Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Canadese ISP’s zoeken naar nieuwe prijsstrategieën

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 14 juni 2007 07:58 uur

Op dit moment betaal je je ISP die je breedband toegang levert een vaste prijs, waarvoor je dan een bepaalde snelheid krijgt, waarmee je in principe zoveel kan downloaden als je wilt. De grootste Canadese ISP’s waaronder Bell Canada en Telus Corp. stellen dat nieuwe business modellen noodzakelijk zijn omdat internetters telkens meer online muziek en video consumeren. Bell zegt dat haar netwerkbelasting de afgelopen drie jaar met jaarlijks 30 procent is toegenomen. Telus stelt dat haar netwerkbelasting het afgelopen jaar is verdubbeld.

John Watson, president of consumer solutions van Telus, zei hierover op het 2007 Canadian Telecom Summit, dat enkele dagen geleden in Toronto werd gehouden:

Wat mensen zich moeten realiseren is dat internet is ongelovelijk kostbaar om te onderhouden. Het baard met zorgen dat elk idee dat we als onderneming hebben om consumptie en kosten beter in balans te brengen om zo een betere ROI te krijgen, wordt beschouwd als een misdaad en aanslag op neutraliteit.

Wat John Watson wil is een afrekenmodel zoals dat nu ook al geld voor mobiele datadiensten wordt gebruikt, waarbij er wordt afgerekend voor het totale gebruik en de toepassingen die ze gebruiken, en laten het nou de mobiele telecombedrijven zijn die netwerkneutraliteit bedreigen. Bij een dergelijke afrekenmodel, zou een ISP zelf een videodienst kunnen aanbieden. Waarbij er voor het dataverkeer niet betaald hoeft te worden, maar wanneer een derde partij zo’n dienst wil aanbieden moet er per gigabyte dataverkeer worden afgerekend door de klant. Dat gaat bij streamingvideo hard en daarmee zou je de concurrentie dan effectief uitschakelen. In dat geval is goede regulering en marktwerking essentieel.

Niet alleen netwerkneutraliteit is een zorgenkindje van Telus maakt zich ook zorgen over het openstellen van haar netwerk in de toekomst aan derden. Op zich wil Telus graag investeren in haar toekomstige glasvezel netwerk, alleen die investering wil het niet doen als het haar netwerk moet openen voor derden. In verschillende andere landen zien we een vergelijkbare situatie, het bekendst is Deutsche Telecom die een afspraak had gemaakt over het feit dat ze gedurende een aantal jaar hun nieuw uit te rollen glasvezel netwerk vrij zou worden gesteld van regulering, zodat ze hun investering konden terugverdienen. Dat is uiteindelijk onder druk van de Europese Commissie niet doorgegaan.

Via: globeandmail.com

alrik, 14 juni 2007 8:34 am

Het zijn denk ik best grote problemen voor de toekomst.
Het openstellen van elkaars netwerk an sich en het doen van investeringen in infrastructuur.

Het is natuurlijk volkomen logisch dat een onderneming niet wil investeren in infrastructuren waar de concurentie voordeel mee haalt zonder zelf ook dergelijke investeringen te doen.

Misschien wat meer regulering door de staat, vroegâh was het zo gek nog niet geregeld volgens mijn.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.