- Door
- Arnout Veenman (HYPR: Hosting Your PR)
- (PR-bureau:
- HYPR: Hosting Your PR)
- geplaatst op
- 12 september 2016 07:59 uur
Datagraaien door de overheid is een hot topic. Veel hosters zijn vooral bang voor de Amerikaanse overheid die met haar lange vingers bij de data van (Europese) hosters wil. In een panel op Hostingcon Europe 2016 bespreken vier experts op dit gebied hoe om te gaan met datagraaiende overheden. In dit interview laat ik David Snead, general counsel bij Cpanel aan het woord op de Amerikaanse visie op datagraaien.
Het eerste punt dat David Snead maakt, is dat de discussie over toegang tot data die is opgeslagen bij hosters gaat, dat het om de feiten moet gaan en niet om angst. Volgens Snead is het voor Europese hostingbedrijven vooral goede marketing om te roepen dat de Amerikaanse overheid aan het datagraaien is. Als je naar de feiten kijkt dan blijkt dat juist heel erg mee te vallen.
Amerikaanse hostingbedrijven zijn volgens Snead juist heel erg transparant over datagraaien door de overheid. Het zijn vooral Amerikaanse bedrijven die massaal “transparancy reports” publiceren over de overheid die toegang wil tot de data van klanten. Op de vraag in hoeverre er sprake is van transparantie als de overheid verbied daar iets over openbaar te maken (gag-orders), stelt Snead dat dit ook in andere landen gebeurt.
Er zijn verschillende andere landen die het aan hosters verbieden om in bepaalde gevallen niets naar buiten te brengen over datagraaien. Daarbij gaat het volgens Snead om onder meer Duitsland, Zwitserland, Signapore en Japan. Dat de Amerikaanse overheid zo’n slechte naam heeft op gebied van datagraaien, is volgens Snead vooral een kwestie van perceptie.
Ook het feit dat de Amerikaanse overheid data die is opgeslagen in andere landen wil graaien, zoals werd geprobeerd bij Microsoft in Ierland is volgens Snead niet uniek voor de VS. Naar eigen zeggen heeft hij uit talloze landen bevelen van rechters voorbij zien komen die toegang wilde tot data die in de VS was opgeslagen. In de zaak waarbij er toegang werd geëist tot data die opgeslagen was in Ierland, verloor de VS ook nog eens, voegt Snead daar aan toe.
Voor Nederlandse hosters heeft Snead twee aanbevelingen met betrekking tot de Amerikaanse overheid die toegang tot je data wil.
De eerste aanbeveling is om over het onderwerp te spreken met een Amerikaanse expert op het gebied. Op die manier worden de feiten duidelijk en weet je waar het over gaat. Daarnaast verschilt het rechtssysteem in Nederland sterk van het Amerikaanse. Het is goed om die verschillen te begrijpen als hoster.
De tweede aanbeveling is om met je klanten te praten en er achter te komen wat hun verwachtingen zijn op het gebied van bescherming van hun data van de Amerikaanse overheid.
Als laatste heb ik Snead gevraagd hoe hij aankijkt tegen het EU-US Privacy Shield dat recent als opvolger van het door de Europese rechter afgeschoten Safe Harbour verdrag inwerking is getreden. Volgens hem is het vooral een kwestie van kijken hoe het systeem (uit)werkt in de praktijk.
Over het EU-US Privacy Shield geeft Snead wel de tip dat het vooral belangrijk is om goed te kijken naar je eigen leveranciers én hun leveranciers. Houden ze zich daadwerkelijk aan de bepalingen van het Privacy Shield of leven ze het ook écht na? Dat is essentieel. Als één van de leveranciers in de keten dat niet doet, dan kun je als nog een probleem hebben. Het Privacy Shield is in het leven geroepen om dat te voorkomen.
Geschreven door Arnout Veenman (HYPR: Hosting Your PR)
Dit ingezonden artikel is geschreven door Arnout Veenman van HYPR: Hosting Your PR.
Lees ook de onderstaande artikelen van HYPR: Hosting Your PR
Stuur ook uw blog, achtergrond artikel of andere bijdrage in!
Indien u zelf een interessante bijdrage, zoals een blog, how-to of achtergrond heeft, dan plaatsen wij die graag en dat kost u niks. Neem contact op met de ISPam.nl redactie via [email protected] of kijk op deze pagina voor meer informatie over het leveren van een bijdrage aan ISPam.nl.