- Door
- Veenman
- geplaatst op
- 12 januari 2009 08:05 uur
Het domeinregistratiesysteem (DRS) van .nl-registry SIDN heeft afgelopen zondag plat gelegen. De storing begon om 14:26 uur en eindigde om 19:05 uur. Pas om 18:30 uur stuurde SIDN een e-mail naar de deelnemers toe over de storing en om 19:20 uur werd deze afgemeld door SIDN.
De gevolgen voor de dienstverlening van SIDN waren volgens SIDN de volgende:
- Uw aanvragen worden tijdelijk niet verwerkt:
- Aanvragen per e-mail worden in een wachtrij geplaatst en nadat de storing is opgelost in volgorde van binnenkomst aangeboden aan DRS.
- Het is niet mogelijk aanvragen in te dienen via de DRS-webinterface.
- De (Who)Is is tijdelijk onbereikbaar.
- De zonefilegeneratie is tot nader order uitgesteld.
SIDN directeur Roelof Meijer liet zondagavond in een reactie tegenover ISPam.nl weten dat er om 14:26 uur een storing werd gesignaleerd door het monitoringsysteem. Echter kort daarna kwam er alweer de melding dat het probleem was opgelost. Daarna werden er wel een aantal oppervlakkige controles uitgevoerd en leek alles in orde. Om 17:00 uur produceerde het monitoring systeem toch weer een “PRIO1-call”, die Meijer zelf ook binnen kreeg.
De storing werd veroorzaakt door een defecte geheugenmodule die afgelopen vrijdag was geplaatst tijdens het onderhoudsvenster van 18:00 uur tot 23:00 uur. Daarnaast lijkt het er op dat ook de monitoringsystemen (Grid Control en Nagios) het hebben laten afweten, dat wordt nu nog door SIDN onderzocht. Het feit dat de storing zo lang heeft geduurd komt daarom door een vervelende samenloop van omstandigheden, aldus Meijer.
De overlast voor de deelnemers lijkt gelukkig ook mee te vallen, totaal zijn er 13 e-mail aanvragen binnengekomen tijdens de storing, die in de wachtrij zijn geplaatst en alsnog aan DRS zijn aangeboden, aldus Meijer. Al heeft het feit dat ook de whois service niet beschikbaar was, ertoe geleid dat het aanvragen van nieuwe .nl-domeinnamen praktisch onmogelijk was. Nu de storing is opgelost, wordt DRS nauwlettend door SIDN in de gaten gehouden, zodat er bij eventuele nieuwe problemen direct kan worden ingegrepen.