven dat producten voor tape-opslag fabriceert, is gereduceerd tot een klein aantal. Ook Spectra zelf heeft inmiddels diskoplossingen in haar portfolio voor deep storage. Het staat daarmee in ieder geval wel vast dat Spectra de expertise die zij heeft opgebouwd in de markt van deep storage gebruikt, om te blijven ontwikkelen en nieuwe producten specifiek voor deze doelgroep te maken, maar dan gebaseerd op moderne technologieën.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.