- Door
- Randy ten Have
- geplaatst op
- 26 januari 2009 08:11 uur
Afgelopen vrijdag was ik te gast bij het IPv6 seminar dat BIT organiseerde. En ik was niet alleen. In totaal waren er meer dan 100 belangstellenden, waardoor BIT vroegtijdig de inschrijving moest sluiten. Wel konden thuisblijvers het seminar nog volgen via een video-stream. Dit werd dan ook door grote aantallen gedaan. Gemiddeld 135 mensen volgden het seminar dan ook vanuit hun eigen stoel. Met diverse sprekers, een gevarieerd programma, een goede locatie en goede inhoud heeft BIT samen met haar partners IPv6 onder webhosters goed op de kaart weten te zetten.
Een webhoster/ISP met een enkele DirectAdmin server moet nu in staat zijn om het grootste deel van haar shared hostingklanten IPv6 ready te maken, maar ook mensen die honderden servers en/of een eigen netwerk beheren kunnen van start gaan. En mocht je er niet uitkomen, er is een heuse IPv6 community ontstaan na vrijdag.
Het idee van de seminar
Een van de vragen die ik klaar had liggen aan BIT was waarom zij een seminar voor concullega’s organiseerde. Wido Potters was hier heel duidelijk over. “Het idee is eigenlijk direct na de afgelasting van de IPv6 awards ontstaan. We waren woedend bij BIT en vonden dat er iets moest gebeuren. En zo ontstond langzaam het idee voor een seminar. We hebben gezocht naar onderwerpen en hier sprekers bij gezocht. En zo is een gevarieerd programma ontstaan. De belangstelling was zo groot, dat we ‘nee’ hebben moeten verkopen omdat het aantal plekken snel vergeven was. Daarom kijken we of we een tweede seminar gaan organiseren met een vergelijkbaar programma. Allereerst hopen we dat Microsoft de volgende keer wel aanwezig zal zijn en ten tweede zullen we naar aanleiding van de feedback/ingevulde enquêtes van de bezoekers het programma op een aantal punten mogelijk nog willen aanscherpen.”
Sander Steffann (RIPE address working group)
Sander legde uit hoe de RIPE community werkt. Iedereen kan voorstellen indienen en nieuw beleid maken, mits op basis van consensus een meerderheid te vinden is. Ook werd uitleg gegeven over een aantal wijzigingen die op komst zijn en werd daarmee de veelgestelde vraag ‘waarom RIPE nog geen IPv6 PI-space uitgeeft’ beantwoord. RIPE wil namelijk bij het nieuwe systeem een overzicht houden en gebruikers van PI space contractueel aan zich binden. Daarnaast werd een nieuw voorstel toegelicht waarmee het mogelijk wordt IPv4 adressen over te dragen tussen deelnemers. Om handel te voorkomen, is het blok na transfer echter 24 maanden niet te verhuizen.
Ruud Kenbeek (Tunix opleidingen)
Ruud gaf technische informatie over IPv6. Hoe zien de headers eruit en wat is het verschil met IPv4? Maar ook andere karakteristieken en subnetting werd goed uitgelegd, alsmede nieuwe en vervallen protocollen. Daarnaast werden de doeleinden voor verschillende adresranges uitgelegd, te weten unicast, multicast en anycast. Ook werden voorbeelden getoont om IPv6 te implementeren in je netwerk en de gebruikelijke 6to4 tunnels op te zetten.
Vesna Manojlovic (Advanced courses trainer, RIPE)
Vesna gaf uitleg over de diensten van RIPE NCC en de verschillen tussen de RIPE community en de RIPE NCC. De laatste schattingen laten zien dat er na 2011 geen IPv4 adressen meer te krijgen zijn, overstappen is dus noodzakelijk. IPv6 is echter geen aanvulling op IPv4, het is een compleet ander netwerk dat er parallel naast loopt. De RIPE ziet graag dat deelnemers op tijd beginnen met de uitrol van IPv6. Het aanvragen van IPv6 adressen voor LIR’s is eenvoudig: Een /32 wordt binnen enkele dagen toegewezen. Er zijn (naast de jaarlijkse membership fee van 1300,- per jaar, excl. 2000,- set-up fee) geen extra kosten verbonden aan IPv6 adressen. Daarnaast gaf Vesna een uitleg over nieuwe 32-bits AS nummers.
Erik-Jan Hofstede (Administrator, Shock Media)
Erik-Jan is als System- en Networkadministrator bij Shock Media uit Almelo verantwoordelijk geweest voor de IPv6 implementatie binnen hun serverpark. Shock Media had hier weinig moeite mee omdat zij gebruik maart van een eigen controlepaneel, dat met enkele aanpassingen gereed was. De planning en aanpassing hiervan duurde ca. 1,5 dag. Meer moeite was er met commerciele controlpanels als Direct Admin. Er werd een uitleg gegeven hoe Direct Admin toch IPv6 ready gemaakt kan worden voor zover dit mogelijk is. Na deze aanpassingen, werken de meeste services in ieder geval op IPv6.
Teun Vink (Teamleider Networking, BIT)
Teun gaf de implementatie van IPv6 aan binnen het BIT netwerk. Reeds in 2002 zijn ze gestart en het is geen geheim dat BIT een van de providers is die het meest actief is met de uitrol en promotie van IPv6. Het seminar vandaag is daar een goed voorbeeld van. Teun ging in op het opstellen van een adresplan voor IPv6 en de noodzaak hiervan. “Bij IPv4 kun je er een overzichtelijke rommel van maken, met de hoeveelheid IPv6 adressen wordt het zonder planning een regelrechte puinhoop”, zo grapte hij. Daarnaast merkte hij op dat de communicatie richting leveranciers vrij lastig was. In het verleden heeft BIT regelmatig contact gehad met leveranciers van hard- en software en IPv6 problemen aan de kaak gesteld. Soms zelfs met Wikipedia links erbij om het aan hen uit te leggen. Ook het ‘volgend jaar’ verhaal wordt niet meer door BIT geaccepteerd. Indien transitproviders geen (native) IPv6 ondersteuning bieden, zal BIT het contract beëindigen.
Alle sheets en presentaties zijn inmiddels online gezet en te bekijken op www.ipv6so.nl.