- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 16 juni 2007 11:34 uur
Gisteren was ik, samen met Steven Ras van ICTRecht, aanwezig bij de eerste SIDN relatiedag die plaatsvond in de Jaarbeurs Utrecht (Beatrix Theater), wat de opvolger is van de deelnemers bijeenkomsten.
Vooraf aan de presentaties was er eerst een (netwerk)lunch, waarbij we aan tafel zaten met de delegatie van EURid en Paul van Brouwershaven van Networking4all, welke mijn artikel over de klachtenprocedure van de EURid gedragscode bij EURid onder de aandacht had gebracht. Dat resulteerde in een zeer goede inhoudelijke discussie over de EURid gedragscode en verder eigenlijk alles wat maar met EURid te maken heeft. Dat is me erg goed bevallen!
Bij de opening van het hoofdprogramma begon SIDN directeur Roelof Meijer eerst met een kleine verontschuldiging voor de onduidelijkheid wat de locatie precies was, sommigen waaronder Steven en ik, waren dus eerst naar de Jaarbeurs hallen gelopen (waar ook congres zalen zitten). Verder was het zo dat door het absolute record aantal van 210 aanmeldingen, een grotere zaal moest worden gevonden en zelfs die zaal zat goed vol.
Na Roelof nam Cees Toet, de nieuwe ICT manager van SIDN het woord. Het belangrijkste uit zijn presentatie was dat de filosofie van SIDN is, dat het (technisch) gewoon moet werken. Om daar voor te zorgen is SIDN op dit moment hard bezig met allerlei nieuwe releases, maar die zal SIDN niet in een “big bang” scenario invoeren, maar juist met kleine beheersbare nieuwe releases komen van nieuwe functies en aanpassingen.
Verder had Cees Toet ook nog een lijstje met zaken waar SIDN op dit moment mee bezig is en wanneer die volgens de planning zullen worden gereleased:
- Anycast DNS. Met Anycast wil SIDN dat haar netwerk van nameservers minder vatbaar voor DDOS-aanvallen is, naar aanleiding van een DDOS op de infrastructuur van een collega registry is de prioriteit daarvan verhoogt. Invoering Augustus 2007
- Dedicated whois en is voor registrars. Er komt een speciale interface waarmee registrars (deelnemers) hun whois en is aanvragen kunnen doen, het maximaal aantal whois-bevragingen zal per registrar worden gelimiteerd op het aantal .nl-domeinnamen dat deze al heeft geregistreerd. Invoering Augustus 2007
- Kwaliteitsrelease DRS4. DRS4 zal een update krijgen waarin een aantal nieuwe features en verbeteringen zitten verwerkt. Exacte details daarover staan op de besloten SIDN deelnemers website. Invoering September 2007
- Quarantaine en algemene voorwaarden. De quarantaine periode voor domeinnamen gaat worden ingevoerd en waarbij dan ook meteen de algemene voorwaarden van SIDN voor de registratie van domeinnamen worden aangepast die een eenvoudige wat betreft structuur, flexibel en duidelijk zullen zijn. Invoering Oktober 2007
- Zonefile frequentie verhogen. De zonefile frequentie gaat verder verhoogt worden, eerst van twee (6 en 18 uur) naar vier (0, 6, 12 en 18 uur) keer per dag en eventueel later nog naar zes (0, 4, 8, 12, 16 en 18 uur) keer per dag. Invoering Oktober 2007.
- Invoering numerieke domeinnamen. Zoals het Domeinnaamdebat 2006 heeft geadviseerd zullen numerieke domeinnamen worden geïntroduceerd met behulp van een sunrise scenario. Invoering Q4 2007, sunrise vanaf september 2007.
In dit lijstje ontbreekt nog de XML-interface waar deelnemers toch naar verlangen. Daarover zei Cees dat SIDN niet te snel wil gaan en meer garantie wil bieden en minder risico en daarom niet te snel wil en kan gaan. Onder de aanwezige deelnemers in de zaal was wel enige teleurstelling te merken, wat zeer goed te begrijpen is. Echter naar ratio denk ik dat SIDN het op deze manier goed aanpakt. Dat past perfect in het kader van “het moet gewoon werken”, continuiteit en haalbaarheid moeten voorop staan, daarbij mag je niet overhaasten. De XML-interface zal begin 2008 worden ingevoerd.
Na Cees Toet was het woord aan Gerrit-Jan van den Ham, testcoördinator bij SIDN, daarvoor was hij manager van de service unit van SIDN. Zijn verhaal kwam er in grote lijnen op weer dat SIDN een zeer omvattende testmethodiek in gebruik heeft genomen, waardoor het testen vrijwel volledig geautomatiseerd kan worden uitgevoerd. Totaal heeft DRS4 zo’n 1700 verschillende businessrules, waar aan voldaan moet zijn en die zijn allemaal in het testsystemen verwerkt. Daarvan zijn totaal maar liefst 775 businessrules alleen al voor het registratieproces. De invoering van deze wijze van testen resulteert in een snellere time to market, betere kwaliteitsbeheersing en de kosten voor het testen worden daarmee ook zo laag mogelijk gehouden.
Hierna volgde de presentatie van Michiel Henneke, de nieuwe marketing manager van SIDN. Hij vertelde het een en ander hoe SIDN de laatste tijd bezig is geweest met het consulteren van de deelnemers. Vooral interessant daarbij was de wijze waarop de consultatie over de nieuwe XML-interface heeft plaats gevonden.
Een van de methoden die SIDN heeft ingezet is om 25 deelnemers in ruimte te plaatsen, ze daar in een ronde tafel gesprek over de kwestie te laten spreken, zonder de aanwezigheid van SIDN medewerkers. In een ruimte er naast zaten medewerkers van SIDN, die op een videoscherm mee keken met wat er in de ruimte naast besproken werd. De deelnemers onder elkaar hadden allemaal wel ideeën hoe of wat en daar ontstond een levendige discussie over het onderwerp. Die aanpak is een groot succes geworden, zelf vind ik het ook een innovatieve, briljante aanpak.
Verder had Michiel nog een aantal punten die zullen gaan veranderen met de invoering van de nieuwe algemene voorwaarden.De identificatieplicht van een klant vervalt, of dat helemaal vervalt is me nog niet helemaal duidelijk, maar in ieder geval wordt de deelnemer nu volledig vrij hoe deze de identiteit van de klant vaststelt. Ook kan een deelnemer expliciet bevoegd worden gemaakt om mutaties namens de klant uit te voeren. Er zal een vorm van wachtwoord of token-gebaseerde authenticatie van domeinnaamhouders bij verhuizingen mogelijk worden gemaakt. Uiteindelijk zullen papieren contracten volledig verdwijnen. Als laatste heeft SIDN gekozen om voor de XML-interface de EPP-standaard aanhouden en mag de DNScheck minder vaak of liever geen showstopper meer zijn.
Hiermee eindigde het eerste deel van het programma en was het tijd voor pauze! In de pauze was er tijd om met andere aanwezigen te praten en viel de drukte echt goed op. In vergelijking met de vorige deelnemer bijeenkomsten was het echt heel erg druk. In de pauze bestond ook de mogelijkheid om je op de cover te laten zetten, met een eigen quote, op de cover van de Emerce, het tijdschrift met jouw foto op de cover kon je vanaf na de pauze weer ophalen. Het idee was al leuk, in de praktijk was het een echt geniale actie!
Na de pauze ging het programma verder met een presentatie van EURid, Joke Braeken hield een verhaal over de ontwikkelen van het .eu-domein. De presentatie was een overzicht van hoe .eu zich heeft ontwikkeld. Een interessante presentatie, al ging het vooral om cijfers en feiten die over het algemeen al bekend zijn. Vanuit de zaal waren er enorm veel vragen aan EURid, die ook door Bob Walraet, business manager van EURid, werden beantwoord. Het kan wel worden gezegd dat de aanwezigheid van EURid een schot in de roos was en zelfs tot zoveel discussie leidde, dat de tijd die op het programma stond ruimschoots werd overschreden hierdoor.
Als laatste item op het programma hield Vincent de Pooter van Marktonderzoeksbureau Heliview een presentatie over Internet trends in de zakelijke en consumenten markt. Op zich was dat een zeer interessante presentatie met veel onderzoeksinformatie over zowel het gedrag en de behoeften van zowel de particuliere als zakelijke consument.
Wat enigszins jammer was dat de informatie vooral was toegespitst op de connectiviteitsdiensten, zoals breedband toegang, vaste telefonie, mobiel dataverkeer, voip, etc, terwijl de deelnemers zich veelal vooral met hosting bezig houden. Daarmee was het vooral voor de wat grotere deelnemers, die zich veelal ook met dat soort dienstverlening aanbieden informatie die direct relevant voor ze is. Al moet daar sowieso bij gezegd worden dat er op dit moment geen betere marktinformatie beschikbaar is, dan deze op dit gebied en alle aanwezigen er iets van zullen hebben opgestoken, waarmee ze iets kunnen.
Tijdens de afsluiting concludeerde Roelof Meijer dat het voor SIDN niet al te moeilijk is om iemand van een collega registry naar een relatiedag te halen en stelde dat er op basis van input van de deelnemers gekeken zal worden of er bij de volgende relatiedag ook een ander registry kan worden uitgenodigd. Daarnaast bedankte Roelof zijn medewerkers nog even persoonlijk voor hun inzet, die de relatiedag tot een succes heeft gemaakt. Als laatste kondigde hij aan dat op 30 november 2007 de volgende relatiedag zal worden gehouden.
Daarmee kwam het programma ten einde en was er de gelegenheid om te borrelen en te netwerken, waar uitgebreid van gebruik is gemaakt! Ik denk dat SIDN een enorm compliment gemaakt mag worden voor het organiseren van zo’n succesvolle relatiedag met een absoluut record aantal bezoekers!