Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Storage Stories: Huawei

  • Door
  • dr. Serge Gielkens
  • geplaatst op
  • 12 juli 2016 08:00 uur

Dat China niet alleen maar speelgoed en allerlei prullaria produceert, is inmiddels al lang bekend. Op technologisch vlak hebben de Chinezen een enorme vooruitgang geboekt en zij investeren ook zelf in R&D. Tijd dus om eens te onderzoeken of zij ook storage-oplossingen op de markt brengen. In dit artikel belichten we Huawei. Zij staat vooral bekend om haar telecomapparatuur. Bij het grote publiek is dat in het bijzonder de mobiele telefoon, maar zij levert ook storage systemen.

Achtergrond

Huawei heeft haar activiteiten langzaamaan verbreed. Sinds de oprichting in 1987 hield ze zich in eerste instantie alleen bezig met telecomapparatuur. In die lijn is daar steeds meer netwerkapparatuur, software en service aan toegevoegd.

Nu wil Huawei alles wat met data te maken heeft, kunnen aanbieden aan klanten. Daaronder valt natuurlijk ook storage. Hiermee heeft ze zich voor het eerst in 2008 beziggehouden in de vorm van een partnerschap met Symantec. Samen ontwikkelden ze storage- en veiligheidssystemen voor de telecommarkt. In 2012 heeft Huawei Symantec uitgekocht en sindsdien opereert ze zelfstandig verder.

OceanStor

Inmiddels biedt ze een heel scala aan storage-systemen voor verschillende markten. Dat varieert van instapmodellen tot high-end systemen. De productlijn gaat door het leven onder de naam OceanStor. Op één uitzondering na zijn alle systemen gebaseerd op de Intel Xeon processor. Het grootste deel van het storage-portfolio bestaat uit verschillende typen SAN- en NAS-systemen. In de eenvoudigste vorm is dit een array dat de basis vormt voor de geclusterde systemen van het midrange en high-end deel van het spectrum.

Een array bestaat uit een chassis met dubbele controller. Qua connectiviteit bieden ze toegang via iSCSI en Fibre Channel. In plaats van Fibre Channel zijn ook TOE-poorten mogelijk. TOE staat voor TCP offload engine, hetgeen inhoudt dat de netwerkkaart ook de verwerking van TCP headers voor haar rekening neemt. Hiermee verhoogt Huawei de doorvoersnelheid voor iSCSI van 1 Gigabit/s naar 10 Gigabit/s. Voor Fibre Channel bestaat de keus uit ofwel 8 Gigabit/s ofwel 16 Gigabit/s poorten.

De ondersteunde protocollen voor de disk zijn SAS, SATA en NL SAS. Dat laatste is Nearline SAS en is eigenlijk SATA maar dan met een SAS connector. Zowel HDD’s als SSD’s zijn mogelijk, ook in hybride vorm. Ook het mengen van SAS en NL SAS kan waarbij SAS voor het snelle serveren, dient en NL SAS als bulkopslag. De componenten van het array zijn vanzelfsprekend redundant en hot-swappable uitgevoerd.

De softwarelaag zorgt voor RAID-ondersteuning. Huawei noemt haar implementatie RAID 2.0+ en die doet sterk denken aan de manier waarop de 3PAR van HP werkt. Het is namelijk RAID op het niveau van blocks in plaats van schijven. De schijven vormen samen een storagepool en worden opgedeeld in chunks van 64MB. De chunks van verschillende schijven worden vervolgens gegroepeerd tot een chunk-groep middels een RAID-algoritme. Men heeft de keuze uit onder meer de gebruikelijke RAID 1, 5 of 10 maar ook RAID 6 of 50 worden ondersteund. Een chunk-groep wordt tot slot opgedeeld in extents die de basiseenheid van LUN’s vormen. Standaard is een extent 4 MB groot. Voor thin provisioning worden de extents nog verder opgedeeld in grains.

Het voordeel van deze RAID-technologie op basis van chunks is dat als een schijf uitvalt, de data gereconstrueerd worden door verscheidene schijven uit de pool tegelijk. Er is anders gezegd geen spare disk zoals bij traditionele RAID maar spare pool space.

De software zorgt verder voor zaken als deduplicatie, compressie, snapshotting, cloning en replicatie. Replicatie over geografisch gescheiden sites is mogelijk. Voor synchrone replicatie mag de afstand maximaal 150 km zijn. Deze functionaliteit wordt ook gebruikt voor live migratie van data. Voor VMware omgevingen is er ondersteuning voor VAAI, de VMware API for Arry Integration. Hiermee wordt de load op ESXi hosts gedeeltelijk naar de storage verplaatst.

Verder voorziet de software in NAS-functionaliteit. De protocollen NFS, CIFS, HTTP en FTP zijn mogelijk. Het is jammer dat NFS versie 2 en 3 ondersteund worden maar niet NFSv4. Die laatste bestaat toch al vele jaren en biedt functionaliteit als het pseudo file system voor exports, een stateful protocol, verbeterde security door GSS en ACL’s.

Massive storage

Behalve systemen op basis van het hierboven beschreven array, biedt Huawei ook nog twee aparte oplossingen voor bulkopslag. Ook deze vallen onder de OceanStor productlijn. De eerste is de zogenaamde scale-out NAS. Dit is duidelijk bedoeld voor het opslaan van grote hoeveelheden data in cloudomgevingen. Maximaal 288 nodes kunnen geclusterd worden. Daarmee bereikt het dan een maximale capaciteit van 120 PB.

Het onderliggende bestandssysteem onder de naam OceanStor DFS is een gedistribueerd objectsysteem. Behalve als bestand via NFS, CIFS of HTTP is de data ook benaderbaar via S3 van Amazon, OpenStack Swift en het Hadoop Distributed File System HDFS. De implementatie van het bestandssysteem is blijkbaar anders dan dat van bovengenoemde arrays. Het ondersteunt namelijk wel NFSv4 en gebruikt diens ACL’s om tegelijkertijd toegang als CIFS en NFS te bieden. Dit is één van de verkoopargumenten van NetApp voor haar bestandssysteem WAFL.

Het andere systeem heet UDS Massive Storage System en is een scale-out systeem bedoeld voor archiefdoeleinden. Deze is opgebouwd uit wat Huawei een SmartDisk noemt. Het is een opslageenheid die een ARM-processor, SATA disk en NIC bevat. ARM wordt gebruikt omdat het energiezuinig is en daardoor helpt om de operationele kosten zo laag mogelijk te houden. Deze disks worden in een 4U hoog chassis geplaatst. In een kabinet is plaats voor maximaal 2PB. Volgens Huawei is dit systeem geschikt om op te schalen naar opslagcapaciteiten van EB’s (exabytes) waarmee het zou concurreren met het tape-systeem TFinity ExaScale van Spectra Logic. In de specs echter is support beperkt tot 100 PB. Het systeem biedt via de S3 interface van Amazon toegang tot de storage.

Tot slot

In 2015 kondigde Huawei aan dat ze in 2018 tot de top drie van de grootste storage-aanbieders ter wereld wil behoren. Hoewel ze in China de grootste is, zal ze op globale schaal een enorme concurrentieslag moeten maken op bedrijven als HP, IBM, NetApp en Dell. In China kon ze profiteren van een bevoorrechting door de overheid en de lokale markt met bedrijven als Alibaba. Hoe ze de concurrentie met storage-aanbieders in Europa en de VS wil aangaan, is niet duidelijk. Het is wel bekend dat ze een volledig pakket wil door netwerk, compute en storage als een bundel aan te bieden. Verder heeft Huawei alleen nog gemeld dat ze zich in Europa focust op financiële instellingen, de overheid en telecombedrijven. In ieder geval moet er gewerkt worden aan het merk want maar weinigen hier denken bij storage vendor ook aan Huawei.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.