Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Onderzoek naar praktische implementaties van IPv6

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 29 maart 2007 11:57 uur

De Nederlandse IPv6 Task Force heeft een onderzoek naar de praktische implementaties van IPv6 laten uitvoeren door Peter van Eijk van Digital Infrastructures. Uit het onderzoek blijkt dat IPv6 nog maar gering geïmplementeerd is en dan veelal dualstack naast IPv4.

Aan de kant van de aanbieders (ISP’s) en research kant ingezet die om strategische reden early adopter willen zijn. Verschillende partijen geloven dat IPv6 noodzakelijk is om nieuwe diensten, zoals p2p, multicast en andere multimedia toepassingen mogelijk te maken. Ook gaan veel partijen er vanuit dat IPv6 zal leiden tot goedkopere en betere beveiliging vooral wat betreft p2p- en mobiele-toepassingen.

Aan de andere kant zijn er de (grote) organisaties die last hebben van adresschaarste en daarmee een dure en ingewikkelde gelaagde IPv4/NAT architectuur. Door de implementatie van IPv6 wordt men daarvan verlost, wat uiteindelijk tot een flinke kostenreductie leidt.

Het volledige onderzoeksrapport is hier te lezen (PDF).

Naar aanleiding van dit onderzoek zal er op 25 april 2007 een bijeenkomst worden gehouden om de resultaten van het onderzoek te bespreken. Op 15 november 2006 was er ookal een bijeenkomst over IPv6 waaruit duidelijk werd dat er enige urgentie is bij het (beginnen) met het maken van de overstap naar IPv6. Mijn verslag van die bijeenkomst is hier terug te lezen. Bij de komende bijeenkomst ben ik (waarschijnlijk) ook aanwezig.

Alexander, 29 maart 2007 3:46 pm

"Aan de andere kant zijn er de (grote) organisaties die last hebben van adresschaarste en daarmee een dure en ingewikkelde gelaagde IPv4/NAT architectuur. Door de implementatie van IPv6 wordt men daarvan verlost, wat uiteindelijk tot een flinke kostenreductie leidt."
Ik heb geen ervaring in betwerken in grotere bedrijven. Maar ik kan me bijna niet voorstellen dat ipv4/NAT tot veel kosten leidt? Apparatuur als switches, firewall etc heb je toch nodig. Waar zitten die kosten dan?

Arnout Veenman, 29 maart 2007 3:51 pm

Alexander, het gaat om heel grote bedrijven, die niet meer uitkomen met hun 10.0.0.0 range intern. Ik kan je niet precies uitleggen hoe dat precies komt, maar op 15 november 2006 hebben ze dat tijdens de IPv6 summit is (mij) dat perfect uitgelegd. Wat er dan gebeurt is dat er meerdere lagen van NAT-netwerken in zo'n bedrijf moeten worden gebruikt (NAT achter NAT (achter NAT)). Dat levert bijzonder complexe constructies op.

Martijn Groenleer, 30 maart 2007 9:07 am

Arnout, volgens mij kan je intern heel goed de 10.0.0.0/8 172.16.0.0/16 t/m 172.31.0.0/16 en de 192.168.0.0/16 (supernet) gebruiken en intern routeren.

De 10.0.0.0 heeft ongeveer 16.581.375 ip-adressen
1 B-block (/16) heeft ongeveer 65.025 adressen.
Er zijn totaal 17 subnetten met /16 beschikbaar (172.16.0.0 t/m 172.31.0.0 zijn er 16 plus 192.168.0.0 maakt 17)
De /16's leveren dus totaal 1.105.425 ip-adressen op.

Alles bij elkaar in de prive-range worden dat dus om-en-nabij 17.686.800 ip-adressen.

Met CIDR en VLSM zou menig groot bedrijf hier heel goed mee uit de voeten kunnen.

Om compacte routingtabellen te maken moet je dus heel goed opletten

Martijn Groenleer, 30 maart 2007 9:13 am

Toevoeging voor hier boven:

Internationaal gezien kan ik me voorstellen dat meer adressen gewenst zijn. Omdat men anders routeringsproblemen heeft.
Dit kan komen door verkeerd verdeelde ip-adressen of verkeerd gebruik van subnetten.

IP v6 levert uiteindelijk inderdaad meer adressen die intern gebruikt kunnen worden. Het zou goed zijn als Microsoft een fatsoenlijke IPv6 implementatie met behulp van een patch beschikbaar stelt. Helaas zit je dan nog steeds met het feit dat vaak providers nog niet volledig IPv6 ready zijn.

Ik juig de komst van IPv6 toe, vind het alleen onhandig dat adressen in hexadecimaal genoteerd worden en dat ze "shorting" toe kunnen passen (alle aaneengesloten nullen weglaten). Dit maakt het gebruik van IPv6 moeilijk om te gebruiken en te lezen. DNS zal dus een nog belangrijkere rol gaan spelen, omdat men de adressen niet langer kan onthouden van belangrijke systemen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.