Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 19 oktober 2016 08:00 uur

Amazon voelt al een tijdje de hete adem in de nek van Microsoft Azure, al is AWS nog met ruime afstand de grootste cloudprovider. Beide partijen zijn op jacht naar de workloads van grote enterprises. Microsoft zet daartoe in op de vele PaaS- en zelfs SaaS-oplossingen die het op basis van haar eigen producten kan leveren in Azure. Met name Office 365 en de CRM-oplossing op basis van Dynamics zijn grote trekkers in de Microsoft-cloud. Maar om ondernemingen echt over te halen om alle systemen in de cloud te zetten, is meer nodig. Het partnership tussen AWS en VMware kon in dat licht wel eens serieuze impact hebben op de markt.

Amazon en VMware kondigden vorige week een strategische samenwerking aan. Het doel is om orchestreren tussen on-prem VMware-omgevingen en VMware-workloads in AWS veel gemakkelijker te maken. Het uiteindelijke doel is volledig software defined datacenter op een hybride infra, deels op machines in het eigen datacenter en deels in de publieke cloud. AWS heeft hiermee een ijzersterke troef in handen: het overgrote deel van de gevirtualiseerde omgevingen in eigen datacenters draait op VMware’s hypervisor vSphere en andere infraproducten van dat bedrijf dat tegenwoordig onderdeel is van EMC. VMware heeft ook een sterk portfolio met netwerkvirtualisatie op basis van NSX en storageoplossingen met vSAN.

Microsofts Azure is gebouwd op de eigen producten van Microsoft: Hyper-V. Dat product heeft nooit echt door willen breken in de datacenters, ondanks het feit dat het product ‘gratis’ werd meegeleverd met Microsoft Server 2012. Een beheerder hoeft alleen de hypervisor-rol maar toe te kennen aan een server. vSphere is in die zin een stuk weerbarstiger in de configuratie. Juist daarom is de samenwerking tussen AWS en VMware ook goed nieuws voor managed service providers (MSP’s) en integrators. Veel van hun klanten draaien op VMware, maar willen ook graag naar de cloud.

Het is natuurlijk mogelijk om vm’s op VMware te migreren naar Azure, maar echt eenvoudig is dat nog niet. Zo moet een beheerder bijvoorbeeld de verschillende diskformaten converteren naar een formaat dat Azure kan lezen. Bij een migratie naar een gelijk platform in AWS, is dat niet meer nodig en zou je workloads echt kunnen over een hybride stack kunnen orchestreren. Klanten hoeven er niets extra’s voor aan te schaffen, anders dan een account in AWS. Enerzijds is dat goed nieuws, omdat MSP’s nu een volwaardige hybride stack kunnen aanbieden, anderzijds…het wordt nu wel heel eenvoudig en het laat zich bezien of een onderneming nog wel een integrator nodig heeft. Bij een migratie of implementatie van een hybride stack over verschillende platformen, konden integrators nog moeiteloos aantonen dat ze echt toegevoegde waarde hebben.

Zo eenvoudig? In theorie: ja. In de praktijk: nee. Want zeker richting AWS – toch vooral een echt IaaS-platform – gaan zaken als security en compliancy een grote rol spelen. Met name integrators zullen veel meer in de adviesmodus moeten gaan op het gebied van security. Daar zit hun grote meerwaarde. Wat gebeurt er met data in de cloud? Wat gebeurt er met data in transit? Hoe zijn systemen in de cloud ‘gehardend’? Wie mag er wel en niet bij en op welk niveau? Gelden in de cloud dezelfde regels als on prem? En zo ja: hoe implementeer je dat in de cloud? Hoe ga je met audits om op systemen in de public cloud? De techniek is het probleem al lang niet meer. Het is echt tijd om een paar stappen verder te denken op het gebied van data- en systeembeveiliging.

Sven, 19 oktober 2016 9:00 am

Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot met Ibm (zie reactie IBM: http://www.networkworld.com/article/3130654/cloud-computing/winners-and-losers-from-the-big-aws-vmware-pact.html).

Maar ook service providers die nog denken dat Vmware nog stappen gaat zetten om hun product aantrekkelijker te maken voor isp / msp's zullen nog eens goed over hun strategische keuze moeten nadenken.

Jeroen, 22 oktober 2016 9:07 pm

Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen denk dan na over:
- inkomend verkeer op aws is gratis. Je kunt je workload dus gratis verplaatsen. Wil je terug naar je private cloud dan is dit uitgaand verkeer en betaal je dit als zodanig. Kan dus duur worden als je denkt dagelijks heen en weer te gaan.
- aws is op basis van hardware versie 13, migratie terug naar je private cloud op basis van een oudere vsphere versie kan dus niet. Backwards compatibiliteit wordt nog gebouwd en is er nog niet. Je private cloud moet dus ook naar vsphere 6.5.
- facturatie gebeurt vanuit vmware, en niet vanuit aws. Potentieel dus 2 facturen als je ook andere Amazon producten gebruikt.
- denk goed na over hoe je huidige netwerk is opgebouwd en hoe dit bij aws is, en wat dat betekend als je heen en weer wilt schuiven (nsx microsegmentering versus tier-model).

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.