- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 8 januari 2009 08:01 uur
Voor het eerst in 150 jaar krijgt Ierland eigen directe (onderzeese) verbinding met de Verenigde Staten. Op dit moment loopt al het telefoon, data en internet verkeer naar de Verenigde Staten en de rest van de wereld nog via netwerken in Groot Brittannië. Dit zorgt voor hoge latency en hoge kosten voor inwoners en bedrijven in Ierland.
Om de onderzeese kabel te realiseren werd er in juli 2008 een aanbesteding gestart door de overheden in Ierland. Zojuist is bekend geworden dat de aanbesteding door Hibernia Atlanic gewonnen is. Ierland zal worden aangesloten door middel van een nieuw aan te leggen onderzeese kabel die zal aansluiten op de Hibernia North Transatlantic kabel die 22 mijl ten noorden van de kust van Noord Ierland ligt. Hibernia Atlantic moet de nieuwe onderzeese kabel operationeel hebben in maart dit jaar en zal deze hiervoor verantwoordelijk blijven tot 2018.
Project Kelvin, zoals het initiatief voor de directe verbinding naar de Verenigde Staten heet is vernoemd naar Lord Kelvin, één van de twee personen die verantwoordelijk waren voor de eerste trans-Atlantische verbinding tussen Ierland en de Verenigde Staten. Dit was tevens de eerste directe trans-Atlantische verbinding ooit en voor Ierland de enige tot nu toe. Totaal heeft project Kelvin een waarde van 30 miljoen euro, de kosten worden gedeeld door het Ministerie van Bedrijven, Handel en Investeringen (DETI) van Noord-Ierland, het Ministerie van Communicatie, Energie en Natuurlijke Hulpbronnen (DCENR) van de republiek Ierland en ook de Europese Unie betaald mee.
Aan land zal de kabel in het noorden van Ierland PoP’s krijgen in Armagh, Ballymena, Belfast, Coleraine, Londonderry, Omagh, Portadown en Strabane. In het zuiden zal de kabel ook beschikbaar zijn en PoP’s hebben in Letterkenny, Monaghan, Castleblaney, Drogheda en Dundalk. Uiteindelijk hoopt men door de directe verbinding naar de Verenigde Staten dat de breedband kosten op Ierland omlaag gaan, de latency omlaag gaat en doordat men niet meer afhankelijk is van netwerken in het buitenland moet het ook veiliger zijn.
Ook zou de verbinding Ierland aantrekkelijker moeten maken voor bedrijven om zich er te vestigen. Ierland is op dit moment al zeer in trek bij internetbedrijven waaronder Dell, eBay, Google, Microsoft en Yahoo, die stuk voor stuk hun (Europese) hoofdkantoor in Ierland hebben gevestigd. Dankzij deze nieuwe verbinding zal die aantrekkingskracht van Ierland op internetbedrijven enkel toenemen.
In onderstaand filmpje verdere uitleg over de eerste trans-Atlantische onderzeesekabel. Die Ierland met de Verenigde Staten verbond.
En nog een filmpje over de eerste trans-Atlantische telefoonkabel 100 jaar later:
Update 21:00 uur: Directe verbinding is voor Noord Ierland