- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 14 maart 2007 11:14 uur
Ondanks het feit dat open source software (veelal) gratis is, wordt er met behulp van open source software door veel partijen wél veel geld verdiend. Daar is natuurlijk niks mis mee, gezien het zelfs de bedoeling is dat open source software zoveel mogelijk wordt gebruikt.
Aan de andere kant is het natuurlijk wel fair dat als je van open source software zodanig intensief gebruik maakt, dat je je steentje probeert bij te dragen een aan de verdere continuitieit en expansie ervan. Zo dacht ook Byte Internet, die in een whitepaper aangeven dat tot nu toe met enige regelmaat het paypal account werd gehanteerd en naar verschillende open source projecten honderd euro werd overmaakt.
Nu was dat perfect, maar het was weinig structureel. Daarvoor heeft Byte Internet nu een oplossing gevonden. Voor elk (nieuw) webhostingpakket waarop Joomla! wordt gedraaid gaat Byte Internet 10 euro overmaken aan Joomla. Daarnaast zal Byte Internet haar klanten oproepen om dit voorbeeld te volgen en eveneens 20 euro over te maken aan Joomla.
Naar mijn idee is dit een mooi initiatief, niet alleen omdat het er voor zorgt dat de continuiteit en expansie ervan beter kunnen worden gegarandeerd, maar ook omdat daarmee een stukje bewustwording wordt gerealiseerd. Van het feit dat er ook keihard wordt gewerkt aan de ontwikkeling van open source software. In het whitepaper komt dit mooi tot uitdrukking:
Besides, educating webdesigners and customers to understand that open source software was not created by emptying a bag of marbles on a keyboard, but by hard and dedicated work, can only add to the appreciation and support these projects need.
Byte Internet meldt dat het zo’n 10 tot 25 hostingpakketten per week oplevert, bij een gemiddelde van 15 per week, levert dat 52 x 15 x 10 euro = 7.800 euro per jaar voor Joomla op, los van eventuele extra donaties van de klanten van Byte Internet. Gezien de inkomsten van Joomla in 2006 $20.450 (€15.552) bedroegen, zou 7.800 euro erbij, een inkomsten toename van 50 procent betekenen voor Joomla.
Ik vind het zoals ik al aangaf een mooi initiatief. Dat wat mij betreft door veel ISP’s gevolgd mag gaan worden. Natuurlijk hoeft niet iedereen Joomla te gaan sponsoren, er zijn nog zat andere geweldige open source projecten die het geld goed kunnen gebruiken.
Wat vinden jullie van het initiatief van Byte Internet en wie gaat het initiatief volgen?