- Door
- Jeroen Mulder
- geplaatst op
- 24 november 2016 08:00 uur
HPE (Hewlett Packard Enterprise) heeft haast. Het bedrijf trok vorig jaar haar conclusie: de public cloud was het domein van een paar grote spelers en daar hoorde HPE niet bij. Daarmee trok HPE de stekkers uit haar public cloud-programma. Onder het motto ‘if you can’t beat them, join them’ zocht HPE vervolgens Microsoft op. Beide bedrijven sloten vorig jaar december een partnerovereenkomst. Afgelopen week lanceerde HPE haar managed services in Azure, inclusief design, implementatie en support voor omgevingen in de Microsoft cloud.
Dit past honderd procent in de strategie van Microsoft. Dat heeft maar één simpel doel: bedrijven moeten zoveel mogelijk consumeren in Azure. Als klanten dat via partners willen doen, is dat helemaal prima – zolang die abonnementen maar worden verkocht en diensten worden afgenomen in Azure. Microsoft ziet daarbij ook dat met name de hele grote klanten moeite hebben om die finale stap te zetten en daarvoor toch nog vaak integrators inhuren om omgevingen veilig naar de cloud te brengen. Daar zit het verdienmodel voor partijen als HPE. Microsoft zoekt eenvoudig partijen die hun klanten naar de cloud willen brengen: naar Azure.
Het portfolio van HPE omvat alle traditionele managed service-diensten: beheer van servers, netwerken en storage, maar ook het beheer van active directory, patching van operating systemen, security-diensten en backup. Voor al deze diensten heeft Azure standaardcomponenten. Patching kun je bijvoorbeeld overlaten aan Microsoft, het enige dat de klant moet doen, is in het design rekening houden met de zogeheten update domains. Backupdiensten kunnen ook binnen Azure worden afgenomen: binnen en buiten de Azure-regio. Toch schrikken klanten nog vaak terug. Als je maximaal gebruik wilt maken van alle mogelijkheden, dan zul je op z’n minst een aantal processen willen automatiseren en scripten in Powershell/Desired State Configuration. Dan lijkt het ineens toch weer verrassend veel op de traditionele IT.
Los daarvan ziet ook HPE dat maar heel weinig klanten volledig in de public cloud gaan. De meeste organisaties houden een hybride variant aan tussen private en public stacks. Bedrijven hebben doorgaans niet zelf alle expertise in huis om alles netjes met elkaar te verbinden en het daarna te beheren.